Femeile de succes din orasul tau – Craiova

In luna mai, doamnele din Craiova iti povestesc despre reusitele lor, intr-un editorial special din seria “Femeile de succes din orasul tau”.

Invatamant
Silvia Cartu
“Le-am oferit elevilor ajutor material, iubirea mea, respectul meu, chiar si inima mea”. De 25 de ani este profesor de fizica si, de 13 ani, director al Scolii cu clasele I-VIII nr.37 “Mihai Eminescu” din Craiova.

In cadrul organizatiei “Salvati copiii”, filiala Dolj, ocupa functia de vicepresedinte, deci am putea spune ca viata sa este dedicata, in totalitate, copiilor: “ca profesor, cu o inima plina de bunavointa, sprijin visurile elevilor mei, ii invat sa vada “mai departe”, sa descopere lumea altfel de cum au descoperit-o ceilalti, sa se inteleaga cu totii in limba sufletelor”.

In ceea ce priveste latura manageriala, Silvia Cartu marturiseste: “imi respect colegii si am puterea sa le multumesc pentru modul cum slujesc cu credinta ideea de educatie, cultura, stiinta, pentru ceea ce au facut sau fac in scopul pregatirii pentru viata a fiecarei generatii”.

Social
Maria Vintila
Impotriva dezastrelor si a bolilor grave Coordoneaza activitatea “Crucii Rosii” – filiala Dolj – de peste18 ani, iar recompensele sunt pe masura: “Nu e usor sa lucrezi cu oameni de diverse categorii, de varste si preocupari diferite, dar cu atat mai mare e satisfactia cand, impreuna, reusim sa aducem o raza de bucurie celor cu care viata a fost nedreapta”, spune Maria Vintila.

Printre cele mai recente proiecte ale “Crucii Rosii” se numara Campania de sprijinire a sinistratilor (2006), Campania Nationala de Pregatire pentru Dezastre (2007) – un proiect realizat in colaborare cu Petrom in perioada caniculei care a afectat judetul Dolj – sau Campania “Uniti impotriva cancerului”, in urma careia s-au strans fonduri pentru copiii aflati sub tratament la Sectia de Oncohematologie Pediatrica a Spitalului Clinic Judetean din Craiova.

Cristina Balanescu
“Militez pentru lucruri care aduc valoare, care sustin principii frumoase de viata”. Este reprezentantul regional al “World Vision”, organizatie preocupata de rezolvarea problemelor care apar in cadrul comunitatii.

Povesteste, cu mare drag, despre primul proiect in care a fost implicata, “Copiii Romaniei”, derulat in 1992, “in timpurile in care tara noastra era pe primele pagini ale ziarelor internationale privind situatia copiilor institutionalizati, a celor cu handicap si HIV. Acest proiect a avut un puternic impact asupra mea si mi-a marcat intreaga cariera profesionala”.

Au urmat programe de dezvoltare comunitara, proiectul “Interventie timpurie pentru copiii cu dizabilitati” si multe planuri de viitor. Ca sa poti face fata acestor provocari, spune Cristina Balanescu, trebuie “sa crezi in ceea ce faci, sa o faci cu tinerete in suflet si cu credinta”.

Medicina
Liana Gheorghe
“Cea mai dificila hotarare in viata a fost de a urma medicina.”
Conferentiar universitar, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti, Catedra de Gastroenterologie, doctor in medicina, medic primar, sef sectia a III-a Gastroenterologie (Hepatologie), Institutul Clinic Fundeni, Bucuresti.

Casatorita, are trei copii (20, 14 si 8 ani) si un CV impresionant. Este absolventa a Facultatii de Medicina Generala din Craiova, sefa de promotie (media 10), 1985. A publicat peste 100 de articole in re-viste de specialitate, 4 carti de autor, 40 de capitole de carte, lucrari cu caracter educational, editoriale, review-uri si a sustinut anual comunicari la manifestari de prestigiu nationale si internationale.

E membra a mai multor societati stiintifice de profil din Romania si din lume: “Constructia unei cariere medicale, indeosebi pentru o femeie, este o realizare dificila, prelungita pe toata du-rata vietii profesionale. Cariera mea a fost o suita de provocari, incepand cu plecarea din Craiova (nu m-am gandit atunci ca va fi pentru totdeauna).

Cea mai dificila hotarare in viata a fost aceea de a face medicina, intr-o vreme in care statutul medicului nu era la mare pret, ducand pentru aceasta o adevarata lupta cu familia, profesorii, dirigintele. E o problema de vocatie. Am simtit ca a fi doctor se potriveste tiparului meu generos si unei dorinte funciare de a alina suferinta”.

Maria Mota
“Medicina este o meserie in care permanent te indoiesti si permanent cauti raspunsuri”. “Ca medic diabetolog am avut, fara sa stiu initial, norocul de a-mi alege una dintre specialitatile care aduc cele mai multe satisfactii.

Cei mai multi pacienti pe care ii tratez au diabet zaharat, dar pot supravietui daca sunt depistati din timp si tratati corect”, povesteste Maria Mota, sefa Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli metabolice a Spitalului Clinic de Urgenta din Craiova, conferentiar universitar al Universitatii de Medicina si Farmacie si membru in numeroase asociatii si societati stiintifice.

S-a implicat in multe proiecte, printre care si “Diabetic Rethinopathy Projekt” – realizat cu Clinica de Oftalmologie din Craiova, Universitatea din Odense si Lions Club Lystrup din Danemarca – materializat prin infiintarea Departamentului de “Ochi diabetic”, unde cei care sufera de retinopatie diabetica pot fi tratati cu ajutorul laserului.

Tot la capitolul realizari trebuie amintita demararea tratamentului prin pompa de insulina, o terapie intensiva moderna care creste calitatea vietii si speranta de viata a pacientilor.

Anica Dricu
“Munca mea e o parte dintr-un efort imens de a re-zolva problema cancerului”. Anica Dricu este, in prezent, profesor docent al Institutului Karolinska din Stockholm (Suedia), insa distanta nu a impiedicat-o sa pastreze legatura cu Romania, avand in vedere colaborarile cu diverse centre universitare din tara. Una dintre acestea are ca scop realizarea unei banci de tumori cerebrale impreuna cu Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni”.

Anul acesta a inceput sa predea cursul de biochimie medicala studentilor din anul I ai Universitatii de Medicina si Farmacie din Craiova (UMFCV) si tot in 2008 a demarat un alt proiect de cercetare care are in vedere studiul rolului pe care celulele stem tumorale il joaca in diagnosticul si terapia tumorilor cerebrale (studiu realizat cu Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni”, Institutul Oncologic Fundeni si UMFCV).

“Satisfactia cea mai mare pe care mi-o ofera viata profesionala este aceea ca munca mea este o parte dintr-un efort imens de a rezolva problema cancerului, de multa vreme una mondiala”.

Vezi locuri de vizitat in Craiova – oiective turistice in Cetatea Baniei!

Camelia Patru
“In medicina, nici un efort din partea ta, ca medic, nu este prea mare, mai ales cand aduci pe lume copii”.
Camelia Patru este medic ginecolog, meserie la care a visat de cand era mica: “mi-am dorit sa aduc pe lume copii, considerand ca, atunci cand se naste un copil, lumea se umple de speranta.

Nu a fost deloc usor sa ajungi sa ai puterea de a avea in mana ta responsabilitatea a doua vieti, mama si copilul, si finalul sa fie fericit”. Succesul pe care l-a cunoscut de cand practica aceasta meserie se datoreaza muncii, tenacitatii, curajului, dar mai ales pacientelor care “pleaca multumite, cu moralul ridicat. Ma recomanda prietenelor si rudelor si ajungem sa avem o relatie de prietenie, nu doar una profesionala, medic-pacient”.

A fost inclusa in “Enciclopedia personalitatilor din Romania” editata de Ralph Hubner in prestigioasa publicatie “Who’s Who”, insa recunoaste ca cea mai mare satisfactie o are atunci cand “mamicile vin si imi arata copiii pe care i-am adus pe lume”.

Cultura
Mirela Cioaba
“Actoria m-a facut sa inteleg ca viata nu e doar o calamitate naturala abatuta asupra omului”. “Succesul in teatru este medicamentul necesar actorului pentru prelungirea vietii sale scenice. Ca orice medicament are, insa, si o catime de otrava”, povesteste Mirela Cioaba, una dintre cele mai cunoscute actrite ale Teatrului National “Marin Sorescu” din Craiova.

“Rolurilor dragi” din teatru – Dora din “Paznicul de la depozitul de nisip” de D.R. Popescu, Tamora din “Titus Andronicus” de W. Shakespeare, Ifigenia din “Ifigenia in Taurida” de Goethe, Vaduva Quin din “Nazdravanul Occidentului” de Singe, Casandra din “Orestia” lui Eschil – li se adauga si cele din filmele “A fost sau n-a fost” si “Moartea domnului Lazarescu”.

Satisfactiile acestei meserii – care a ajutat-o sa “inteleaga ca viata nu este doar o “calamitate naturala” abatuta asupra omului, ci si o mare bucurie” – sunt date de “ecoul aplauzelor si amintirea unor succese teatrale de exceptie”.

Tamara Popescu
“Talentul, munca si norocul – impreuna inseamna succes”. S-a nascut in Timisoara, a urmat cursurile Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L.Caragiale” din Bucuresti, insa in Craiova s-a format ca actor. De acest oras o leaga cele mai frumoase roluri din cariera sa – Coana Zoitica din “O scrisoare pierduta”, Veta din “O noapte furtunoasa”, Melania din “Mobila si durere”, Corina din “Jocul de-a vacanta”, Eliza din “Pygmalion” sau regina Rozamunda din “Ubu Rex” – o diploma de onoare din partea oficialitatilor craiovene si, asa cum spune chiar Tamara Popescu, “toata cariera mea din teatru, prieteni buni din tinerete si, nu in ultimul rand, copilaria fiului meu, care a fost o perioada foarte frumoasa”.

Leni Pintea Homeag
“Nu a fost greu sa fiu distribuita in piese. Rolurile veneau spre mine”.
Leni Pintea Homeag nu este doar cea mai apreciata actrita a Craiovei, ci si un nume mare al teatrului romanesc, pe care l-a reprezentat, atat in tara, cat si in strainatate, cu mare succes.

A lucrat mult timp alaturi de regizorul Silviu Purcarete si a atras adeseori atentia unor institutii teatrale de prestigiu din Anglia si America. “Am fost croita de Dumnezeu dupa chipul si asemanarea multor femei intrate in istoria teatrului.

Nu mi-a fost greu sa fiu distribuita intr-o piesa pentru ca rolurile veneau mereu spre mine. M-au gasit. Le-am pus la dispozitie mintea, trupul, munca si tot timpul meu. S-au instalat, rand pe rand, in datele convenabile invierilor”, povesteste Leni Pintea Homeag. E drept, la trecut, pentru ca a fost fortata sa se retraga din teatru.

Si-a regasit puterea de a continua intr-un alt domeniu, de suflet, si a devenit ctitor al bisericii “Sfintii Imparati Constantin si Elena” din Moeciu, acolo unde a si ales sa locuiasca.

Afaceri
Angela Camenita
Servicii medicale si ingrijiri comunitare de inalta clasa “Privind medicina ca sistem privat, e necesar sa ai incredere in ceea ce dezvolti, sa-ti stabilesti standarde profesionale pe care sa le respecti, sa nu uiti ca beneficiarul a tot ceea ce reprezinta serviciile tale este omul”, spune Angela Camenita, una dintre persoanele care s-au implicat activ in incercarea de a rezolva cateva dintre problemele cu care se confrunta oamenii din zona Olteniei.

Director al Centrului Medical “Helios”, Angela Camenita a pus bazele Asociatiei de ingrijiri comunitare “Helios” (care ofera servicii de asistenta sociala pentru batrani) si a unui stabiliment pentru persoane cu dizabilitati din orasul Novaci. Importante sunt si parteneriatele pe care le-a incheiat cu Fundatia Renasterea, in scopul depistarii precoce a cancerului de san si cu Agentia Nationala Antidrog.

“In medicina, ca practician la patul bolnavului, succesul este dat de un bun diagnostic, un tratament cu rezultate vizibile, dar, nu in ultimul rand, de o dedicatie totala catre OM”, e de parere Angela Camenita. In ciuda faptulului ca si-a castigat notorietatea ca om de afaceri, marturiseste: “medicina nu este o afacere, ci un sector in care mai presus de toate este juramantul depus in beneficiul pacientului”.

Text: Catalina Ioancea; foto: arhivele personale, Acasa Tv.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Cariera