Iată cum se acordă indemnizația de creștere a copilului în 2017

Indemnizația de creștere a copilului crește

Dacă anul trecut, Ordonanța de urgență a Guvernului privind concediul și indemnizația de creștere a copilului a avut parte de  modificări importante, anul acesta o nouă schimbare îi privește pe proaspeții părinți. Aceasta este în strânsă legătură cu mărirea salariului de bază minim pe țară.

Indemnizația de creștere a copilului crește

Majorarea salariului minim brut pe economie, de la 1 februarie 2017, influențează și indemnizația minimă de creștere a copilului pe care proaspeții părinți o pot primi. Astfel, dacă până la această dată, indemnizația nu putea fi mai mică de 1.062,5 lei, de la 1 februarie această sumă a crescut la 1.232,5 lei – aceasta reprezentând 85% din salariul de bază minim.

Creșterea salariului minim brut influențează, de asemenea, și veniturile suplimentare pe care un părinte aflat în concediu de creștere a copilului le poate obține în această perioadă. Având în vedere că acest venit nu ar trebui să depășească de trei ori cuantumul minim al indemnizației, suma pe care o persoană ar putea-o obține este de 3.697,5 lei într-un an.

Află și ce sumă lunară primești dacă alegi să te întorci mai repede la serviciu.

Ce alte schimbări a adus Legea nr. 66/2016?

Modificările aduse de Legea nr.66/2016 Ordonanței de urgență a Guvernului privind concediul de creștere a copilului au intrat în vigoare anul trecut, de la 1 iulie 2016. Acestea acoperă câteva detalii importante: eliminarea sumei maxime pe care un părinte ar fi putut-o primi, stabilirea unei perioade unice pentru concediul de creștere a copilului, precum și modificări legate de calcularea indemnizației.

Așadar:

  • a fost introdusă durata unică de concediu, de până la doi ani (și trei ani în cazul unui copil cu handicap). Până anul trecut, părinții trebuiau să opteze între un an – cu acordarea a cel puțin 600 lei și a cel mult 3.400 lei/lună sau doi ani – cu acordarea a cel puțin 600 lei și a cel mult 1.200 lei/lună.
  • acordarea indemnizației persoanelor care au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile în ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului, spre deosebire de un 1 an, cum era până la 1 iulie 2016. Aici intră nu doar banii obținuți din salarii, activități independente, agricole, silvicultură, piscicultură, ci și perioadele de șomaj, concediu medical, pensie de invaliditate sau concediu fără plată pentru creșterea copilului.
  • eliminarea plafonului maxim de acordare a indemnizației. În prezent, indemnizația lunară de creștere a copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate în cele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nașterii copilului.
  • Dacă până la 30 iunie 2016, raportarea se făcea la indicatorul social de referință, acum aceasta se face la salariul minim.

 

Cătălina Chiricheș
Foto: Shutterstock

 

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie