Comoara din Muntii Apuseni

Zona Padis te asteapta sa ii descoperi minunile: canioane, poteci aninate deasupra apelor, ghetari, cascade involburate si pesteri misterioase…

Coborare din dolina spre portal (Cetatile Ponorului)

Cand spui ca vrei sa mergi in Apuseni, te gandesti in primul rand la zona turistica Padis.

Ridicati asemenea unei cunune imense de piatra inconjurata de Campia de Vest si Depresiunea Transilvaniei, Muntii Apuseni ascund frumuseti nebanuite, atat pe inaltimi, cat si in maruntaiele pamantului.

Platoul Padis este o zona carstica enorma, aflata in partea de nord a Muntilor Bihorului si, probabil, locul cel mai batut de turisti, dintre care multi sunt straini.

Desi turismul a luat o amploare extraordinara in ultima vreme, autoritatile locale si judetene nu s-au implicat in amenajarea zonei, astfel ca principalul drum de acces, care urca din Pietroasa, este intr-o stare jalnica.

Insa nu dispera! Impatimitii drumetiilor se pot aventura si aici? Daca nu urmezi primul drum, poti sa alegi o varianta mai buna, chiar daca ceva mai ocolita: cel mai bun drum de acces spre Platoul Padis este cel care vine dinspre orasul Huedin, aflat la peste 70 km.

Drumul, in mare parte forestier, este destul de bun si se poate parcurge cu autoturismul, insa include si cateva portiuni mai dificile, pe care trebuie inaintat cu grija.

Nici cu orientarea lucrurile nu sunt mai simple, fiindca parcurgi o zona cvasinepopulata (pe zeci de kilometri, singura localitate este un catun de munte cu nume inedit: Doda Pilii).

Dar, daca reusesti sa treci peste toate piedicile, la Padis te poti bucura din plin de o sumedenie de excursii in zilele lungi si calde de iunie. Zona Padis este o inlantuire enorma de fenomene carstice (doline, lapiezuri, ponoare, sorburi, izbucuri, avene si pesteri) unice in Romania, prin amploarea lor.

Cetatile Ponorului
Principalul punct de atractie este excursia in complexul carstic Cetatile Ponorului. Complexul este format din trei doline enorme, un portal urias, tunele subterane, cascade si un rau subteran. Dolinele sunt foste pesteri cu tavanele prabusite, iar cele din Cetatile Ponorului au dimensiuni uriase, cu pereti de sute de metri inaltime.

Exista si un circuit al dolinelor, pe un drum aflat pe marginea lor superioara, unde au fost amenajate patru "balcoane" din barne de lemn, suspendate deasupra haului. Circuitul este de o spectaculozitate si o maretie rar intalnite, insa parcurgerea lui presupune curaj si o buna conditie fizica.

Pornirea in excursia care dureaza cam cinci-sase ore se face de la cantonul Glavoiu – important loc de campare in zona, iar marcajul de urmat este punct albastru.

Cheile Galbenei
O alta drumetie care nu trebuie ratata este circuitul Cheilor Galbenei (pe traseul marcat cu punct galben), care dureaza aproape noua ore. Punctul de plecare e tot Cantonul Glavoiu, pe circuitul superior al Cetatilor Ponorului, pe care mergem timp de o jumatate de ora. In drum, putem vizita avenul Bortig – un put urias, de 35 m diametru si 38 m adancime, pe fundul caruia se afla un ghe-tar.

Catunul Doda Pilii Cascada pe Galbena
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta