Ești o persoană indecisă? Iată ce spun specialiștii

Probabil că te-ai criticat pentru că ai petrecut ore întregi încercând să te hotărăști ce să porți la o întâlnire sau dacă să ceri o mărire de salariu la serviciu. Dar indecizia poate fi, de fapt, un semn de inteligență, potrivit psihologilor.

Cercetătorii de la Universitatea din Dresda, în Germania, au supus 1.300 de persoane unor scenarii ipotetice, din lumea reală. Cei care au avut nevoie de mai mult timp pentru a se decide au fost mai puțin predispuși să ia o decizie bazată exclusiv pe convingerile lor – cunoscută sub numele de prejudecată de confirmare.

De asemenea, aceștia erau mai puțin predispuși să tragă concluzii pripite și, în schimb, au analizat toate dovezile înainte de a lua o decizie.

„Experiența generală de a fi ambivalent trebuie acceptată. Ne poate oferi o pauză necesară, semnalându-ne că lucrurile sunt complexe și că avem nevoie de mai mult timp pentru a ne gândi mai atent la decizia noastră', a declarat psihologul care a condus cercetarea, Dr. Jana-Maria Hohnsbehn, potrivit Daily Mail.

Studiul, publicat în „Personality and Individual Differences“, a fost o meta-analiză a cinci lucrări anterioare.

Acestea au prezentat participanților cazuri din lumea reală, cum ar fi decizia de a decide dacă o persoană ar trebui să-și păstreze locul de muncă sau evaluarea personalității acesteia.

Răspunsurile au fost apoi evaluate pentru a determina dacă participanții aveau trăsătură ambivalentă, starea de a avea sentimente amestecate sau idei contradictorii despre ceva sau cineva. Oamenii de știință le-au prezentat trei întrebări, la care li s-a cerut să își evalueze răspunsurile de la 1 (total dezacord) la 5 (total de acord).

Întrebările erau următoarele: „Gândurile mele sunt adesea contradictorii”, „Mă simt adesea rupt între două părți ale unei probleme” și „Uneori, când mă gândesc la un subiect, aproape că am impresia că trec fizic dintr-o parte în alta”.

Cei care erau mai indeciși aveau tendința de a le lua mai mult timp pentru a ajunge la răspunsuri, au spus ei. Apoi li s-au prezentat diferite scenarii, primul dintre ele spunându-le că tocmai au întâlnit o persoană despre care credeau că este extravertită.

Participanților li s-a spus apoi că pot adresa persoanei ipotetice o singură întrebare – „Îți place să petreci timp singur acasă?” sau „Îți place să mergi la petreceri?”.

S-a considerat că cei care au ales cea de-a doua întrebare au dat semne de prejudecată de confirmare, deoarece au căutat doar informații care să fie în acord cu presupunerea lor cu privire la ceea ce înseamnă un extrovertit.

Însă cei care au ales cealaltă întrebare au dat dovadă de o ambivalență ridicată, deoarece au vrut să pună la îndoială povestea oficială și să sape mai adânc.

Într-un al doilea experiment, participanților li s-au înmânat rapoarte despre un angajat cunoscut sub numele de domnul Muller care căuta să obțină reînnoirea contractului. Li s-a cerut să citească rapoartele și să ajungă la o presupunere despre ce tip de angajat era dl Muller.

După aceasta, li s-au arătat declarații suplimentare de la experți din “industrie”, dintre care unii nu erau de acord cu judecata inițială a participanților. Voluntarii au fost rugați să evalueze credibilitatea și importanța fiecărei declarații. Cei care nu au fost indecis au avut tendința de a ignora opiniile care nu erau de acord cu judecata lor.

Însă cei mai ambivalenți au avut tendința de a acorda mai multă importanță opiniilor care nu erau de acord cu punctul lor de vedere. Oamenii de știință au spus că acest lucru a arătat că erau mai puțin predispuși la prejudecata de confirmare, deoarece erau dispuși să analizeze toate dovezile înainte de a ajunge la un punct de vedere.

De asemenea, în lucrare s-a sugerat că persoanele cu mai multă ambivalență erau mai puțin predispuse la prejudecata de corespondență.

Un exemplu în acest sens este situația în care cineva se împiedică. Persoanele cu prejudecăți de corespondență pot presupune că acest lucru se datorează faptului că persoana este neîndemânatică.

Dar cei care sunt dispuși să analizeze alte puncte de vedere vor lua în considerare și contextul, cum ar fi dacă podeaua este în mod inerent alunecoasă. Comentând studiul, Dr. Baruch Fischhoff, expert în judecată la Universitatea Carnegie Mellon din Pennsylvania, a declarat că o decizie lentă ar putea fi benefică.

El a declarat pentru sursa mai sus citată că studiul a arătat că „o evaluare mai echilibrată a dovezilor duce la decizii mai bune”.

Oamenii de știință au avertizat, totuși, că este de asemenea important să nu rămânem blocați în indecizie.

„Ca în cazul majorității lucrurilor, există un echilibru care trebuie atins', a declarat Dr. Hohnsbehn pentru BBC.

Pentru a limita indecizia, ea a sugerat să transforme deciziile într-o serie de sarcini, cum ar fi dedicarea a două ore căutării de noi informații și apoi petrecerea unei anumite perioade de timp pentru deliberare. Într-o lucrare din 2020, economiștii de la Universitatea din Chicago au examinat fericirea generală după ce le-au cerut oamenilor să facă schimbări importante în viață.

Participanții au fost rugați să arunce o monedă, iar apoi, în funcție de locul în care a aterizat, să facă o schimbare în viață, de la a-și face un tatuaj, la a se muta, a se întoarce la studii sau a renunța la locul de muncă.

În lunile următoare, cercetătorii au constatat că persoanele care au făcut pasul cel mare au fost semnificativ mai fericite decât cele care au continuat ca înainte. S-a sugerat că participanții s-au gândit mult timp la această mișcare și că moneda a fost un imbold final care i-a împins peste limită.

„O regulă de bază eficientă în luarea deciziilor este că, ori de câte ori nu vă puteți decide ce ar trebui să faceți, alegeți acțiunea care reprezintă o schimbare, în loc să continuați cu status quo-ul”, a concluzionat Dr. Steven Levitt, un economist care a condus studiul.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Timp Liber