Apa minerala de la izvoare

Un vestit lac alpin, un canion impresionant (cel mai inalt din tara), un sat aflat la “Polul Frigului” si cateva statiuni montane: sunt atractiile turistice pe care vi le propunem in acest articol.

Judetul Harghita este un teritoriu bogat in izvoare minerale carbogazoase si mofete (produs gazos degajat prin crapaturile scoartei terestre, utilizate in scopuri terapeutice in cadrul statiunilor care se intalnesc la tot pasul in aceasta zona a tarii).

Gheorghieni
Orasul Gheorghieni este asezat in Depresiunea Giurgeu, fiind inconjurat de culmi muntoase. Orasul a fost atestat documentar in 1332 si, conform hrisoavelor, este cea mai veche asezare omeneasca din depresiune si un important centru comercial al zonei.

Ce vizitam

 • Muzeul “Tarvsznais Marton” adaposteste colectii de istorie, etnografie, stiintele naturii si arta plastica.
 • Muzeul de Istorie se afla intr-un bastion al cetatii ridicate intre secolele XIV-XVIII.
 • Biserica armeana a fost ridicata in 1730 si cuprinde elemente de la fosta capela construita in 1650. Fantana pentru botez este ornamentata cu motive antropomorfe, care reprezinta varstele si anotimpurile.
 • Biserica romano-catolica a fost inaltata in 1756 pe temeliile existente de la 1498 (porticul si cristelnita sunt din secolul al XV-lea, iar altarele si frescele de pe frontispiciu dateaza din sec al XVIII-lea).
 • Parcul dendrologic cuprinde peste 2.500 specii de plante si 185 specii de arbori.

Lazarea
La numai 7 km de Gheorghieni, se afla satul Lazarea, unde pot fi vazute ruinele fostului castel al contelui Lazar, castel construit intre secolele XV-XVII. Daca tot ai ajuns in sat, mergi neaparat sa vizitezi si biserica fortificata, ridicata in secolul al XV-lea.

Joseni
Tot langa Gheorghieni, se afla si satul Joseni, supranumit “Polul Frigului” din tara noastra. Aici exista o colectie etnografica cu unelte de plutarit, precum si un atelier de fierarie care dateaza din 1860.

Lacu Rosu
Lacu Rosu este cel mai mare lac de baraj natural din Romania, se intinde pe o suprafata de 12,6 ha si are o adancime maxima de 12,5 m. S-a format in anul 1837, in urma unor masive alunecari de teren de pe versantul nord-estic al Muntelui Ucigasul. Padurea de conifere aflata de-a lungul raului Bicaz a fost “inecata”, dar trunchiurile arborilor se vad si astazi iesind deasupra apelor lacului. Lacul este considerat monument al naturii.
Chiar de langa oglinda apei, paduri falnice de molid sau de foioase urca pe versantii muntilor inconjuratori. In imprejurimi s-a dezvoltat o flora caracteristica zonelor subalpine, care, prin imbinarea cu padurile, formeaza un peisaj pitoresc si variat. Regiunea care inconjoara lacul a fost declarata rezervatie floristica si faunistica.

In imagine: Lacul Rosu

Apa minerala de la izvoare

In imagine: Raul Bicaz in Chei

Cheile Bicazului
Cheile Bicazului (cele mai adanci din tara, cu pereti inalti de pana la 400 m), monument al naturii, o rezervatie geologica, floristica si faunistica unica, se afla la 3 km de Lacu Rosu. Cheile au fost modelate de raul Bicaz in calcarele masivului Hasmas pe o lungime de 8 km. Soseaua e strajuita de pereti abrupti, numiti “pietre”: Piatra Arsitei, Piatra Singuratica. Piatra Altarului (1.121 m, mai exact, varful sau) este tinta alpinistilor incercati.
Legenda spune ca, pe vremea dacilor liberi, acesta era locul unor ceremonii de cult. Portiunea centrala a Cheilor Bicazului, numita sugestiv “Gatul Iadului”, impresioneaza prin aspectul sau abrupt. Verticalitatea si inaltimea peretilor sunt caracteristici fara egal in Carpatii romanesti. In anumite zone, apropierea dintre pereti este asa de mare, incat da regiunii un autentic aspect de canion.
Asprele pravalisuri ale peretelui din dreapta, cu surplombe atarnate deasupra soselei, zgomotul apelor inghesuite ca intr-un canal si stralucirea luminii te duc cu gandul la o alta lume.

Statiuni balneoclimaterice

 • Lacu Rosu se afla la 30 km de Gheorghieni si la 30 km de Bicaz (pe DN 12 C). Este situat intr-o depresiune, la 980 m altitudine, intre Suhardul Mare si Suhardul Mic. Statiunea ofera variate posibilitati de recreere: canotaj, pescuit, schi, alpinism. Pentru practicarea sportului alb, exista mai multe partii, care au grade diferite de dificultate.
 • Baile Homorod Aici exista un climat bland, cu multe zile insorite. Statiunea dispune de 12 izvoare de ape minerale indicate in afectiunile cardiovasculare digestive, cele ale sistemului nervos periferic s.a.m.d.
 • Baile Chirui, pe paraul Haiducilor. Aici exista trei izvoare calcice, feruginoase, indicate in afectiuni reumatice, digestive si in litiaza renala.
 • Baile Madaras, pe Valea Oltului. Apa izvoarelor de aici are o temperatura constanta de 19 grd.C. Din statiune se pot face excursii in Muntii Harghita.
 • Baile Carta, pe versantul estic al Muntilor Harghita. Apele minerale sunt recomandate atat ca tratament, cat si pentru masa.
 • Santimbru Bai este situata la 1.250 m, intre paduri de conifere. Are cele mai bogate emanatii gazoase din tara si dispune de instalatii pentru tratamente.

Trasee turistice

 1. Circuitul Lacu Rosu
  Circuitul Lacu Rosu este unul dintre cele mai frumoase itinerarii, are mai mult caracterul unei plimbari. Poteca turistica inconjoara lacul, oferind, la diferite intervale, locuri de belvedere si popas. Parcurgerea circuitului dureaza doua ore.
 2. Statiunea Lacu Rosu – Suhardul Mic
  Desi varful sau nu este cel mai inalt din zona, Suhardul Mic (1.352 m) este muntele care stapaneste prin maretia lui intregul peisaj din jurul statiunii Lacu Rosu. Din punctul terminus al excursiei, poti cuprinde cu privirea statiunea si lacul, “inchise” de cununa muntilor bogat impaduriti, Cheile Bicazului, silueta Turnului Bardosului si stancariile Munticelului. Traseul dus-intors dureaza trei ore.
 3. Statiunea Lacu Rosu – Varful Ucigasul
  Varful Ucigasul se numara printre obiectivele de interes turistic usor accesibile si este recomandat atat drumetilor in trecere prin statiunea Lacu Rosu, cat si celor veniti la odihna. Urcatul si coboratul de pe varf dureaza trei ore.

Unde ne cazam

 • Lacu Rosu la hotel sau la particular.
 • Ferme agroturistice ANTREC filiala Harghita – tel. 0266/ 57.04.84
 • Ferme agroturistice ANTREC filiala Neamt – tel. 0233/ 21.28.90, int. 228

Text si foto: Adrian Caraboi

Tu știi care este circuitul apei in natura?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vacanta