Dr. Oana Spânu: Acneea femeii mature poate semnala afecţiuni ce pot duce la infertilitate

Sunt cazuri în care acneea ascunde afecţiuni mai grave ce pot duce, spre exemplu, la căderea părului şi chiar la infertilitate.

Dr. Oana Spânu, medic dermatolog Academica Medical Center, ne explică de ce se întâmplă acest lucru.

Acneea vulgară este o afecţiune a pielii care îşi face apariţia, în mod obişnuit, în adolescenţă, însă datele epidemiologice din ultimii ani ne arată că există forme de acnee care afectează semnificativ categoria de persoane cu vârsta între 35 şi 45 de ani.

Indiferent că au sau nu istoric de acnee în adolescenţă, aceste femei se confruntă cu apariţia de puncte negre, albe, coşuri sau chiar noduli dureroşi pe frunte, obraji, nas, bărbie, gât, decolteu sau spate. Cauzele acestor manifestări sunt multiple.

Tulburările hormonale

De cele mai multe ori avem de a face cu tulburări hormonale subiacente, în contextul sindromului de ovar polichistic, cu o posibilă hipersecreţie de hormoni androgeni, cu răspunsul exagerat al glandei sebacee la testosteron.

Mai putem vorbi de factori de creştere asemănători insulinei care stimulează secreţia de sebum şi apariţia coşurilor.

Este foarte important ca femeile care se confruntă cu astfel de manifestări să ştie că acneea poate fi primul semn al unei manifestări endocrinologice care poate afecta starea de sănătate.

Dacă o ignoră, se poate ajunge în situaţii alarmante: căderea părului, tulburări menstruale şi chiar infertilitate.

Acneea femeii adulte poate să intervină în context de premenopauză. În ultimii ani acest fenomen apare tot mai frecvent, astfel că este recomandată prezenţa la medic pentru evaluare hormonală.

Citeşte tot articolul aici

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Frumusete