Dana Războiu, adevărul despre boala fiului său

Realizatoarea tv Dana Războiu s-a confruntat, în urmă cu 9 ani, cu o dramă majoră. Fiul ei cel mic, Marc, atunci în vârstă de 9 luni, a fost diagnosticat cu coarctaţie de aortă, o malformaţie congenitală a inimii. 

Într-o emisiune la Antena Stars, jurnalista a relatat momentul în care a aflat cruntul diagnostic: “Atunci când afli, intri într-o altă dimensiune, nu
mai contează nimic, numai asta”.

Medicii români nu au depistat afecțiunea fiului Danei Războiu

Din fericire, micuțul a fost tratat și operat la un spital din Viena. Într-un interviu mai vechi pentru www.digi24.ro, Dana Războiu se arăta indignată de faptul că o malformație care ar putea fi depistată la un control de rutină nu a putut fi descoperită de medicii români: „Copilul meu cel mic s-a născut cu o malformație de aortă care nu a fost depistată aici, deși medicii din Viena mi-au spus că trebuia depistată la un control de rutină printr-o simplă manevră'.

Fosta știristă de la TVR a fost uimită și să constate că medicii austrieci nu primeau decât mulțumiri de la părinții copiilor care au fost tratați, nimic altceva: Sistemul medical de acolo este suficient de bine organizat încât medicul să fie răsplătit decent pentru munca lui, și atunci nu are nevoie de nimic de la pacient.'

Ce este coarctația de aortă

Coarctația de aortă este o malformație congenitală caracterizată prin îngustarea arterei aortei și afectează mai ales pacienții de sex masculin. Cauza exactă a afectiunii nu este cunoscută, dar cel mai probabil este vorba despre o combinație de factori genetici și de mediu. Alte cauze pentru apariția ulterioară a bolii pot fi: traumatismele, ateroscleroza sau arterita Takayasu.

Pacienții diagnosticați cu această afecțiune au, de regulă, simptome asemănătoare celor specifice insuficienței cardiace și hipertensiunii arteriale.

În funcție de vârstă, manifestările tipice includ:

  • la bebeluși: transpirații abundente, paloare a pielii, dificultăți de respirație, iritabilitate;
  • la copiii mai mari și la adulți: hipertensiune, cefalee, crampe la nivelul picioarelor, slăbiciune musculară, hemoragii nazale, dureri în piept.

Tratamentul pentru coarctația de aortă constă în intervenție chirurgicală, angioplastie coronariană cu balon și stent și antihipertensive.

Citeste si 

Cum poți preveni apariția bolilor de inimă? 7 sfaturi utile de care ar trebui să ții cont

Magda Vasiliu sare în ajutorul părinților ai căror copii sunt bolnavi de cancer

Sursa foto: pagina de facebook a Danei Razboiu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete