DOSAR SPECIAL Mari voci ale muzicii lăutărești: Maria Tănase, artista care a lăsat cu limbă de moarte ca, după ce nu va mai fi, în loc să i se facă parastase, să fie ajutat câte un student sărman

Maria Tănase

Fără urmă de îndoială, Maria Tănase este unul dintre personajele nemuritoare ale muzicii românești. Datorită interpretării sale unice, Nicolae Iorga și Constantin Brâncuși o alintau „pasăre măiastră' sau „privighetoare'. O prețuiau în aceeași măsură marii intelectuali, dar și oamenii simpli.

În perioada interbelică, în capitala României, toată crema societății venea să asiste la spectacolele Mariei. Oamenii se regăseau în cântecul și vocea ei pătrunzătoare pentru că exprima glasul pământului natal, sufletul și duioșia locului de care erau legați, deși se îndepărtaseră de el.

Cântecele Mariei răscoleau inimi. Interpretarea ei era profundă, tulbura nostalgiile, năștea doruri și pasiuni. În București, pe strada Livada cu duzi, la poalele dealului Văcărești, se naște în 1913 Maria Tănase, artistă care
debutează cântând vechi melodii la serbările din cartier. Acestei fete cu origini modeste, din mahalaua Cărămidarilor, i-a fost scris în destin să vrăjească și să încânte inimile tuturor românilor cu vocea ei unică.

M-am născut în București, în vechea mahala a Cărămidarilor. Mahalaua în care cresc legume, pomi fructiferi și flori. Cu o mulțime de pomi în floare, cu femei guralive și neveste simple de muncitori, cu copii gălăgioși și năzdrăvani care umpleau maidanele și grădinile. Acolo, în mahalaua grădinarilor, am copilărit. Am plâns, am râs și tot acolo am cântat…', își amintea cu duioșie Maria, mai târziu, de locul unde s-a născut și a crescut.

Ion Tănase, tatăl artistei, era un oltean gospodar și ambițios. Descoperindu-i talentul, a încurajat-o să-și  îmbunătățească abilitățile artistice. Acesta, la rândul său, cânta și îi plăcea să meargă la spectacole de muzică populară unde oferea interpretelor cu generozitate buchete de flori culese chiar de el din propria gradină.

Își iubea grădina, care se ridica tot mai frumoasă, și pe fata sa cea mică, timidă, cu ochii mari, care îi lumina viaţa şi sufletul atunci când a începea să fredoneze prin ogradă.

La 16 ani, Maria Tănase rămâne însărcinată

Mai târziu, aceasta avea să cucerească lumea… Un destin ca în filme Maria Tănase era de o frumusețe răpitoare, fiind considerată o divă încă din anii adolescenței. Frumusețe care a făcut-o să participe și la concursul Miss România. Nu după mult timp, la vârsta de 16 ani, se îndrăgostește pătimaș de un medic și rămâne însărcinată.

Din păcate, iubitul se opune sarcinii și îi cere să avorteze. Intervenția i-a marcat existența. Se spune că din cauza întreruperii de sarcină, făcută la o vârstă atât de fragedă, Maria nu a mai putut avea copii. Iar acesta a fost cel mai mare regret al ei, pe care l-a purtat toată viața.

Dragoste înflăcărată între Maria Tănase și Brâncuși în ciuda celor 40 de ani care-i despărțea

După prima dezamăgire în dragoste, apar mulți bărbați care își doresc să ajungă în brațele Mariei Tănase. Potrivit
apropiaților, între artistă și Constantin Brâncuși s-a născut o idilă. Mulți susțin că marele sculptor român a fost iubirea vieții ei. Povestea lor a început la Paris, în anul 1938, la o expoziție de artă populară organizată de Dimitrie Gusti.

Aici s-au întâlnit pentru prima oară și s-au îndrăgostit fulgerător unul de celălalt. Maria Tănase avea doar 25 de ani, iar Brâncuși 65, însă diferența mare de vârstă nu a reprezentat un obstacol. Cu toate acestea, timpul a demonstrat că
cei doi nu erau compatibili.

Brâncuși devenise tot mai posesiv și încerca să-i impună solistei un alt mod de a cânta. Considera că era momentul ca Maria să renunțe la melodiile ei interpretate până atunci și să cânte doar în spectacole grandioase de operă, uitând de stilul 'simplu de cântăreţ într-un restaurant' .

Din cauza acestor discuții, dragostea dintre cei doi părea să slăbească tot mai mult, motiv pentru care Maria Tănase a
pus capăt relaţiei cu geniul sculpturii românești.

Prietenul devenit soț

Cu ajutorul unor prieteni, Maria Tănase ajunge să cânte la radio. Practic, acesta a fost momentul care a marcat începutul unui viitor strălucit. Cine iubește și lasă', Ciuleandra', Mărioară', Până când nu te iubeam' și Aseară ți-am luat basma', sunt doar câteva dintre cântecele interpretate de artistă, care i-au adus faima.

Apariția Mariei Tănase a fost ca o explozie, iar stilul său unic de interpretare a reușit să impună cântecul românesc
până și în rândul celor care nici în gând nu-și aplecaseră urechea la frumusețile lui. În prima parte a carierei, cântăreața a înregistrat pentru casele de discuri Lifa Record București și Columbia.

După cel de-al Doilea Război Mondial, artista face imprimări în țară, la Radiodifuziunea Română, și pentru casa de discuri de stat, Electrecord. Unele dintre benzile obținute aici sunt trimise caselor de producție din străinatate.

La începutul anilor 1940 se zvonea că Maria Tănase a fost agentă de legătură și influență a Serviciului Special de Informații (SSI) condus de Eugen Cristescu. Alții erau de părere ca sunt supoziții, care porneau de la popularitatea artistei.

Maria Tănase

După multe evenimente și dezamăgiri în dragoste, Maria Tănase se căsătorește la vârsta de 37 ani cu juristul Clery Sachelarie. Nu-i era o figură deloc străină, fusese prietenul și confidentul ei ani buni. Pentru că n-a putut să aibă copii, în 1960 au adoptat o tânără de 16 ani, Minodora Nemeș. În ciuda aparențelor, Maria Tănase și-a iubit soțul, dovadă stând mărturisirea făcută pe patul de moarte într-o scrisoare.

Cel mai dureros moment

Celebra interpretă s-a stins din viață în vara anului 1963, în urma unui cancer pulmonar. Tragedia a fost primită cu
mare durere în suflet de toți cei care au îndrăgit-o. La înmormântarea artistei au participat aproape un milion de oameni, iar în România a fost declarată zi de doliu național.

Artista și-a dorit ca pe ultimul drum secetos să se sape o fântână pentru cei însetați, să i se care timp de șase săptămâni apă cu o cofă la cimitir și, în loc să i se facă parastase, să fie ajutat câte un student sau o studentă cu plata chiriei.

Poate uneori încleștați în agitația cotidiană și vitregia timpurilor, am fost câteodată neatenți la memoria Mariei Tănase. Însă un lucru este cert: prin glasul ei, prin melodiile ei tulburător interpretate, prin magia glasului inconfundabil, Maria Tănase trăiește. Trăiește și azi.

Citeste si

DOSAR SPECIAL Cei mai periculoși criminali ai României: Terente, regele bălților și al femeilor, înrăit de două decepții în dragoste

DOSAR SPECIAL Cei mai periculoși criminali ai României: doctorița Roxana Călin, autoarea celei mai şocante crime pasionale comisă vreodată în România

DOSAR SPECIAL Români care au schimbat lumea: Constantin Brâncuși, inventatorul artei moderne

Autor: Ruxandra Hăbeanu

Foto: wikipedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povestile voastre