De 2000 de ani, la Sfantul Mormant din Ierusalim

O flacara coboara din ceruri

Inauntru sunt doua sali. In prima, se afla, asezata chiar in mijloc, o bucata din piatra cu care a fost pecetluita intrarea in locul unde zacea Mantuitorul, dupa moartea Sa pe cruce. In cea de-a doua, se gaseste Mormantul propriu-zis. Un cub de stanca goala, rece si neagra. Atat. Deasupra pietrei, candelele grele, invelite in argint si aur sunt stinse, fara geana de lumina. In Camera Sfantului Mormant intra doar Patriarhul singur. Cade in genunchi si se roaga cu voce mare.

Afara, in jurul bisericii ce cuprinde Sfantul Mormant, totul s-a scufundat in nemiscare. Tacerea e deplina. Toata lumea asteapta. Pe lespedea unde a zacut trupul infasurat in giulgiu al Mantuitorului este intinsa o folie de ceara alba sfintita, care n-a mai fost folosita nicicand, iar peste ceara Patriarhul asaza un strat subtire de vata. Apoi rupe in doua fasia de ceara si inveleste doua faclii. In toata vremea asta, singurul sunet ce se aude e cel al vocii sale profunde, rostind cuvintele sacre ale Cartii Sfinte…

"In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Acum si Pururea si in Vecii Vecilor. AMIN"! Brusc, o data cu ultimele vorbe ale rugaciunii, de sus, din cupola bisericii coboara o lumina alba, uluitor de alba. Aproape incandescenta, aprinsa de la sine, acolo in aer. Stralucirea orbitoare intra in cripta Mormantului si aprinde vata asezata acolo. Flacara misterioasa imbraca piatra innegrita, pastrata de crestini de 2000 de ani.

Misterul e deplin. Miracolul s-a infaptuit. Focul, venit de nicaieri, aprins de colosale puteri nevazute, a coborat in bezna sa dea lumii Lumina sperantei si a credintei in Dumnezeu.

Acum Patriarhul se intoarce si iese dintre peretii de stanca cu cele doua manunchiuri de lumanari arzand. in clipa primului pas facut afara din golul de piatra, ca la un semn nevazut, cele 33 de candelele din argint, aflate deasupra Mormantului, se-aprind singure, vestind lumii ca Fiul lui Dumnezeu s-a ridicat din morti….

Apoi Lumina se intinde ca un glob de foc si starneste viata si in candelele de deasupra Pietrei Ungerii. Patriarhul Irineu paseste incet, obosit de incercarea trecuta, pana in pragul intrarii. intre marile usi ale Mormantului, tine sus, deasupra capului, lumanarile aprinse de puterea nevazuta si rosteste cu glas tunator: "Hristos a inviat! Veniti de luati Lumina!"

Sunetul vocilor se inalta ca o mare peste tacerea smerita dinainte. Lumea se bucura, striga, rade, se inchina, raspunde in cor "Adevarat a inviat". Patriarhul apleaca mainile si pare ca Lumina Mantuitorului se-ntinde ca un val peste oameni. Firava la inceput, patrunde apoi in multime. Pare ca sta deasupra capetelor ca un nimb. In mainile tuturor se aprinde cate o lumanare. Doua, trei, apoi sute, mii de luminite. Multi chiar ating flacara coborata din ceruri si nu patesc nimic.

Fiindca putini stiu ca Lumina Sfanta de la Mormantul lui Hristos nu face rau. Ea poate fi atinsa, poate fi luata in palme, fara pericol, caci vreme de doua minute ea nu are puterea sa arda… Din inalt, izbucneste urias, majestuos, dangatul asurzitor al clopotelor sfinte. Si vocea Patriarhului, puternica, repetata ca de un ecou, acoperind vuietul multimii: "Hristos a inviat din morti, cu moartea pre moarte calcand!"…

Cand cade Pastele?

  • Pastele evreiesc se celebreaza in ultima zi inainte de prima luna plina de dupa echinoctiu, iar cel crestin, dupa regula stabilita in anul 325, la Sinodul de la Niceea, se serbeaza in duminica de dupa luna plina, care urmeaza echinoctiului de primavara (fixat de Sinod la data de 21 martie).
  • Din cauza ca Biserica Ortodoxa dateaza Pastele dupa vechiul Calendar Iulian – ramas in urma cu 13 zile fata de Calendarul Gregorian, adoptat, din anul 1582, de Biserica Catolica – Pastele catolic poate cadea intre 22 martie si 25 aprilie, iar cel ortodox, intre 4 aprilie si 8 mai.
  • In prezent, din cauza neregularitatilor de calcul al calendarului si a datei Pastilor, stabilita anual, de Patriarhul din Alexandria, bisericile crestine discuta posibilitatea celebrarii Pastelui in aceeasi duminica.
  • In cazul in care se suprapune cu cel iudaic, Pastele crestin se amana pentru duminica urmatoare.

De ce oua rosii?

  • Legenda spune ca, dupa rastignire, Pilat din Pont a fost chemat la un ospat dat in cinstea lui de mai-marii evreilor. Tocmai in momentul in care vroia sa guste dintr-un ou fiert, un soldat intra in sala strigand: "Hristos a inviat!". Sceptic, Pilat, care nu credea in minuni, a spus: "O sa invie cand se va inrosi oul acesta". Si oul s-a inrosit in aceeasi clipa, iar procuratorul, speriat, l-a scapat din mana. De atunci, se zice ca a ramas obiceiul ciocnitului oualor rosii.
  • O alta istorie povesteste cum o frumoasa fata plecase catre piata din Ierusalim cu poala plina de oua, chiar in Duminica de dupa inviere. In drum s-a intalnit cu un evreu nobil, care de-abia ce auzise si el vestea invierii Domnului si care, zguduit de cele aflate, ii spuse, in loc de buna ziua, "Hristos a inviat!". Si, de atunci, a ramas obiceiul ca oamenii sa se salute la inviere cu aceste vorbe.

Saptamana Mare

Sarbatoarea Pastelui este incadrata intre Florii, momentul de maxim triumf al intrarii Domnului in Ierusalim si Duminica Tomii.
Urmeaza apoi: ultima cina cu Apostolii, Cina cea de Taina, cand Iisus anunta ca unul dintre ei il va vinde, sarutul lui Iuda, semnul recunoasterii lui Iisus, arestarea din gradina Ghetsimani, ducerea Lui, in timpul noptii, inaintea arhiereilor Anna si Caiafa, pentru a-l condamna.

Vineri este adus in fata lui Pilat, care avea puterea de a ierta un condamnat inaintea Pastilor. Apoi vin spalarea mainilor, dupa care toate lucrurile din casele prigonitorilor Fiului Domnului, printre care si ouale, s-au inrosit ca si sangele varsat fara vina, intrevederea cu Irod, tetrarhul Galileii si condamnarea la rastignire.

A urmat sirul Patimilor, hlamida rosie, cununa de spini, biciuirea, drumul crucii. I-au dat sa bea vin amestecat cu fiere, scriind pe cruce initialele INRI (Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor).

Dupa rastignire, de la ceasul al saselea, s-a facut intuneric peste tot Pamantul pana la ceasul al noualea; Iisus a strigat cu glas mare: "Eli, Eli, lama sabahtani?" (Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, de ce m-ai parasit?), vine momentul mortii Sale, iar Sambata este pus in mormant. Duminica, Maria Magdalena si cealalta Marie au gasit mormantul gol, iar ingerul le-a dezvaluit taina invierii, insusi Iisus aratandu-li-se pe drum.
S-a aratat apoi celor unsprezece apostoli, pe muntele din Galileea, iar dupa 40 de zile s-a inaltat la cer.

de Florin Adrian Ciltan articol publicat in revista Olivia

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Vacanta