Expozitie de fotografie 3D la Muzeul National de Istorie a Romaniei
Expozitia este organizata de Muzeului National de Istorie a Romaniei cu sprijinul Institutului Cultural Roman, al Muzeului Cailor Ferate Romane si Grup Transilvae si prezinta in premiera imagini stereoscopice surprinse in spatiul bucurestean.
Printre obiectele fotografiate tridimensional care pot fi admirate se numara mitra arhiepiscopala, coiful princiar traco-getic de la Cotofenesti, coroana Reginei Maria, Columna lui Traian, precum si alte obiecte de patrimoniu, expuse la Muzeul National de Istorie al Romaniei.
Totodata vor fi prezentate fotografii ale unor machete ale locomotivelor Pacific' si Calugareni' (cea mai veche locomotiva cu aburi din Romania), machete ale diferitelor tipuri de vagoane si locomotive care au circulat de-a lungul timpului in reteaua feroviara din Romania si alte obiecte expuse la Muzeul Cailor Ferate Romane.
Expozitia se va contura in jurul ideii de cunoastere si promovare, prin efectul iluziei optice al fotografiilor stereoscopice, iluzie care creeaza senzatia de apropiere, de profunzime si patrundere in spatiul fotografiei, de dilatare a timpului, precum si senzatia experimentarii fizice a unor lucruri aflate la departare.
Fotografia stereoscopica creeaza efectul de spatiu 3D prin suprapunerea a doua imagini pe acelasi suport (fotografie, hartie, ecran), urmata de „citirea” lor cu ajutorul unor ochelari speciali. Prin acuratetea si claritatea fotografiei stereo se subliniaza particularul, detaliul este scos in evidenta, iar cunoasterea si intelegerea reprezentarii unui subiect se face intr-un mod subtil si totodata complex.