Cum te coafezi? Cine esti?
In fine, te-ai hotarat: ti-ai ales o coafura si o culoare noua. Te simti bine in pielea ta. Dar asta nu este totul. De felul in care te piepteni depinde foarte mult modul in care te judeca altii.
O adevarata pacoste pentru Ruxandra (si pentru multe semene de ale ei): oricum si-ar peria parul, negru ca pana corbului si cret ca o blana de oaie, acesta va sta tot zburlit in toate directiile, de parca ar fi electrizat. Si asta tocmai azi, cand este invitata la o masa importanta, cu seful ei si cu un client de care depind foarte multe pentru firma, dar si pentru ea.
Complet epuizata, aterizeaza la coafeza ei care ii recomanda sec: tuns foarte scurt si suvite deschise la culoare, adaugand: „Este modern si vei parea foarte competenta, ca o adevarata femeie de afaceri”. Dupa parerea ei, buclele sunt complet demodate. „Prea arati ca o papusica si chiar ca nu se mai poarta genul”, sopteste experta. Ruxandra inghite in sec. Oare sa fie doar clisee care ii fac pielea de gaina? „Nu, tu ai o problema cu psihicul”, o asigura maestra foarfecelor, periilor si pieptenelui.
Ce spune parul tau despre tine?
Poate nu ai aflat inca, dar spune o gramada. Orice parere despre cel din fata ta incepe sa se formeze… de la radacina parului. De altfel, acesta este si rezultatul unor studii efectuate in Germania si Statele Unite. Podoaba noastra capilara declanseaza mai multe simpatii sau antipatii decat chipul nostru sau imbracamintea noastra.
Daca „hair language” – in traducere libera, limbajul parului – este cel potrivit si bine ales, atunci suntem primite in gasca, gasim slujba nimerita si dorita sau partenerul mult visat. Deci, manipularea indemanatica a periei si a bigudiurilor nu mai serveste de multa vreme doar vanitatii.
Hotaratoare pentru impresie (mai ales asupra barbatilor) sunt culoarea si lungimea parului. Cu cat mai deschis si mai lung, cu atat mai admirat si dorit. Iar vechea lozinca cu blondele care sunt preferate a ramas in vigoare, chiar si in vremurile noastre
Are culoarea parului vreo semnificatie?
Da. Geneticienii au constatat ca concentratia de pigment colorant din piele si par are clar o legatura cu producerea de hormoni care determina temperamentul si senzatia de fericire, cum sunt adrenalina si serotonina. Iar sociologii au descoperit ca femeile din zonele nordice sunt, in ciuda tuturor bancurilor despre blondine, suficient de inteligente si de sentimentale. In schimb, brunetele sunt mai frecvent pline de toane si labile, prin urmare sufera mai des de izbucniri violente de temperament. Organismul roscatelor produce mai putini hormoni anti-stres si, de aceea, ele sunt mai impulsive, mai iritabile si se adapteaza mai greu. Cele mai echilibrate sunt satenele. Din punct de vedere genetic, ele sunt un amestec din toate celelalte tipuri si rareori se plaseaza pe extreme. Trec neobservate, dar au cele mai mari sanse in cariera, datorita rezistentei lor la stres si a capacitatii lor de a indura multe si pe perioade mai lungi de timp.
Daca vrei sa schimbi ceva, sa iti schimbi total imaginea dar nu prea stii ce sa alegi, apeleaza si la sfatul unui (sau unei) expert (e). In general, un stilist – sau o coafeza – trebuie sa fie si vizajist, adica sa se priceapa sa aleaga culoarea si frizura potrivite tie. Daca singurul argument pe care stie sa il pronunte este: „Asa se poarta”, mai bine cauta altul.
Dar daca ma vopsesc?
Acest fapt nu iti va modifica temperamentul sau felul tau de a fi, dar nu uita ce impact poate avea culoarea! Vampa blonda, roscata rasata, bruneta pasionala. Tot atatea clisee, care rezista si, probabil, vor mai rezista mult timp. Un lucru sigur e ca felul in care te privesc ceilalti se va reflecta si asupra propriei tale personalitati. Daca vei opta pentru o imagine gen Marilyn Monroe (care era, de fapt, o bruneta vopsita) te vei simti in curand ca o veritabila vampa seducatoare. In schimb, daca esti cumva directoare de banca si te vei vopsi in rosu aprins, nu vei fi prea convingatoare. Dar si greselile de acest gen sunt destul de comune. Totul este sa le eviti si sa gasesti formula potrivita.
Exista vreo legatura intre psihic si coafura?
Fara indoiala. Este un fapt dovedit de studii. Mai ales pentru noi, femeile, podoaba capilara este un teren exceptional, pentru tot felul de experiente.
Incercand noi frizuri, ne testam pe noi insine, dar si efectul pe care il avem asupra celorlalti.
Te piepteni cand cu o carare cuminte, la mijloc si cu parul strans corect pe ceafa, cand ciufulita obraznic, cand carliontata – toate aceste incercari sunt fatete ale vietii tale interioare. Un gest tipic este si acela de a-ti taia cozile lungi atunci cand te hotarasti sa incepi o etapa noua in viata ta: sfarsitul scolii, o alta slujba, casatorie – nu vei trece niciodata prin toate acestea fara o coafura noua. Fii totusi atenta – in orice caz, frizura cea noua trebuie sa fie alegerea ta si numai a ta. Nu lasa vreun „mare maestru” (sau „maestra”) sa te ameteasca cu cine stie ce tunsoare. S-ar putea ca deceptia sa fie destul de mare.
Tipologie „paroasa” Vrei sa obtii mai mult din ceea ce esti? Fii atunci atenta la motivatiile psihologice:
- Parul blond, drept si lung este in fruntea listei de preferinte, in ceea ce priveste coafurile. Cine se piaptana asa apare in ochii majoritatii oamenilor drept sexy, bine crescuta, dar si egoista si capricioasa.
- Par tuns scurt: persoana care se coafeaza asa este perceputa drept inteligenta si ambitioasa, dar nu prea are mult sex-appeal.
- Par saten si de lungime medie inseamna lipsa de griji, generozitate si un talent social deosebit.
- Par lung, buclat si in culori inchise inseamna, potrivit studiilor, nesiguranta.