DOSAR SPECIAL Locuri misterioase din România: Blestemul mormântului ascuns al Basarabilor

Blestemul mormântului ascuns al Basarabilor

Uitate, batjocorite, apoi salvate şi refăcute cu greu, despre Catacombele Basarabilor nu s-a vorbit aproape niciodată. Doar veacurile au ţesut în jurul lor legende misterioase.

Despre morminte neştiute săpate în piatră şi locuri de închinăciune ciudate. Despre razele de lumină care arată locuri de comori, cripte închise goale şi trupuri făcute să dăinuie peste secole. Şi despre blestemul straniu aruncat asupra celor ce tulbură odihna voievozilor. Cu trei sferturi de secol în urmă, totul s-a dovedit adevărat!

Se spunea, cu vorbe cărora nimeni nu le mai ştie izvorul, că la o anume dată din an, exact în ziua şi la ceasul stingerii lui Basarab Întâi – Descălecătorul, începătorul de neam domnesc, razele soarelui cad doar într-un loc anume de pe podeaua de piatră lustruită. Acolo, dedesubt, s-ar fi aflat ascuns şi pecetluit cavoul lui Vladislav Vlaicu, cel îngropat pentru veşnicie alături de Doamna sa şi de un tezaur fabulos.

Blestemul mormântului ascuns al Basarabilor

Comoara însă ar fi vegheată de un blestem care ar preface totul în praf, dacă mâini netrebnice ar deschide mormântul lui Vlaicu. Şi mai mult, cavoul cu tezaurul ar fi ascuns printre altele identice, iar criptele trebuiau deschise în trei zile diferite pentru a ocoli blestemul Basarb'.

Toate acestea au părut simple poveşti. Până în urmă cu 75 de ani. Atunci, o explorare a Bisericii Domneşti a Argeşului, a dovedit că legenda era adevărată. Necropola voievozilor Basarabi era acolo, la doi metri sub podeaua Sfântului Nicolae Domnesc'.

Existau şi razele de lumină şi tezaurul şi criptele-capcană' înşelătoare şi trupul ascuns al voievodului, îmbălsămat şi
uluitor conservat, asemenea mumiilor din piramidele Egiptului, ba exista chiar şi blestemul.

Jurnalul descoperirii mormântului secret

Jurnalul descoperirii necropolei misterioase se află scris negru pe alb, chiar de Virgil Drăghiceanu autorul săpăturilor, în Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice' din 1924:

Marţi 27 iulie 1920… aveam să descopăr aici, cavoul lui Radu Negru. 30 iulie. …desvelirea cavoului scobit sub piatră… se găsesc patru bumbi de aur şi o insignă de cavaler. Sâmbătă 31 iulie… mă aflu înaintea unui sarcofag de piatră… la ora 11,5 dimineaţa ridic lespedea de capac… sub pulberea de raze ce venea de la fereastră apare întins pe un pat de nisip trupul unui Domn… un giulgiu de mătase îl acoperea… mâinile încrucişate pe piept, dreapta peste cea stângă. la mijloc un cordon pe care scânteiau perle, pe degete inele cu inscripţii religioase, fără nici un nume, la gât o diademă ornamentată stălucit în romburi, un lanţ de fire prinse cu mărgăritare…

4 august… în diaconiu, o ascunzătoare… veșmântul Domnului şi numele lui Vladislav Vlaicu.

5 august… un ornament de aur în formă de pară de la cavoul cavalerului numit „Fleur de Lys'… semne ale cavoului Doamnei lui Vladislav… un sarcofag de piatră cu pereţi din lespezi demontabile… înăuntru nu se afla nimic… o peceţie de bolovani, nici un nume… în spate, o mantie de brocard, rozete cu mărgăritare şi galoane cu fir de aur… pe faţa mantiei sunt cusute foi mortuare subţiri de aur… în rest nimic… un cavou pentru o mantie aurită.

7 august… se desface giulgiul… nasturii cu stema basarabească, copiată de pe cea angevină… paftaua de aur… un triptic cu o figură la mijloc… se descoperă inscripţia morţii lui Basarab…'.

Trupul care nu a putut fi scos din cavou

Toate încercările de scoatere a trupului din cavoul principal nu au reuşit niciodată. Ca şi când ar fi existat o barieră invizibilă între el şi lumea de afară. La 1 aprilie 1921 se închid săpăturile, și totul este dus la Bucureşti.

Necropola basarabă cuprindea 10 sarcofage de piatră, aşezate conform unei scheme de neînţeles (cavalerul necunoscut, cavalerul zugrăvit, Fleur de Lys, Voislav, Udoba, Vladislav Vlaicu, Vladislav doamna, Dan, Radu Negru, caseta goală, sarcofagul cu mantie de aur) şi un tezaur cu valoare greu de estimat…

Peste ani, istoria tezaurului blestemat a fost dată uitării. A urmat un război, o detronare, o revoluţie. Nimeni n-a mai
căutat dezlegarea misterului. Nici până astăzi nu se ştie ce însemna femeia cu cap de lebădă, sculptată pe paftaua de aur și dacă nu este semnul blestemului.

Sau cum a fost conservat trupul domnitorului vreme de sute de ani şi ce l-a făcut să se prefacă în pulbere la prima atingere? Dacă mormântul gol a fost închis aşa, gol, după cum se spunea sau a fost profanat ulterior, cine a fost misteriosul Fleur de Lys, de ce străjuia el mormântul întâiului Vladislav, când a fost coborâtă în criptă Doamna lui
Vlaicu, cea pusă la picioarele Basarabului întru pecetluirea blestemului, sau cui aparţine mormântul cavalerului
necunoscut?

Jurnalul săpăturilor zace uitat prin biblioteci. Piesele din aur s-au pierdut undeva prin istoria tezaurului românesc.
În biserică mai simți doar frigul și prezenţa lui Dumnezeu. Şi lumina. Cea de la care a început totul. Căci razele care indică locul mormântului ascuns cad şi astăzi în acelaşi loc, aurind ornamentul sculptat și amintind de „blestemul Basarabilor'.

Citeste si

DOSAR SPECIAL Locuri misterioase din România: Sfinxul și Babele, stâncile cu forme ciudate, în jurul cărora au loc fenomene inexplicabile

DOSAR SPECIAL Locuri misterioase din România: Templul ursitelor, locul unde se împlinesc dorințele și poarta către alte lumi

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Wikipedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povestile voastre