De la Salvați Copiii la Salvați Părinții

parinti si copii

de Daniela Palade Teodorescu

parinti si copii

Copii în dificultate înseamnă părinți în dificultate. Mai știți dilema universală 'oul sau găina?' Cam același principiu se aplică și când vorbim despre părinți și copii. Dacă părintelui îi este bine, și copilul va fi bine. Dacă părintele e într-o situație-limită, atunci are și el nevoie de ajutor, tocmai pentru ca suferința lui să nu se răsfrângă asupra copilului.

De peste 20 de ani de când sunt jurnalist care scrie în presa pentru femei, mi-am pus deseori întrebarea: 'De ce în România sunt atât de multe ONG-uri pentru copii și atât de puține, spre deloc, pentru părinți? De ce nu ne gândim că toți acești copii în derivă sunt în primul rând rezultatul unor părinți aflați în dificultate, de care nu are mai nimeni grijă?

Depresia parentală sau alienarea parentală nu sunt mofturi

Așadar, nu mă miră să aflu că statisticile spun că 3 din 4 mame își neglijează propria persoană în favoarea copiilor și a partenerului de viață. Sacrificiul de sine în favoarea copiilor este cultura în care generația mea, a părinților și bunicilor mei a crescut. Este modelul care ni s-a imprimat aproape genetic. Cu ce frustrări și suferințe emoționale se vede în rata crescută a divorțurilor, a taților neimplicați în creșterea copiilor, în dependențe afective care ne marchează viața.

Copii în dificultate înseamnă părinți în derivă

De 25 de ani, avem în România Asociația 'Salvați Copiii'și e foarte bine că e așa. I-au urmat zeci și poate sute de ONG-uri dedicate protecției copilului, dar nici unul care să se ocupe de părinți. De acei părinți care își abandonau copiii, care îi abuzau, care se zbăteau în sărăcie și ratare socială, care erau nevoiți să plece în străinătate ca să își întrețină familia.

De 18 ani, de când revista Avantaje organizează Gala Femeia anului, mă chinui să găsesc asociații care să apere drepturile mamelor, ale femeilor în general. Lucrurile au început să se mai schimbe de vreo zece ani, când, timid, au început să apară astfel de organizații. Unele s-au zbătut să supraviețuiască, altele nu au reușit să reziste. Nu am înțeles niciodată de ce.

Nevoia de sprijin și consiliere a părinților este uriașă. Dacă părintele este echilibrat emoțional, dacă muncește într-un mediu securizant, dacă nu se zbate zilnic ca să pună o pâine pe masă copiilor, atunci va avea mai multă disponibilitate de timp, dar și emoțională, va fi mai detașat, mai relaxat, mai implicat. Copilul care are diverse probleme la un moment dat este semnul că ceva nu e în regulă cu părinții lui.

În orice familie, copilul este prelungirea părinților, este 'simptomul' care vorbește despre suferințele părinților. Și reciproc, un părinte împlinit va crește un copil asemenea.

Binele copilului vine, în primul rând, de la tine

De aceea salut inițiativa Asociației Salvați Părinții, care propune o nouă abordare în parenting și atrage atenția părinților asupra importanței de a avea grijă și de ei înșiși. Inițiativa vine în contextul în care studiile arată că părinții își neglijează tot mai des propriile nevoi sau interese personale, punând pe primul plan nevoile copiilor, 'binele copilului', fără să se gândească la faptul că el este motorul care generează acest bine.

Cea mai sugestivă imagine este cea a instructajului de securitate la bordul avionului, în care ți se spune clar că, în caz de depresurizare, adultul este obligat să își pună el primul masca de oxigen, apoi o va pune și copilului. Niciodată invers, pentru că vei risca să pierzi controlul și să nu mai poți să ajungi să îți salvezi copilul pentru că vei fi deja leșinat ori mai rău.

Ideea este că nu poți deveni salvator dacă nu te salvezi pe tine însăți mai întâi. Este și concluzia către care converg și specialiștii psihologi: problemele sufletești ale părinților au un impact semnificativ asupra sănătății emoționale a copiilor și a relațiilor de familie și de cuplu.

Te recunoști în aceste cifre?

* Un studiu internațional 1 arată că, în medie, mamele își acordă numai 17 minute pe zi doar pentru propriile nevoi

* 51% din cele 2000 de mame chestionate au spus că trec prin săptămâni întregi fără un minut de relaxare

* 3 din 4 mame obișnuiesc să se concentreze asupra altor oameni în defavoarea propriei persoane

(1 Studiu derulat la comanda TVbed.com în Marea Britanie pe un eșantion de 2000 de mame, citat de dailymail.co.uk, disponibil aici, ultima accesare la 14.10.2016)

„În ziua de astăzi se vorbește foarte mult despre educația copiilor, dar foarte puțin despre educația părinților. Este important să tratăm problemele sănătății emoționale cu aceeași grijă cu care ne ocupăm de sănătatea fizică', declară psiholog Lavinia Țânculescu, Președinte al Asociației Salvați Părinții.

Evenimentul Părinți cu Aripi, Copii cu Zbor', organizat de GMP PR în parteneriat cu Asociația Salvați Părinții, va avea loc sâmbătă, 29 octombrie, la Impact Hub București și va aborda parenting-ul dintr-o perspectivă nouă, diferită de cele de până acum – ce pornește de la ideea că un părinte împlinit, care are grijă și de sine, transmite starea de bine mai departe copilului.

Citeste si Superfemeia există sau e doar o iluzie?

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie