EXCLUSIV AVANTAJE Mari magicieni ai lumii: David Blaine, de la trucuri cu cărți la jocuri cu viața

Mari magicieni ai lumii David Blane

Cred că este în firea umană să fim fascinați de lucrurile pe care nu ni le putem explica. Căutăm răspunsuri, dar într-un fel n-am vrea să le găsim. S-ar pierde tot farmecul. Știm că undeva există un truc, o șmecherie, că suntem cumva păcăliți, dar numerele de magie continuă să ne atragă.

De la banalele trucuri cu cărți de joc și iepurași scoși din joben, până la reprezentații de înaltă clasă. Iluzionismul modern și reprezentanții săi de seamă au ajuns la un alt nivel. S-a depășit faza scamatoriilor și s-a ajuns la performanțe extreme. Iar David Blaine este unul dintre remarcabilii exponenți ai acestei arte.

Americanul David Blaine s-a născut pe 4 aprilie 1973, la New York, și a copilărit în Brooklyn. Pasiunea lui pentru magie s-a ivit instantaneu, într-o zi absolut oarecare, într-un vagon de metrou, când un magician de duzină executa scamatorii ieftine. David avea patru ani. În anul următor, puștiul a primit în dar, de la mama lui, cărțile de tarot ale bunicii, o amintire cu valoare sentimentală.

Citeste si EXCLUSIV AVANTAJE Mari magicieni ai lumii: Criss Angel, rockerul magician

Cu timpul, citind diverse cărți, a început să deslușească taine și trucuri. Însă ceea ce a făcut mai târziu ca David Blaine să fie considerat un Houdini modern nu au fost cărțile de joc, ci inexplicabilele lui demonstrații stradale, performanțele de profundă rezistență care se îndepărtau tot mai mult de ceea ce publicul îngăduitor numește scamatorii. Pentru că numerele de magie ale lui Blaine, cu care a atras atenția asupra sa, sunt dintre cele care sfidează moartea. Cel puțin, aparent.

Trucuri vechi, reinterpretate

Că David Blaine a studiat mult performanțele predecesorilor săi, vădit pasionat de ceea ce îi este – mai mult sau mai puțin – profesie, o dovedesc
dorința și ambiția lui de a reînvia trucuri vechi de 100 de ani. Nu mai puțin de 20 de ani a studiat trucul care l-a făcut celebru pe egipteanul Hadji
Ali, care avea abilitatea de a regurgita conținutul stomacului său.

Cel mai vestit truc al acestuia era să își umple stomacul pe jumătate cu apă și pe jumătate cu gaz, ca mai apoi să „scuipe' gaz și să aprindă diverse lucruri, doar pentru a le stinge după aceea „scuipând' apă. Ei bine, Blaine a reușit să-l reproducă.

Citeste si EXCLUSIV AVANTAJE Mari magicieni ai lumii: David Copperfield, Magicianul Secolului și al Mileniului

Însă nu toate experimentele lui au avut succes. De exemplu, și în 2010, și în 2017, a eșuat în tentativele lui de a încerca să prindă, într-un dispozitiv pe
care îl ținea în gură, un glonț lansat dintr-o armă. Eșecul a fost cauzat chiar de suportul pe care îl ținea în gură și care nu era stabil, așa cum ar fi trebuit.

Blaine a tras de sfoara care acționa trăgaciul armei, glonțul a plecat, dar a distrus suportul din gura lui. În interviurile acordate după eșecul experimentului, iluzionistul a recunoscut că a tras o spaimă  îngrozitoare, că a fost convins că glonțul a intrat în gură și a ieșit prin ceafă, și că numai durerea l-a făcut să realizeze că totuși este viu.

Mari magicieni ai lumii: David Blane a uimit-o pe nepoata lui Houdini

Să nu vă imaginați că acest experiment este cea mai mare nebunie la care s-a dedat Blaine. Sau singura. Nicidecum.  În trecutul său au mai existat încercări extreme, cele mai multe reușite. Pe 5 aprilie 1999 – avea doar 26 de ani! –, captiv într-un sicriu din plastic, s-a lăsat „îngropat de viu', având
deasupra sa un rezervor care conținea trei tone de apă.

Șapte zile a stat sechestrat în aceste condiții sinistre, fără să mănânce, consumând numai 30-40 ml de apă pe zi. Un echipaj de urgență a fost permanent în alertă pe perioada experimentului, la fața locului, Blaine putând da la nevoie alerta cu ajutorul unui dispozitiv pe care îl avea asupra sa.

Site-ul american dedicat acestui eveniment a fost vizitat de peste 75.000 de persoane, inclusiv de Marie Blood, nepoata lui Houdini, care a declarat: „Unchiul meu a făcut o mulțime de lucruri uimitoare, dar asta n-a putut să facă'. N-a putut s-o facă pentru că, deși plănuise această reprezentație, a murit înainte ca ea să se desfășoare.

Blane a rezistat 63 de ore într-un bloc de gheață

Mari magicieni ai lumii David Blane

În anul următor, în 2000, pe 27 noiembrie, Blaine a încercat o altă… să-i zicem cascadorie: aceea de a rezista, 72 de ore, imobilizat în interiorul unui bloc de gheață. Îmbrăcat subțire, magicianul părea să tremure chiar de dinainte de a fi montate blocurile de gheață în jurul lui. Chiar dacă nu a reușit să reziste 72 de ore, ci 63 de ore, 42 de minute și 15 secunde, recordul personal poate fi considerat remarcabil.

Motivul pentru care a fost eliberat din blocul de gheață a fost temerea că ar putea intra în șoc hipotermic. „Magicianul care a ieșit din cutia de gheață părea o umbră a tânărului robust și plin de încredere care intrase cu două zile înainte', a titrat New York Times.

Englezii nu prea i-au apreciat prestațiile

Acțiunile extreme ale lui David Blaine, care sunt mai mult decât numere de magie, i-au creat faimă, dar au și atras invidii ori speculații. Dacă ar fi să mai enumerăm câteva dintre „nebuniile' lui, am menționa izolarea timp de 44 de zile într-un cub din plexiglas suspendat la 30 m deasupra Tamisei, timp în care a băut doar apă.

Londonezii nu au fost chiar cei mai civilizați spectatori, mulți dintre ei manifestându-se huliganic, aruncând către cutia în care era Blaine cu ouă, mingi de golf sau diverse alte obiecte. Mai mult, un bărbat a fost arestat pentru că a încercat nici mai mult, nici mai puțin decât să taie cablul de alimentare cu apă pe care magicianul îl avea la dispoziție.

Citeste si EXCLUSIV AVANTAJE Mari magicieni ai lumii: Houdini, vânzătorul de iluzii

La încheierea show-ului extrem, Blaine le-a spus celor prezenți: „Vă iubesc pe toți!'. După care a fost imediat spitalizat. Pierduse 25 de kilograme,
indicele său de masă corporală scăzând dramatic de la 29 la 21,6. Ceea ce reprezenta un risc major pentru sănătatea și chiar viața lui.

Magie sau înșelătorie?

O simplă trecere în revistă a reprezentațiilor de magie (să zicem!) pe care David Blaine le-a susținut, mai includ ținerea respirației timp de 17 minute sau submersia, încătușat și înlănțuit, timp de șapte zile, într-o sferă umplută cu apă. Cât despre acuzații de șarlatanie, n-au lipsit nici ele. În 2008, când a promis că va sta suspendat, cu capul în jos, timp de 60 de ore – riscând orbirea –, unele voci susțin că l-au surprins stând pe o platformă de
macara, dar nu cu capul în jos.

În 2012, când s-a angajat că va rezista 72 de ore unei descărcări electrice de un milion de volți, fără să mănânce sau să bea apă, un profesor de fizică a
dezvăluit faptul că magicianul purta un costum Faraday, un tip de costum prin care trece curentul, dar nu îl lasă să ajungă la corpul uman. „Nu există
niciun pericol în ceea ce văd', a spus John Belcher de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

Așadar, magie sau simplă înșelătorie?

ȘTIAȚI CĂ DAVID BLAINE…

… a susținut spectacole private în Salonul Oval pentru George W. Bush, Bill Clinton și Barack Obama?

De asemenea, el a evoluat, tot în privat, și pentru alte personalități precum Henry Kissinger, Michael Bloomberg, Stephen Hawking, Michael Jackson sau Muhammad Ali.

… are și o intensă activitate filantropică? Vizitează spitale și tabere pentru copiii diagnosticați cu boli grave, a făcut show-uri sau donații în beneficiul Armatei Salvării, Crucii Roșii (pentru victimele cutremurului din Haiti) și Fundației Poliției din New York și a oferit două burse Tesla în valoare de câte un milion de dolari.

… în timpul unei reprezentații în Haiti, locuitorii l-au urmărit pentru a arunca în el cu pietre, convinși fiind că practică voodoo și magia neagră?

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate