DOSAR SPECIAL Locuri misterioase din România: Mistere și fenomene stranii produse în Râpa Diavolului, la Balta Vrăjitoarelor și la focurile vii

mistere și fenomene stranii

Misterele și fenomenele stranii înspăimântă și fascinează, deopotrivă, iar ele sunt prezente peste tot în lume. Poate că uneori chiar se petrec lucruri neînțelese, poate că alteori este doar imaginația omului.

Cert e că și la noi în țară, deși se spune că e pământ binecuvântat, că este Grădina Maicii Domnului, avem și destule locuri încărcate de energii care dau fiori. Pasionații de fenomene inexplicabile au căutat mereu să afle ce se întâmplă de fapt, și vor continua să caute.

Uneori, însă, înțelegerea lor ar însemna și sfârșitul poveștilor de acest gen. Și parcă, totuși, nimeni nu vrea, de fapt, să se destrame vraja…

Despre daci se spune că obișnuiau adesea să invoce spiritele și forțele naturii pentru a primi ajutor în anumite situații. Iar locurile în care aceste lucruri se petreceau, păstrează și în zilele noastre energii care se manifestă uneori.

Asta povestesc localnicii din satul Poiana Trestiei, din județul Prahova, acolo unde există un loc numit Râpa Diavolului. Loc din care, câteodată, potrivit martorilor, noaptea țâșnesc limbi de foc albastre.

Haiduci, comori, năluci

Despre același loc, legendele mai spun și că – fiind atât de tainic – a fost ales de haiduci pentru a-și ascunde aici comorile obținute cu de-a sila de la cei bogați pentru a fi împărțite săracilor. Și, pentru a le ști în siguranță, ar fi aruncat asupra lor blestem greu: să nu poată fi găsite decât dacă cel plecat în căutarea lor va dormi o noapte în acel loc.

Curajoșii au crezut, tot potrivit legendei, că cel care va dormi acolo va visa unde se ascund comorile și cum va putea ajunge la ele. Era însă numai o capcană… Cei care au încercat să facă acest lucru au sfârșit-o rău. Și n-au fost puțini la număr.

Însă toți au avut aceleași nopți de groază, când au fost bântuiți de năluci hidoase, având capete ca de taur. Nu le-au luat viețile, însă le-au luat mințile temerarilor care căutau bogățiile aprigilor haiduci.

Oamenii locului s-au înspăimântat și au chemat preoții pentru a sfinți locul și a potoli spiritele răzbunătoare. Trei preoți au făcut slujbă de exorcizare și toți trei au fost curând găsiți în locuri diferite, cu hainele de pe ei sfâșiate și cu mințile rătăcite, bâiguind neîncetat despre grozăvia de a fi fost hăituiți de spirite.

Că la mijloc sunt forțe ce nu pot fi înțelese sau sunt doar festele imaginației, nu se știe… Dar și în prezent, destui turiști care au campat în zonă povestesc că au trăit clipe care le-au dat fiori: deși nici nu adia vântul, corturile se mișcau, deși nu era nimeni, în frunze se auzeau zgomote de pași, iar de la marginea râpei niște siluete de om, parcă încremenite, cu chip de satir, îi priveau cu insistență și le supravegheau prezența.

Balta Vrăjitoarelor, locul în care se leagă blesteme

mistere și fenomene stranii

Lângă București, foarte aproape de pădurea Cernica, la Boldu Crețeasca, o baltă mică pe care nici n-ai băga-o poate în seamă, a fost aleasă de practicantele magiei negre pentru trei întâlniri pe an. De Sfântul Gheorghe, Sfântul Andrei și de Sânziene, autodeclaratele vrăjitoare se adună aici pentru a lega și dezlega vrăji și blesteme grele despre care se spune că se împlinesc negreșit.

Locul, aparent inofensiv dacă îl privești, este ocolit până și de necuvântătoare, care zice-se că nu beau niciodată apă de aici, nici măcar atunci când setea le pârjolește gâtlejele. Iar balta nici nu seacă și nici nu se mărește, fie că e secetă cruntă sau plouă cu nemiluita.

Deși istoricii nu au stabilit acest lucru, se spune că exact în acest loc ar fi fost decapitat Vlad Țepeș, iar energiile rămase aici au legătură cu moartea domnitorului trădat de chiar boierii săi. Despre Balta Vrăjitoarelor se mai spune că, deși nu este mai adâncă de un metru, orice obiect aruncat va fi imposibil de recuperat vreodată, el dispărând fără urmă.

Tot legendele locului spun că, după cutremurul din 1977, la ordinul regimului acelor vremuri, în această baltă ar fi fost aruncate și rămășițele clădirilor distruse, pentru a șterge urmele tragediei.

Focurile vii din măruntaiele pământului

mistere și fenomene stranii

În două locuri din țară, în comuna Lopătari din județul Buzău și la Andreiașu, în Focșani, măruntaiele pământului întrețin, fără încetare, „focurile vii'. Este adevărat că, de fapt, aceste focuri au o explicație cât se poate de logică și de firească, respectiv faptul că ele sunt întreținute de emanația de gaze din pământ.

Însă nici măcar o explicație științifică nu poate „topi' legendele care au apărut și persistă în ciuda trecerii timpului.
Zice-se că pe locul unde azi ard focurile, în Lopătari, oamenii săpaseră o fântână care le dădea cea mai bună și mai rece apă, o apă cu puteri miraculoase care, băută, vindeca orice boală.

Tot prin acele locuri se spune că trăia și un balaur de o răutate feroce, venit din adâncurile Iadului, care îi chinuia permanent pe oameni cu răutatea lui. Având însă mai multe capete și o putere nemăsurată, el era imposibil de învins.

Flăcările pe care le scotea pe nas prefacând trupurile oamenilor în scrum, nu puteau fi de nimeni potolite. Până într-o zi când un viteaz a urcat pe calul său alb și a decis că a venit timpul să pună capăt acestor grozăvii. Lupta dintre
cei doi s-a dat chiar lângă fântâna de leac, pe o punte din lemn, timp de două zile și două nopți.

Din când în când, voinicul și balaurul se opreau pentru a-și mai ostoi setea cu câte o gură de apă. Devenit tot mai
puternic pe lângă faptul că era isteț și curajos, tânărul a reușit până la urmă să-i reteze balaurului dintr-o mișcare
toate capetele. De atunci, de sub pământ, din iadul în care a ajuns, el continuă să scoată flăcări pe nări și să aprindă pământul, în speranța că i-ar mai putea speria pe localnici.

Dar oricât de plină de răutatea balaurului este această legendă, ea are și o latură pozitivă. Se spune că dacă vei ajunge la focurile vii și îți vei pune o dorință, cu siguranță că ea ți se va îndeplini.

Despre același loc se crede că ar fi o poartă a iadului, iar legenda ar fi alta. O legendă ale cărei personaje sunt un
bătrân și cele trei fete ale sale, furate de trei creaturi care au plătit pentru îndrăzneala lor.

Cu toate poveștile de groază țesute în jurul lor, focurile vii sunt pentru locuitorii zonei și cea mai bună metodă care îi
avertizează de iminența producerii unei catastrofe. Se spune că atunci când focurile depășesc înălțimea de doi metri,
cu siguranță se va produce în curând un cutremur cu o magnitudine însemnată.

Citeste si

DOSAR SPECIAL Locuri misterioase din România: Blestemul mormântului ascuns al Basarabilor

DOSAR SPECIAL Locuri misterioase din România: Sfinxul și Babele, stâncile cu forme ciudate, în jurul cărora au loc fenomene inexplicabile

DOSAR SPECIAL Locuri misterioase din România: Templul ursitelor, locul unde se împlinesc dorințele și poarta către alte lumi

Autor: Laura Bogaciu

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povestile voastre