Cei care se întorc mai repede la muncă după ce au devenit părinți vor primi mai mulți bani de la stat

Cei care se întorc mai repede la muncă după ce au devenit părinți vor primi mai mulți bani de la stat

Părinții cu copii mici vor fi răsplăți cu bani de stat dacă se întorc la muncă mai devreme. Astfel, guvernul a majorat cuantumul stimulentului de inserţie acordat părinţilor care se întorc la activitatea profesională înainte de finalizarea concediului pentru creşterea copilului. Suma va fi de 650 de lei, faţă de 530 de lei în prezent, iar această decizie a fost luată în cadrul ședinței de azi.

Această măsură va aplicată începând cu luna aprilie a acestui an.

Care este perioada de acordare a stimulentului de inserție

În situația în care părintele se reîntoarce la activitatea sa profesională cu cel puţin 60 de zile înainte ca cel mic să împlinească vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, stimulentul de inserţie se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, conform ziuaconstanta.ro.

Este important de reținut faptul că acest stimulent nu se poate cumula cu indemnizația aferentă concediului pentru creșterea copilului. Dacă o persoană cere acest stimulent, iar în același timp ea beneficiază de îndemnizația pentru creșterea copilului, atunci primul drept suspendă. Cei care primesc în prezent acest stimulent, acesta li se va recalcula în conformitate cu legea actuală.

Stimulentul de inserție poate fi solicitat de oricare dintre părinţi

Dacă sunt îndeplinite condițiile legale, oricare dintre părinții naturali ai copilului poate beneficia de acest stimulent. De asemenea, acest drept se acordă pentru fiecare naștere.

“Beneficiază de aceleaşi drepturi şi una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, cu excepţia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum şi persoana care a fost numită tutore“, se arată în actul normativ.

Iată care sunt condițiile care trebuie să fie îndeplinite în mod cumulativ pentru ca obține acest stimulent de inserție:

 • solicitanţii să fie cetăţeni români, cetăţeni străini sau apatrizi (adică fără cetăţenie);
 • solicitanţii să aibă domiciliul/reşedinţa pe teritoriul României;
 • solicitanţii să locuiască în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.

Actele necesare pentru obținerea stimulentului de inserție:

 • cerere scrisă
 • cartea de identitate a părintelui care solicită stimulentul – copie şi original
 • cartea de identitate a celuilalt părinte – copie şi original
 • certificatul de naştere al copilului – copie şi original
 • certificat căsătorie
 • adeverinţă tip eliberată de angajator, din care să rezulte că persoană îndreptăţită a beneficiat de concediu de maternitate (pre şi postnatal, se precizează perioada), a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei naşterii copilului (nu interesează cuantumul acestora) sau realizează venituri în prezent, cu precizarea datei (zi/luna/an) de reluare a activităţii
 • declaraţia celuilalt părinte (se completează în faţă funcţionarului)
 • dosar cu şină din carton (coperţi întregi)
 • hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau de încredinţare a adopţiei, dacă este cazul

Este posibilă și plata într-un cont bancar, iar în acest caz, dosarul trebuie să conțină și un extras de cont, pe numele solicitantului, la una dintre bancile acceptate: B.C.R., ProCredit Bank, Banca Transilvania, Nexte Bank (fosta Romexterra Bank), B.R.D., Alpha Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, CR Firenze Bank, VOLKSBANK, UniCredit Tiriac Bank, CARPATICA, C.E.C. Bank, ATE Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Romanian International Bank (RIB), OTP bank, BANCPOST, Garanti Bank, Libra Bank, Milennium Bank și ING Bank

Cererea pentru acordarea stimulentului de inserţie se depune la DGASPC de care aparţine solicitantul şi se transmite spre soluţionare Agenţiei pentru Plăti şi Inspecţie Socială a orașului în care locuiește.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Cea mai bună metodă pentru a-ți sprijini copilul în orientarea în viitoarea carieră

Copiii au nevoie de artă, cultură și muzică, la fel cum nu pot trăi fără dragoste, mâncare, aer curat și joacă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie