Un vestit lac alpin, un canion impresionant (cel mai inalt din tara), un sat aflat la “Polul Frigului” si cateva statiuni montane: sunt atractiile turistice pe care vi le propunem in acest articol.
Judetul Harghita este un teritoriu bogat in izvoare minerale carbogazoase si mofete (produs gazos degajat prin crapaturile scoartei terestre, utilizate in scopuri terapeutice in cadrul statiunilor care se intalnesc la tot pasul in aceasta zona a tarii).
Gheorghieni
Orasul Gheorghieni este asezat in Depresiunea Giurgeu, fiind inconjurat de culmi muntoase. Orasul a fost atestat documentar in 1332 si, conform hrisoavelor, este cea mai veche asezare omeneasca din depresiune si un important centru comercial al zonei.
Ce vizitam
Lazarea
La numai 7 km de Gheorghieni, se afla satul Lazarea, unde pot fi vazute ruinele fostului castel al contelui Lazar, castel construit intre secolele XV-XVII. Daca tot ai ajuns in sat, mergi neaparat sa vizitezi si biserica fortificata, ridicata in secolul al XV-lea.
Joseni
Tot langa Gheorghieni, se afla si satul Joseni, supranumit “Polul Frigului” din tara noastra. Aici exista o colectie etnografica cu unelte de plutarit, precum si un atelier de fierarie care dateaza din 1860.
Lacu Rosu
Lacu Rosu este cel mai mare lac de baraj natural din Romania, se intinde pe o suprafata de 12,6 ha si are o adancime maxima de 12,5 m. S-a format in anul 1837, in urma unor masive alunecari de teren de pe versantul nord-estic al Muntelui Ucigasul. Padurea de conifere aflata de-a lungul raului Bicaz a fost “inecata”, dar trunchiurile arborilor se vad si astazi iesind deasupra apelor lacului. Lacul este considerat monument al naturii.
Chiar de langa oglinda apei, paduri falnice de molid sau de foioase urca pe versantii muntilor inconjuratori. In imprejurimi s-a dezvoltat o flora caracteristica zonelor subalpine, care, prin imbinarea cu padurile, formeaza un peisaj pitoresc si variat. Regiunea care inconjoara lacul a fost declarata rezervatie floristica si faunistica.
In imagine: Lacul Rosu
Apa minerala de la izvoare
In imagine: Raul Bicaz in Chei
Cheile Bicazului
Cheile Bicazului (cele mai adanci din tara, cu pereti inalti de pana la 400 m), monument al naturii, o rezervatie geologica, floristica si faunistica unica, se afla la 3 km de Lacu Rosu. Cheile au fost modelate de raul Bicaz in calcarele masivului Hasmas pe o lungime de 8 km. Soseaua e strajuita de pereti abrupti, numiti “pietre”: Piatra Arsitei, Piatra Singuratica. Piatra Altarului (1.121 m, mai exact, varful sau) este tinta alpinistilor incercati.
Legenda spune ca, pe vremea dacilor liberi, acesta era locul unor ceremonii de cult. Portiunea centrala a Cheilor Bicazului, numita sugestiv “Gatul Iadului”, impresioneaza prin aspectul sau abrupt. Verticalitatea si inaltimea peretilor sunt caracteristici fara egal in Carpatii romanesti. In anumite zone, apropierea dintre pereti este asa de mare, incat da regiunii un autentic aspect de canion.
Asprele pravalisuri ale peretelui din dreapta, cu surplombe atarnate deasupra soselei, zgomotul apelor inghesuite ca intr-un canal si stralucirea luminii te duc cu gandul la o alta lume.
Statiuni balneoclimaterice
Trasee turistice
Unde ne cazam
Text si foto: Adrian Caraboi
Tu știi care este circuitul apei in natura?