Pe Valea Teleajenului

De data asta, renunta la Valea Prahovei si alege o ruta mai putin “batuta”: Valea Teleajenului sau Valea Doftanei, unde te asteapta statiuni celebre prin virtutile si frumusetea lor. Punctul de plecare e orasul Ploiesti.

SLANIC PRAHOVA
La 44 km nord de Ploiesti se afla Slanic Prahova, o statiune balneoclimaterica permanenta, cu veri placute si ierni blande, situata pe un masiv de sare si inconjurata de dealuri cu paduri de stejar si livezi de pomi fructiferi.
Slanicul este cunoscut mai ales ca o zona importanta in domeniul exploatarilor de sare (mina de aici fiind una dintre cele mai mari din Europa).
In statiune se gasesc si numeroase izvoare cloruro-sodice. Unele dintre ele au format, in gropile vechilor saline, lacuri (Baia Baciului, Baia Verde, Baia Rosie), folosite pentru tratament balnear, dar si ca stranduri. Aici poti vizita Muzeul Sarii si Salina Unirea, unde busturile lui Burebista, Traian, Decebal, Eminescu si statuia lui Mihai Viteazul sunt sculptate in sare. Salina a fost exploatata intre 1938 si 1970, ulterior fiind amenajata ca muzeu si sanatoriu. Accesul se face coborand 200 de metri, cu liftul minier.

Muntele de Sare, cu o inaltime de cativa zeci de metri, este inedit. Apa ploilor a modelat pe suprafata sa mii de forme si santulete, iar cristalele de sare par ace de gheata care stralucesc in bataia soarelui.
Prin prabusirea tavanului de la Ocna Veche, la poalele Muntelui de Sare s-a format un lac castro-salin. Este unic in tara, fapt pentru care a fost declarat monument al naturii.
Casa Camarasiei, inaltata in preajma anului 1800, are un stil definitoriu pentru zona Vaii Slanicului. Edificiul are doua niveluri, construite din piatra de rau, iar stalpii din lemn de stejar sunt ciopliti in stil popular. Astazi, edificiul adaposteste Muzeul de Arta.

VALEA TELEAJENULUI
Parasim Slanic Prahova prin partea de nord, traversand un deal de sare. Dupa numai 9 km, alegem bifurcatia spre statiunea Cheia si urmam drumul spre comuna Maneciu, iar apoi mai departe, spre Cheia, intr-o zona de o mare frumusete. Nu departe de destinatie, in mijlocul unei paduri de brazi, se afla Manastirea Suzana, manastire de calugarite, infiintata in 1740. In incinta bisericii poti admira minunate icoane imbracate in argint si un frumos muzeu cu obiecte bisericesti.

Statiunea Cheia este asezata la poalele Muntilor Ciucas si Grohotis si e punct de plecare in scurte excursii. Muzeul Natura Vaii Teleajenului este amenajat intr-o casa in stil popular. Manastirea Cheia a fost ridicata in 1835 pe locul unor vechi schituri, este metoh (loc de gazduire) patriarhal si dispune de un muzeu cu obiecte de cult.
Din Cheia, pe sosea sau poteca turistica, se ajunge la Cabana Muntele Rosu (1.260 m), de unde se deschide o superba panorama asupra statiunii si a Vaii Teleajenului.
Daca iti plac plimbarile in mijlocul naturii, poti alege un traseu de cateva ore pana la Cabana Ciucas si varful cu acelasi nume (1.954 m).
Masivul Ciucas constituie una dintre cele mai interesante si complexe regiuni montane din Carpatii de Curbura: are peisaje linistite si culmi netede, dar si creste salbatice, in care se impleteste spectaculosul cu ineditul. La 30 km nord de Cheia se afla orasul Brasov.

VALEA DOFTANEI
Daca vrei sa iti continui excursia pe Valea Doftanei, drumul din Slanic traverseaza cateva sate pana in localitatea Campina.
Aici, prima oprire ar trebui sa o faci la castelul familiei Hasdeu. Edificiul (in forma de cruce) are aspect de cetate medievala, cu ziduri crenelate, si a fost construit de marele carturar B.P. Hasdeu in memoria fiicei sale, Iulia.
La iesirea din Campina te poti opri pentru cateva minute in satul Doftana, unde se afla inchisoarea – astazi muzeu -, iar apoi la lacul sarat Doftana, format intr-o salina abandonata in 1900.
Valea Doftanei se intinde pe 40 km, insa doar primii 25 pot fi parcursi cu autoturismul.
Drumul este deosebit de pitoresc: insoteste valea raului Doftana si este strajuit pe ambele parti de Muntii Baiului si Muntii Grohotis. In aceasta zona se afla si lacul de acumulare Paltinu.
PLOIESTI
Orasul este asezat la rascrucea unor vechi si importante cai de comunicatie si merita vizitat.

  • Ruinele Bisericii Sf. Nicolae Vechi constituie cel mai vechi monument de arhitectura medievala in piatra descoperit pana acum pe teritoriul municipiului. Sapaturile din jurul bisericii au scos la lumina un bogat material arheologic.
  • Cel mai vechi monument ramas in picioare este Biserica domneasca Sf. Apostoli, ridicata pe locul unei foste bisericute de lemn.
  • Casa de targoveti reprezinta prototipul de locuinta romaneasca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea din aceasta zona etnografica.
  • Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie este adapostit in Liceul Vechi. Muzeul include sectii de istorie veche si arheologie: documente istorice si monede, icoane aurite, arme, broderii, stampe.
  • Muzeul de arta, amenajat in fostul Palat al Prefecturii, are fatadele bogat ornamentate cu stuc si feronerie si un interior fastuos.
  • Palatul Culturii este un edifiu in stil neoclasic francez, care adaposteste Muzeul Judetean de Stiintele Naturii, Acvariul si Expozitia de Pasari Exotice, Muzeul de Arta Populara, Muzeul Covorul Romanesc.
  • Muzeul Petrolului ilustreaza evolutia industriei petroliere locale.
  • Muzeul Ceasului “Nicolae Simache” este cel mai de seama edificiu al orasului si un muzeu unic in tara, cu o bogata colectie de ceasuri, din secolul al XVII-lea si pana astazi. Toate exponatele – faurite de mesteri vestiti din Europa – sunt in perfecta stare de functionare.

Adrian Caraboi; foto: Steliana Preda

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta