Apa minerala de la izvoare

Un vestit lac alpin, un canion impresionant (cel mai inalt din tara), un sat aflat la "Polul Frigului" si cateva statiuni montane: sunt atractiile turistice pe care vi le propunem in acest articol.

Judetul Harghita este un teritoriu bogat in izvoare minerale carbogazoase si mofete (produs gazos degajat prin crapaturile scoartei terestre, utilizate in scopuri terapeutice in cadrul statiunilor care se intalnesc la tot pasul in aceasta zona a tarii).

Gheorghieni
Orasul Gheorghieni este asezat in Depresiunea Giurgeu, fiind inconjurat de culmi muntoase. Orasul a fost atestat documentar in 1332 si, conform hrisoavelor, este cea mai veche asezare omeneasca din depresiune si un important centru comercial al zonei.

Ce vizitam

  • Muzeul "Tarvsznais Marton" adaposteste colectii de istorie, etnografie, stiintele naturii si arta plastica.
  • Muzeul de Istorie se afla intr-un bastion al cetatii ridicate intre secolele XIV-XVIII.
  • Biserica armeana a fost ridicata in 1730 si cuprinde elemente de la fosta capela construita in 1650. Fantana pentru botez este ornamentata cu motive antropomorfe, care reprezinta varstele si anotimpurile.
  • Biserica romano-catolica a fost inaltata in 1756 pe temeliile existente de la 1498 (porticul si cristelnita sunt din secolul al XV-lea, iar altarele si frescele de pe frontispiciu dateaza din sec al XVIII-lea).
  • Parcul dendrologic cuprinde peste 2.500 specii de plante si 185 specii de arbori.

Lazarea
La numai 7 km de Gheorghieni, se afla satul Lazarea, unde pot fi vazute ruinele fostului castel al contelui Lazar, castel construit intre secolele XV-XVII. Daca tot ai ajuns in sat, mergi neaparat sa vizitezi si biserica fortificata, ridicata in secolul al XV-lea.

Joseni
Tot langa Gheorghieni, se afla si satul Joseni, supranumit "Polul Frigului" din tara noastra. Aici exista o colectie etnografica cu unelte de plutarit, precum si un atelier de fierarie care dateaza din 1860.

Lacu Rosu
Lacu Rosu este cel mai mare lac de baraj natural din Romania, se intinde pe o suprafata de 12,6 ha si are o adancime maxima de 12,5 m. S-a format in anul 1837, in urma unor masive alunecari de teren de pe versantul nord-estic al Muntelui Ucigasul. Padurea de conifere aflata de-a lungul raului Bicaz a fost "inecata", dar trunchiurile arborilor se vad si astazi iesind deasupra apelor lacului. Lacul este considerat monument al naturii.
Chiar de langa oglinda apei, paduri falnice de molid sau de foioase urca pe versantii muntilor inconjuratori. In imprejurimi s-a dezvoltat o flora caracteristica zonelor subalpine, care, prin imbinarea cu padurile, formeaza un peisaj pitoresc si variat. Regiunea care inconjoara lacul a fost declarata rezervatie floristica si faunistica.

In imagine: Lacul Rosu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta