Cum verifici dacă un ou este proaspăt?

Aproape toată lumea s-a confruntat cu această enigmă. Te-ai dus la frigider după un ou, dar nu-ți amintești de cât timp stă acolo.

Este adevărat că, în timp, calitatea unui ou începe să scadă pe măsură ce volume de aer din interior se mărește, iar albușul devine mai subțire. Cu toate acestea, un ou „se strică” doar atunci când începe să se descompună din cauza bacteriilor sau a mucegaiului.

De fapt, ouăle pot fi bune de consumat încă multe săptămâni, scrie Healthline. În caz de incertitudine, există mai multe metode pe care le poți folosi pentru a determina dacă ouăle sunt bune sau nu de consumat.

Metode de a verifica dacă un ou este proaspăt

Una dintre cele mai simple modalități de a afla dacă ouăle sunt încă bune este să verifici termenul de valabilitate de pe cutie. Uneori, pe ambalaj este trecută dată când expiră sau data ambalării.

Testul de miros este metoda cea mai veche, mai simplă și mai fiabilă de a afla dacă un ou s-a stricat. Dacă constați că ouăle au depășit data de expirare, poți spune dacă sunt încă bune cu o simplă adulmecare. Ouăle care s-au stricat vor emana un miros inconfundabil, indiferent dacă sunt crude sau gătite.

Dacă nu îți poți da seama deoarece oul este în coajă, sparge oul pe o farfurie sau un bol curat și miroase-l. Dacă ceva nu miroase bine, aruncă oul și spală castronul sau farfuria cu apă caldă și lichid de vase înainte de a-l folosi din nou.

În plus față de nas, ochii sunt un instrument valoros pentru a afla dacă un ou este bun sau rău. În timp ce oul este încă în coajă, verifică dacă aceasta nu este crăpată, vâscoasă sau pudrată. Un aspect slinos sau crăpat poate indica prezența bacteriilor, în timp ce un aspect pudrat pe coajă poate indica prezența mucegaiului.

Dacă coaja pare uscată și nedeteriorată, sparge oul într-un castron sau o farfurie curată, albă, înainte de a-l folosi. Căută orice decolorare roz, albastră, verde sau neagră a gălbenușului sau a albușului, deoarece aceasta poate indica dezvoltarea bacteriilor. Poți, de asemenea, să verifici dacă albușul sau gălbenușul oului sunt apoase. Acesta este un indiciu că oul este vechi și că a scăzut calitatea lui. Dar acest lucru nu înseamnă neapărat că s-a stricat și poate fi încă bun de folosit.

Testul de plutire este una dintre cele mai populare metode de verificare dacă un ou este bun sau rău. Pentru a efectua testul de plutire, așază ușor oul într-un castron sau într-o găleată cu apă. Dacă oul se scufundă, înseamnă că este proaspăt. Dacă se înclină în sus sau chiar plutește, este vechi.

Citește și Cum se prepară ouăle fierte moi, ușor cleioase sau tari?

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Retete diverse