Cuptorul cu autocuratare in topul preferintelor produselor din bucatarie
Concluzia studiului este ca cea mai nedorita activitate casnica este curatarea cuptorului, ceea ce face din cuptorul cu autocuratare cel mai dorit produs electrocasnic dedicat bucatariei. Astfel, studiul releva faptul ca 63,5 % dintre cei intervievati ar dori cel mai mult sa detina un cuptor cu autocuratare.
Mai mult, GfK arata ca cerintele clientilor in materie de electrocasnice au devenit mult mai practice decat in trecut, acestia punand un mare accent pe ‘functionalismul bucatariei, decat pe designul ei. Studiul a fost realizat in Germania.
Tendinta pietei se reflecta si in electrocasnicele oferite de producatori, care devin din ce in ce mai axate pe functionalitate. Bucataria viitorului: functionalitate + comoditate = consumatori fericiti
Studiul GfK a incercat sa raspunda la intrebarea Si ce electrocasnice ar alege consumatorii?
Tehnica moderna elimina cele mai neplacute sarcini din bucatarie
Exista unele treburi casnice pe care, chiar si cei mai mari fani ai bucatariei ar da orice sa le evite. Conform studiului GfK, in topul listei activitatilor neplacute din bucatarie se afla
- eliminarea reziduurilor arse de pe suprafata de gatit (64,9%), urmata de
- curatarea cuptorului (59,7%),
- dezghetarea frigiderului (53%) si
- stergerea vaselor in vederea uscarii (40%).
Tehnologia moderna permite acum autocuratarea cuptoarelor, astfel incat, printr-o singura apasare de buton se porneste procesul de autocuratare (piroliza), eliminandu-se aceasta activitate din lista treburilor casnice. Astfel, cuptorul se incalzeste pana la 480 de grade Celsius, iar resturile din cuptor sunt transformate in cenusa, care poate fi stearsa usor.
Printre produsele care au aceasta calitate se afla, de exemplu, cuptorul Bosch cu piroliza si AutoPilot, functie de control automat al derularii programului de gatire, care garanteaza prepararea sigura a felurilor de mancare. Dupa ce se seteaza greutatea si tipul preparatului, cuptorul selecteaza automat modul de incalzire, temperatura si durata necesara pentru prepararea felului de mancare.
Mai mult, studiul arata ca 20% din tinerii cu varste cuprinse intre 14 si 19 ani si 22% dintre persoanele cu varsta de peste 70 de ani detesta spalatul vaselor de mana. Pentru acestia, producatorii moderni de electrocasnice au lansat masina de spalat vase. Mai mult, masina de spalat vase asigura o igiena pe care spalatul vaselor cu mana nu o poate asigura.
Femeile raman campioanele bucatariei
Teoretic, cuplurile moderne impart treburile din bucatarie. Aceasta este insa doar teoria – studiul arata o imagine diferita. Cand vine vorba de prepararea hranei si curatenie, barbatii prefera sa stea de-o parte.
Curatarea podelei din bucatarie si a frigiderului este o corvoada de la care s-au eschivat 40%, respectiv 45 % dintre barbati. Prin contrast, cele mai multe femei (68% si respectiv 73%), isi pierd in medie 15 minute pe zi pentru aceasta sarcina. Din acest motiv, producatorii de electrocasnice, cum ar fi si Bosch, pun la dispozitia clientilor combinele frigorifice cu dezghetare automata.
Precizia, siguranta si eficienta energetica sunt mai apreciate decat designul
Concluzia studiului este ca atunci cand achizitioneaza electrocasnice incorporabile, clientii nu iau in considerare doar designul: pentru 92,8% din cei intervievati, caracteristicile tehnice conteaza la fel de mult, iar aparatul trebuie sa fie usor de manevrat. 90% considera ca precizia, siguranta si eficienta energetica trebuie sa fie aproape la fel de importante ca si designul.
In ceea ce priveste designul, este o cursa stransa intre doua materiale preferate de consumatori. Mai mult de jumatate din cei intervievati exprima preferinta pentru suprafete din inox, in timp ce aproximativ 40% sunt in favoarea sticlei clare sau mate. Aproape 50% din clienti considera ca cea mai populara culoare este albul, in timp ce negru este cea mai atractiva culoare pentru intervalul de varsta de 14 si 19 ani.