De ce apare mătreața și cum să o tratezi eficient? Care sunt ingredientele active care combat mătreața?

Mătreața este mai frecventă decât se crede, de fapt, afectează aproximativ 50% dintre adulții din întreaga lume. Se poate transforma într-o problemă semnificativă, cu impact asupra imaginii de sine și a aspectului fizic, chiar dacă nu este atât de periculoasă în general.

Mătreața apare atunci când pielea de pe scalp se desprinde sub formă de fulgi albi, care sunt foarte vizibili pe părul închis la culoare și pot provoca uneori mâncărimi.

Motivul care stă la baza apariției mătreții este reînnoirea rapidă a celulelor pielii. În general, celulele sănătoase ale pielii urmează un ciclu de viață specific în care cresc, îmbătrânesc și mor, făcând loc unor celule noi. Cu toate acestea, la persoanele cu mătreață, ciclul de viață al celulelor pielii se accelerează, ceea ce duce la nașterea și moartea mai rapidă a celulelor.

Deși mătreața nu este dăunătoare în sine, anumite tipuri de mătreață pot necesita un tratament prelungit. Eliminarea acestei afecțiuni cutanate ar putea fi o adevărată provocare.

Mătreața are diverse cauze și factori declanșatori.

O cauză comună a mătreții este dermatita seboreică, care apare din cauza prezenței Malassezia globosa. Acest microorganism este o parte naturală a florei scalpului și, de obicei, nu pune probleme. Cu toate acestea, atunci când există o creștere a producției de sebum, ciupercile care se hrănesc cu acesta se pot reproduce rapid, ceea ce face ca produsele secundare să se aglomereze și să rezulte în mătreață.

O altă cauză frecventă este îngrijirea necorespunzătoare a părului. Scalpul uscat poate duce la descuamare, în special în timpul sezonului de iarnă. Spălarea prea puțin frecventă a pielii grase poate duce la acumularea de sebum, ceea ce poate duce la formarea mătreții.

Dezechilibrele hormonale, un sistem imunitar compromis și anumite afecțiuni ale pielii pot contribui la apariția mătreții. În timp ce mătreața rezultată din îngrijirea necorespunzătoare a părului poate fi tratată cu ușurință, cazurile de descuamare indusă de seboree necesită un tratament mai îndelungat.

Este recomandat să consulți un dermatolog pentru un tratament adecvat al mătreții. Dacă observi simptomele inițiale de descuamare, este indicat să apelezi fără întârziere la asistență medicală.

Pentru a reduce apariția mătreții, este recomandat să îți speli scalpul în mod regulat cu un șampon moale. Acest lucru poate ajuta la eliminarea excesului de sebum și a celulelor moarte ale pielii. În cazuri mai complicate, șampoanele medicinale pot fi utile.

Pentru a obține rezultate optime, se poate folosi o combinație de 2-3 șampoane cu diferite ingrediente active. Aceste șampoane pot include zinc, gudron, acid salicilic, sulfură de seleniu, ketoconazol și alte componente. Poți procura șampoane anti-mătreață mai puternice obținând o rețetă de la medicul tău.

Poți aplica ulei de arbore de ceai pentru a îmbunătăți sănătatea scalpului tău. Abține-te de la utilizarea produselor de coafat, deoarece acestea se pot acumula pe scalp și pot stimula producția de sebum. Este indicat să consumi alimente sănătoase care să conțină cantități suficiente de zinc și vitamina B, deoarece acestea pot ajuta la prevenirea mătreții.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate