6 motive pentru care NU trebuie să testezi IQ-ul copilului mic

copil inteligent

copil inteligent

Motivele pentru care specialiștii nu recomandă testarea IQ-ului la copiii mici sunt destul de convingătoare. Iată care sunt opiniile celor de la MENSA despre aceste testări:

  1. Scorurile obținute sunt instabile

Dacă testați un copil care are trei ani, iar scorul este mare (să zicem două abateri standard deasupra mediei sau mai mult), șansele ca acest scor să fie la fel șase ani mai târziu sunt foarte scăzute. Este echivalentul loteriei IQ. Problema gravă este că părinții, pe baza acelui scor instabil pe care-l primește copilul, îi va compromite capacitatea de a face alegeri potrivite mai târziu.

  1. Aceste teste nu sunt făcute pentru binele copilului

Atunci când un părinte dorește să-și examineze copilul trebuie să fie foarte sigur de motivele pentru care face asta. Această testare nu e un capriciu, o curiozitate sau pentru a dovedi ceva, ea se face doar în interesul copilului și rareori este necesară la vârste foarte mici. Dacă aveți un copil care nu îndeplinește etapele de dezvoltare sau există alte motive de îngrijorare, atunci acesta poate fi solicitat. Nu testați copilul pentru că numără până la 10 în spaniolă.

  1. Nu aceasta e perioada propice testării

Specialiștii spun că cea mai bună perioadă pentru testare este între 8 și 12 ani. În acest interval se obține un scor fără echivoc, numai bun pentru a lua decizii importante pentru educația copilului.

  1. Atenție la persoana care face testarea

Testele IQ pentru copii se bazează pe niște imagini, nu este un computer tomograf. Cine mânuiește acele planșe, disponibilitatea, vocea și răbdarea acelei persoane sunt foarte importante. Într-o altă zi, cu un alt administrator de teste, copilul ar răspunde diferit sau ar alege alte imagini, sau ar partaja jucăriile altfel.

  1. Pierdere de timp și bani

Amânați această tastare dacă nu este absolut necesară și programați-o când copilul este într-o altă etapă de dezvoltare și achiziții interioare. Chiar vrei să știi dacă prichindelul tău e supradotat? Imită-l pe Scooby Doo și dacă râde, da, e foarte dotat! Există o listă întreagă de lucruri de care un copil mic are nevoie mai mult decât un test IQ.

  1. Pentru ce e acest test?

Copiii mici, fie ei chiar supradotați, sunt în esență niște copii care au nevoie de aceleași lucruri de care au nevoie toți copiii: timp petrecut cu părinții, cărți de citit, jocuri de calitate timp în aer liber și dragoste necondiționată. Ei nu vor jucării educative și complicate, trucuri cognitive și demonstrații de arătat în fața prietenilor de familie. Copiii își doresc părinți relaxați și răbdători, fără stresul atingerii potențialului suprem.

Autor: Florentina Mușat

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie