Femeia Anului 2011: Dorica Dan

Femeia Anului, Dorica Dan
Dupa ce fiica ei a fost diagnosticata cu sindromul Prader Willi, o boala genetica rara, abia cand avea 18 ani, dupa o lunga perioada de cautari, mama fetitei a hotarat ca trebuie sa-i gaseasca si pe ceilalti pacienti afectati. Asa s-a nascut Asociatia Prader Willi, care se ocupa si de alte boli rare.

Stia din proprie experienta cat de mari sunt nevoile pacientilor si ale apartinatorilor. Pentru a derula toata aceasta activitate, a devenit psiholog la 48 de ani, iar sotul ei isi dedica tot timpul liber asociatiei. Le e greu, dar nu isi imagineaza viata altfel.

Povestea proiectului NoRo, „Parteneriat Norvegiano-Roman pentru progres in bolile rare, a inceput in 2004, la un an de la infiintarea asociatiei. Dupa ce a vizitat Centrul Frambu pentru Boli Rare din Norvegia, si-a dorit sa faca acelasi lucru si in Romania. Chiar daca parea imposibil, in 2008, Programul Norvegian de Cooperare cu Romania a deschis o linie de finantare pentru proiecte, fapt care i-a dat speranta.

A scris proiectul si a obtinut finantarea. Acum, Centrul Pilot NoRo, unul dintre cele trei din Europa, exista la Zalau, functioneaza si ofera ajutor gratuit, fiind singurul centru din Romania pentru boli rare.

Daniela Palade Teodorescu; foto: Cristian Duminecioiu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii