Deliciile unei toamne bavareze

Se spune ca nu ai vazut Germania asa cum este in realitate pana nu ai participat la unul dintre festivalurile de aici. Si se mai spune ca in Bavaria berea nu este o bautura, ci o mostenire culturala, de care fiecare localnic este mandru.

Dintre toate obiceiurile, petrecerile si festivalurile, Oktoberfest este, de departe, cel mai asteptat si mai plin de trairi eveniment ce are loc pe teritoriul Germaniei. In fiecare an, Bavaria isi intampina oaspetii care vin la aceasta celebrare a vietii -poate cea mai intensa.

Rasete, cantece, dansuri si clinchete de halbe -esenta festivalului este sa stii sa te bucuri de cele mai simple lucruri, la intensitate maxima.

Sa ne veselim putin
Primul carusel din istoria Oktoberfest a fost introdus in 1818 (motiv de bucurie pentru toti participantii, indiferent de varsta lor), iar mult mai tarziu, dupa 1896, au inceput sa rasara in jurul acestuia, an dupa an, mici standuri de bere, (care au fost inlocuite ulterior de celebrele corturi unde se poate bea bere).

Incet, dar sigur, cifra afacerilor a crescut si zona a prosperat, iar renumele festivalului a depasit de-a lungul timpului granitele tarii. In prezent, Oktoberfest este, se pare, cel mai mare festival de interes european, ba poate chiar mondial, din moment ce, anual, peste sase milioane de persoane vin sa viziteze regiunea chiar in perioada festivalului. Pentru ca Oktoberfest trebuie trait! Nu povestit, nu analizat!

Oficial, Oktoberfest incepe atunci cand primarul din München deschide primul butoias cu bere, (la amiaza primei zile de sambata a festivalului) si striga multimii adunate "O’zapft is!" (in traducere libera, "Sa curga berea!").

Turistii sunt interesati inclusiv de acest moment, pe care germanii il numesc Wiesn-Samstag. De altfel, e bine cunoscut acest obicei din cultura germana: de a da un nume fiecarui lucru in parte, de a organiza totul in cele mai mici detalii.

A fost odata
Nu exista bavarez care sa nu se mandreasca cu Oktoberfest, de parca ar fi cumva o isprava personala. Si totusi, ce este Oktoberfest? Renumitul festival a debutat la 12 octombrie 1810, la casatoria printului Ludovic I (viitorul rege Ludovic I de Bavaria) cu printesa Tereza von Sachsen-Hildburghausen.

Cu acea ocazie, toti locuitorii din München au fost invitati la o ser-bare campeneasca pentru a celebra, impreuna cu perechea regala, fericitul eveniment. Petrecerea a durat cinci zile si s-a incheiat fastuos, pe 17 octombrie, cu o cursa de cai.

Aproape ca in povesti! Si toti cei prezenti au fost atat de incantati de reusita serbarii, incat, un an mai tarziu, petrecerea a fost reluata. Evident, spectacolele sustinute la inceput erau oarecum modeste si nu variau prea mult de la an la an.

De-a lungul timpului, activitatile s-au diversificat, insa, din pacate, s-au si pierdut obiceiuri, cum ar fi cel al organizarii curselor de cai. Noroc ca ele continua sa existe in memoria bavarezilor care serbeaza Oktoberfest in fiecare an.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta