Cum să reaprinzi pasiunea în viața ta după criza de la mijlocul vieții sexuale?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2023/04/poza-7.jpg)
Menopauza este unică pentru fiecare femeie în parte, dar una dintre problemele cheie care apare adesea este schimbarea vieții sexuale.
Viața sexuală a unei femei poate fi afectată din cauza schimbărilor hormonale care pot duce la probleme precum uscăciunea vaginală și libidoul scăzut.
Aceste simptome pot apărea în perimenopauză – perioada premergătoare menopauzei – și ani sau decenii după aceea.
Potrivit The Sun, Samantha Marshall, cea mai mare expertă în sex și șefa departamentului Pleasure & Content de la Smile Makers, explică faptul că menopauza este, de fapt, doar o simplă zi.
„Este un eveniment de o zi care marchează aniversarea a 12 luni de la ultima menstruație. Perimenopauza este perioada de viață care o precede”.
Tara Ghosh, educatoare în domeniul menstruației și al hormonilor, spune: „În mod natural, producem mai puțin progesteron, hormonul nostru de „păstrare a calmului și de continuare a vieții”, începând cu jumătatea vârstei de 30 de ani.
„Apoi, de la aproximativ 40 de ani, nivelul de estrogen începe să scadă, astfel încât aceste niveluri scăzute de hormoni cauzează o serie întreagă de simptome, cum ar fi anxietatea, problemele de somn, creșterea în greutate, ceața de memorie și bufeurile. Aceasta se datorează faptului că atât de multe simptome sunt similare cu cele din timpul pubertății, unde ovulația nu este la fel de regulată și putem avea niveluri mai ridicate de estrogen la progesteron. Deci, sunt simptome foarte asemănătoare de schimbări de dispoziție, perioade grele sau sâni dureroși care pot apărea în timpul pubertății și, de asemenea, prin anii de perimenopauză.'
Unele dintre aceste simptome ale menopauzei pot reprezenta o adevărată povară pentru viața sexuală a unei femei.
Potrivit Tara, hormonul estrogen ajută la menținerea țesutului nostru vaginal hidratat și sănătos.
„Așadar, în timpul tranziției la menopauză, pe măsură ce nivelul nostru de estrogen scade în mod natural, este foarte frecventă atrofia vaginală, în care pereții vaginali devin subțiri și uscați”, spune ea.
Acest lucru poate face ca sexul să fie incredibil de inconfortabil.
„Pare evident, dar asigurarea unei bune hidratări este primul pas pe care îl putem face pentru a ajuta la uscăciunea vaginală”, explică Tara, scrie sursa citată anterior.
„Alte măsuri de stil de viață care ajută hormonii includ echilibrarea zahărului din sânge, calmarea sistemului nervos în fiecare zi și prioritizarea somnului.”
Echilibrarea zahărului din sânge implică evitarea acelui rollercoaster de maxime și minime de zahăr.
În schimb, optați pentru mese echilibrate, pline de carbohidrați integrali, plini de fibre, surse slabe de proteine, cum ar fi peștele, puiul și ouăle, și grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline și avocado.
Faceți exerciții fizice dese și limitați consumul de carbohidrați rafinați, cu conținut ridicat de zahăr, cum ar fi biscuiții, prăjiturile și pâinea albă.
Oestrogenul topic poate fi, de asemenea, un schimbător de joc pentru uscăciunea vaginală. Tara recomandă, de asemenea, utilizarea unei creme hidratante vaginale naturale, non-toxice, precum și a lubrifianților.
Lipsa apetitului sexual este frecventă în timpul menopauzei și poate fi cel mai mare perturbator al unei vieți sexuale sănătoase și fericite.
Cu toate acestea, hormonii nu sunt singurii jucători în această schimbare a libidoului.
Samantha explică: „Deși este adevărat că perturbarea hormonală poate juca un rol indirect în pierderea dorinței, alți factori externi o pot influența într-o măsură mai mare.”
Printre aceștia se numără anxietatea, stresul, confruntarea cu celelalte simptome ale menopauzei, reînvățarea despre corp, medicamentele și schimbarea rutinei pe măsură ce îmbătrânești.
„Concentrarea pe menopauză te poate împiedica să iei în considerare alte posibile cauze ale acestor schimbări de dispoziție și libido”, spune Samantha.
„Schimbările și simptomele cauzate de scăderea producției de hormoni pot avea un impact și asupra vieții sexuale, dar merită să rețineți că o mulțime de lucruri ne afectează experiențele noastre de plăcere și sex.”
Ea adaugă că este o idee bună să „continui să te descoperi pe tine însuți”.
„Uneori, apetitul nostru sexual are nevoie de un impuls pentru a porni, iar a ne lua timp pentru a petrece explorarea solo poate fi exact ceea ce este necesar.
„De-a lungul vieții, senzațiile noastre se schimbă – iar acesta este doar unul dintre acele momente.
„Priviți-o ca pe o oportunitate de a vă entuziasma din nou cu privire la plăcere, tratați-vă cu niște vibratoare noi care oferă diferite tipuri de stimulare.
„Amintiți-vă, nu este vorba doar de stimularea internă. De fapt, cele mai multe dintre noi, posesoarele de vulvă, avem nevoie de stimulare clitoridiană pentru a ajunge la orgasm!”
Samantha recomandă să mergi și dincolo de plăcerea genitală.
„Cum altfel vă puteți conecta la sinele vostru sexual? Încercați masajele, erotica audio și aprinderea unei lumânări care vă amintește de sex.”
Fluctuația hormonilor care apare în timpul menopauzei poate provoca schimbări în corpul nostru, inclusiv creșterea în greutate și simptome inconfortabile, cum ar fi bufeurile și anxietatea.
Tara explică: „Faptul că știm că aceste schimbări sunt normale și că există modalități simple prin care ne putem menține sănătoase și ne putem atenua simptomele ne poate ajuta să ne simțim mult mai stăpâne pe noi și mai fericite.”
Ea explică faptul că comunicarea cu partenerii și familiile este esențială pentru a obține sprijinul pe care îl merităm.