Epuizarea la serviciu – exagerare sau realitate?

Responsabilitati duble
Se stie ca barbatii suporta mult mai greu esecul social (in cazul de fata, pierderea slujbei) pe care aleg sa-l depaseasca inchizandu-se in sine, tintuindu-se in fata televizorului sau a computerului si, in cazuri extreme, refugiindu-se in dependente de tot felul (alcool, tigari, jocuri de noroc) care afecteaza, uneori ireversibil, echilibrul emotional si pe cel financiar si asa fragile ale familiei.

De cate ori nu te-ai ingrozit de sinuciderile tot mai dese care invadeaza stirile, cele care au drept cauza pierderea jobului, a imposibilitatii de a plati ratele la banca sau datoriile facute pe la prieteni ori camatari? Ai observat ca mai toti protagonistii sunt barbati? Cate mame, oricat de greu incercate ar fi, ar face acest gest? O mama nu are timp sa fie deprimata ori sa se simta coplesita, ci doar sa-si faca treaba cat mai responsabil, acasa si la serviciu.

Asadar, sa nu uitam ca epuizarea la serviciu vine pe un fond de oboseala acumulata si de acasa, mai ales atunci cand femeia devine unicul intretinator al familiei.

Femei ca tine
Cristina Mitita: „Eu sunt convinsa ca Ramona Carmen nu a mai putut sa tina pasul, prea multe responsabilitati, probabil prea mult bun-simt incat sa spuna «Stop! Asa nu se mai poate!» Și eu sunt mama de gemeni, ai mei au crescut intretinuti numai de mine, fostul sot avand rolul de figuratie in filmul numit «Casnicie». Incerc sa imi pastrez optimismul in fiecare zi privind oamenii din jurul meu. Dupa divort mai ales, privesc lumea cu alti ochi.

Aproape ca nu-i vedem pe cei care au nevoie de noi, dar nu stiu sa apeleze la ajutor sau nu isi permit sa strige dupa ajutor. Eu lucram, iar in „«timpul liber» mergeam la o vecina cu situatie financiara mai buna si o ajutam la curatenie, spalat, pentru niste nepoti, tot gemeni, ca ai mei. Acum, privind inapoi, ma gandesc cat puteam duce, cata neodihna… cum am reusit? Poate numai indemnul mamei care ne invata mereu, ca, atunci cand suntem obositi, sa spunem mereu: «Trebuie sa pot!» Nu cred ca Ramona era tipul «workaholic». Era numai locul ei de munca si isi facea treaba!“

Opinia specialistului
Am rugat-o pe Mihaela Feodoroff, specialist in Resurse Umane, fondatoarea firmei Yourway – Life& Career Counseling (www.yourway.ro), ea insasi mama a trei copii, sa ne dea cateva repere care sa ne ajute sa gestionam mai bine stresul si oboseala la serviciu.

„In momentele de suprasolicitare, e foarte importanta perspectiva din care privesti aceasta situatie; nu victimizarea e solutia, ci o abordare pozitiva, care sa te faca sa-ti asumi mai usor sarcinile de serviciu.

Poate ca noile responsabilitati te vor ajuta sa-ti descoperi sau sa-ti dezvolti noi abilitati care mai tarziu te pot ajuta sa evoluezi in activitatea ta profesionala. E important sa faci ceea ce te reprezinta, astfel incat suplimentarea volumului de lucru sa nu devina o corvoada.

Pe de alta parte, e important sa fii constienta ca exista capcane ale acestui tip de supraresponsabilizare. Cea mai importanta e sa uiti de tine, sa subestimezi pericolul pe care il reprezinta oboseala cronica, sa uiti ca trebuie sa-ti faci timp pentru tine, pentru relaxare, pentru controale medicale periodice.

Esential e ca, atunci cand simti ca nu mai poti, sa spui acest lucru si sa ceri ajutor – familiei, colegilor, superiorului ierarhic. Nu permite stresului si oboselii sa te copleseasca si sa-ti conduca viata. Ia masuri inainte ca lucrurile sa-ti scape de sub control“.

Daniela Palade Teodorescu; foto: Shutterstock, Octav Nitu
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera