DOSAR SPECIAL Cei mai periculoși criminali ai României: Terente, regele bălților și al femeilor, înrăit de două decepții în dragoste

Îl chema Vasili Ștefan, era supranumit Regele Bălților, dar prea puțini și-ar da seama despre cine este vorba. Însă dacă spui Terente… e cu totul altceva. Viața lui – de altfel scurtă, pentru că a murit la numai 32 de ani – este ceva între subiectul unui film de acțiune și o legendă.

Probabil că în memoria colectivă a rămas mai degrabă ca bărbatul cu un organ sexual neobișnuit de mare (devenit exponat de muzeu) decât un tâlhar la drumul mare.

Terente, înrăit de decepțiile în dragoste

Născut în 1895 undeva prin Balta Brăilei, într-un sat de lipoveni, copil cuminte și bun la învățătură, probabil că Terente ar fi putut să fie un om bun și pașnic dacă nu l-ar fi înrăit două decepții în dragoste. Se căsătorește la nici 20 de ani, iar nevasta îi dăruiește patru copii. Este recrutat în Marina Militară și luptă în Primul Război Mondial, iar la întoarcere devine căpitan de șlep – după unii, șef de echipă de pescari – după alții.

Oricum, despre Terente cel de dinainte de a deveni un infractor, nu se știu lucruri nici prea multe și nici exacte. Pentru că „celebritatea' lui se naște odată cu grozăviile la care se dedă. Necazurile vin peste el ca un tăvălug. Doi dintre copii îi mor înecați fără ca trupurile lor să mai fie găsite vreodată, iar două zile mai târziu îi moare și nevasta, bolnavă de ciumă. În scurt timp mor și ceilalți doi copii, care se molipsiseră de cumplita boală de la mama lor.

Încearcă să își ucidă a doua soție

Drama uriașă prin care trece îl face pe Terente să se arunce în patima băuturii. Iar prieten de pahar îi era un bărbat care, ulterior, i-a devenit socru, însurându-se cu una dintre fiicele lui, cea mai mică. Nu a trecut multă vreme și una din surorile tinerei căsătorite îi înscenează acesteia o presupusă infidelitate cu un armator grec.

Gestul ei pare să fie unul de gelozie față de sora ei, din nemărturisită dragoste față de cumnat, Terente. Cert este că totul a fost bine pus la cale de femeie și foarte aproape de a se termina tragic. Grecul a fost surprins în grădina casei, într-adevăr, dar fusese invitat de cumnata lui Terente. Orbit de gelozie și tulburat pesemne de băutură, el își înjunghie soția. Din fericire aceasta scapă cu viață, dar el este arestat. Nu pentru mult timp pentru că, având complicitatea unui gardian, reușește să evadeze.

Și din acest moment al vieții sale începe să trăiască precum un nelegiuit, un proscris care ieșea „la lumina zilei' doar pentru a jefui. Ascunzișul lui: scorbura unui stejar secular.

Terente, regele bălților, haiduc și amant vestit

Nu trece multă vreme de la evadarea despre care ziarele vremii vuiau, că Terente comite o spargere. Nu singur, ci împreună cu un cunoscut al său. Captura este fabuloasă pentru acele vremuri: 60.000 de lei, salariile tuturor muncitorilor dintr-o carieră de piatră. Este din nou capturat și din nou scapă, de această dată cu ajutorul unei femei, Didina.

Cum cunoștea atât de bine canalele din Balta Brăilei, fugarul reușește să se ascundă. Și nu doar că stă ascuns, dar își și formează o bandă de infractori, împreună jefuind lotcile pescarilor și vasele cu mărfuri care circulau pe Dunare. Culmea este că oamenii nu îl văd neapărat ca pe un nelegiuit ci ca pe un haiduc și se bucură oarecum de simpatia lor. De ce? Pentru că obișnuia să îi jefuiască pe cei bogați și să împartă prada săracilor.

După ce dădea 'loviturile' trecea Dunărea la Brăila, unde mai multe doamne și domnișoare îi ofereau adăpost, hrană, haine și protecție în schimbul unor … servicii. Vestit pentru cât de înzestrat era de la natură, Terente învățase repede să profite de acest lucru. Adesea se afla în situația în care nici măcar nu le cerea el vreun ajutor, ci chiar ele îl invitau. Iar invitațiile nu rămâneau niciodată neonorate…

A ucis din gelozie

Nimic nu i-a fost străin lui Terente din tot ce înseamnă nelegiuiri. De la răpirea și sechestrarea a două fete virgine de pension pe care acoliții lui le-ar fi abuzat, până la crimă. Prima lui crimă a avut loc în 1924, victimă fiind un șef de post care o curta pe Didina. Pentru că de femeia care îl ajutase să evadeze a doua oară din închisoare – „respectabilă' nevastă de militar –, Terente se îndrăgostise nebunește.

Dacă ați auzit sau fredonat vreodată melodia ale cărei versuri „spun' la un moment dat că „Terente și Didina/Se plimbă cu mașina', să știți că despre ei doi este vorba. Și cu soțul Didinei a avut Terente o altercație – cu focuri de armă! – însă a scăpat fugind, doar cu niște răni superficiale.

Personajul devenit o celebritate, nemaifiind mulțumit să acționeze doar în Brăila, își extinde activitatea. Unii susțin că ar fi ajuns chiar și în Bulgaria, Grecia și Serbia, unde s-ar fi ocupat cu aceleași lucruri ca și în țară: jafurile, aventurile cu femei și comiterea a 19 crime. Dar, spre disperarea autorităților – poliție, armată și jandarmerie – care se chinuiau de ani buni să îl prindă, Terente se întoarce și își râde în barbă de neputința lor.

Acest personaj chiar ajunge să fie motiv de aprigă gâlceavă și de acuze aduse guvernelor, care toate cheltuiseră sume importante de bani pentru prinderea lui, însă fără niciun rezultat. Pe capul lui, viu sau mort, se pusese un preț uriaș: 300.000 de lei!

Exponatul original a fost aruncat de zece ani

Ce nu reușiseră autoritățile, a reușit o femeie, astfel că celebrului Terente i se trage exact de unde nici nu se aștepta. Comite încă o nelegiuire batjocorind nevasta unui preot dintr-un sat, iar fapta lui nu este aprobată nici măcar de cei de-o teapă cu el, până atunci apropiați și complici. Ba chiar se alege cu antipatia lor, în ciuda faptului că încearcă să le cumpere îngăduința împărțindu-le cu generozitate bani și lucruri scumpe.

În același sat în care locuia preoteasa, Terente avea o iubită. Una din multele… Aceasta aude de „aventura' lui, află și că a fost vorba despre un abuz comis asupra bietei femei, și ia decizia de a-l denunța. Anunță jandarmii în ce seară urmează să vină la ea și Terente este prins în capcana din care nu mai are scăpare.

Încolțit, tâlharul trage cu arma, ucide la întâmplare câțiva jandarmi, dar într-un final este și el pus la pământ. Nu știm dacă este adevăr sau legendă că
Terente nu a avut liniște nici în pământ, pentru că la scurt timp după înhumare ar fi fost dezgropat de o haită de câini și mâncat. Nu știm nici dacă este adevărat că i-ar fi fost dus capul la Institutul de Medicină Legală din București, pentru a fi studiat.

Cert este că organul sexual al lui Terente (care măsura 22 de centimetri în stare de erecție), a fost conservat în 1927 de însuși Mina Minovici și timp de 82 de ani el a fost material didactic pentru studenții la medicină. De 10 ani, însă, exponatul din Muzeul IML nu este cel original, ci unul anonim (și ceva mai mic) pe care au fost tatuate aceleași înscrisuri pe care le-a „purtat' Terente. După o viață atât de… glorioasă, organul care a satisfăcut plăcerile atâtor femei, degradat de formolul în care a stat zeci de ani, a sfârșit la gunoi.

Citește și

DOSAR SPECIAL Cei mai periculoși criminali ai României: doctorița Roxana Călin, autoarea celei mai şocante crime pasionale comisă vreodată în România

DOSAR SPECIAL: Cei mai periculoși criminali ai României: adevărata poveste a lui Ion Râmaru, criminalul blondelor'

DOSAR SPECIAL Cei mai periculoși criminali ai României: Văduva neagră' Vera Renczi și-a dorit să fie ultima femeia din viața a 35 de bărbați

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povestile voastre