Deliciile unei toamne bavareze

Deliciile unei toamne bavareze

Se spune ca nu ai vazut Germania asa cum este in realitate pana nu ai participat la unul dintre festivalurile de aici. Si se mai spune ca in Bavaria berea nu este o bautura, ci o mostenire culturala, de care fiecare localnic este mandru.

Dintre toate obiceiurile, petrecerile si festivalurile, Oktoberfest este, de departe, cel mai asteptat si mai plin de trairi eveniment ce are loc pe teritoriul Germaniei. In fiecare an, Bavaria isi intampina oaspetii care vin la aceasta celebrare a vietii -poate cea mai intensa.

Rasete, cantece, dansuri si clinchete de halbe -esenta festivalului este sa stii sa te bucuri de cele mai simple lucruri, la intensitate maxima.

Sa ne veselim putin
Primul carusel din istoria Oktoberfest a fost introdus in 1818 (motiv de bucurie pentru toti participantii, indiferent de varsta lor), iar mult mai tarziu, dupa 1896, au inceput sa rasara in jurul acestuia, an dupa an, mici standuri de bere, (care au fost inlocuite ulterior de celebrele corturi unde se poate bea bere).

Incet, dar sigur, cifra afacerilor a crescut si zona a prosperat, iar renumele festivalului a depasit de-a lungul timpului granitele tarii. In prezent, Oktoberfest este, se pare, cel mai mare festival de interes european, ba poate chiar mondial, din moment ce, anual, peste sase milioane de persoane vin sa viziteze regiunea chiar in perioada festivalului. Pentru ca Oktoberfest trebuie trait! Nu povestit, nu analizat!

Oficial, Oktoberfest incepe atunci cand primarul din München deschide primul butoias cu bere, (la amiaza primei zile de sambata a festivalului) si striga multimii adunate "O’zapft is!" (in traducere libera, "Sa curga berea!").

Turistii sunt interesati inclusiv de acest moment, pe care germanii il numesc Wiesn-Samstag. De altfel, e bine cunoscut acest obicei din cultura germana: de a da un nume fiecarui lucru in parte, de a organiza totul in cele mai mici detalii.

A fost odata
Nu exista bavarez care sa nu se mandreasca cu Oktoberfest, de parca ar fi cumva o isprava personala. Si totusi, ce este Oktoberfest? Renumitul festival a debutat la 12 octombrie 1810, la casatoria printului Ludovic I (viitorul rege Ludovic I de Bavaria) cu printesa Tereza von Sachsen-Hildburghausen.

Cu acea ocazie, toti locuitorii din München au fost invitati la o ser-bare campeneasca pentru a celebra, impreuna cu perechea regala, fericitul eveniment. Petrecerea a durat cinci zile si s-a incheiat fastuos, pe 17 octombrie, cu o cursa de cai.

Aproape ca in povesti! Si toti cei prezenti au fost atat de incantati de reusita serbarii, incat, un an mai tarziu, petrecerea a fost reluata. Evident, spectacolele sustinute la inceput erau oarecum modeste si nu variau prea mult de la an la an.

De-a lungul timpului, activitatile s-au diversificat, insa, din pacate, s-au si pierdut obiceiuri, cum ar fi cel al organizarii curselor de cai. Noroc ca ele continua sa existe in memoria bavarezilor care serbeaza Oktoberfest in fiecare an.

Atmosfera de petrecere
Un paradox al festivalului e faptul ca nu se mai tine in luna octombrie – asa cum spune chiar numele acestuia. In prezent, Oktoberfest debuteaza la mijlocul lui septembrie, modificarea survenita avand drept scop includerea in festival a celor mai calde zile de la inceputul toamnei. Pentru ca doua saptamani cu rauri de bere rece, veselie maxima si prietenii ad hoc necesita si o vreme buna.

Blonda, bruna…Buna!
Traditia berii exista, se pare, inca de acum 6.000 ani. In acea perioada au fost descoperite primele principii ale fermentarii acestui produs. Sumerienii (cea mai veche civilizatie cunoscuta) sunt cei care au observat primii acest proces de fermentare. Curand, berea a devenit o bautura a capetelor inalte.

Dovezile atesta faptul ca, in Germania, berea si procesul ei de fabricare erau cunoscute inca din anul 800 I.Hr. Cu timpul, fabricarea berii a devenit o meserie respectabila pe teritoriul german. O data notabila in istoria produsului este fara indoila cea a intocmirii Legii puritatii (Reinheitsgebot), data in anul 1516 de catre ducele Wilhelm IV de Bavaria.

Cea mai cunoscuta lege a fabricarii berii este totodata si cea mai veche reglementare alimentara din lume. Legea puritatii berii stipula faptul ca berea adevarata este cea facuta doar din orz, apa si hamei.

Tocmai datorita acestei legi, berea bavareza s-a consacrat pe piata de profil si renumele pe care si l-a castigat are rezonanta pe plan mondial.

Desi astazi drojdia de bere este un ingredient nelipsit din procesul de fabricatie a acestei bauturi, la vremea la care s-a formulat legea era considerata un element cu efecte necunoscute, motiv pentru care drojdia nu este mentionata in acest document.

Bine de stiut
Un festival contemporan incarcat de istoria unei epoci de mult apuse Interesant de stiut este ca, dintre dialectele vorbite astazi in Germania, cel bavarez este un pic mai altfel, asa incat nu doar vizitatorii straini au ceva probleme de acomodare cu limba, ci chiar si germanii din alte zone ale tarii gazda.

Din aceasta perspectiva, n-ar fi rau ca, inainte de a face un drum intr-acolo, sa iti exersezi putin cunostintele de germana si, eventual, sa cauti pe internet cateva linkuri ale festivalului. Acestea te vor pune in tema cu cateva fraze folosite uzual in Bavaria, precum si cu expresii specifice evenimentului.

Si daca, citind toata povestea acestui festival de amploare, esti convinsa ca vrei sa participi macar o data la Oktoberfest, sfatul meu este sa iti rezervi neaparat locuri de cazare cu mult timp inainte.

De asemenea, ia in calcul si o alta modalitate de deplasare in afara de cea cu masina, fiindca un loc de parcare in München este un lux in perioada zilelor de festival.
Petrecere frumoasa!

Text: Delia Bratosin, Foto: www.world66.com, www.picturesofplaces.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta