Cum să crești un copil fericit?

O problemă mereu actuală, specifică părinţilor din toate timpurile, o reprezintă preocuparea pentru a crește copii fericiţi, sănătoși fizic și emoţional, capabili să supravieţuiască unei lumi aflate mereu în schimbare. Nu e ușor să fii părinte. E o continuă provocare să găsești acele căi de a-ţi crește copilul echilibrat. Cum să faci acest lucru și cum să crești un copil fericit reprezintă o provocare pentru părinții secolului XXI.

Pornind de la cuvântul fericire', care este absolut relativ, este bine să înţelegi în primul rând tu, că cel mic are nevoie de stabilitate emoţională, timp petrecut alături de tine, înţelegere, joc. Așadar, dacă vrei ca puiul tău să fie optimist, să se bucure de viaţă, iată ce trebuie să faci:

– Petrece cât mai mult timp alături de el. Copiii, ca și adulţii, au nevoie de atenţie, iubire, afecţiune, apreciere. Dacă tu nu i le oferi, se va simţi trist și va căuta să îţi atragă atenţia în moduri nepotrivite. Atunci când ţipă nu o face din răutate sau pentru că este neascultător, ci vrea ca tu să înţelegi că este prezent.

– Renunţă la comparaţii și etichete. Nu este de folos nimănui să fie comparat cu altul, mai ales unui copil care abia se descoperă pe sine și lumea înconjurătoare. Atunci când ia o notă mică la școală, nu îl va încuraja deloc să îl cerţi, comparându-l cu alţi colegi: De ce X a luat 10 și tu doar 6?' Ȋntreabă-l mai bine ce s-a ȋntâmplat, cum îl poţi ajuta, unde consideră că are nevoie de ajutor ca să își îmbogăţească cunoștinţele. În fond, valoarea copilului tău nu este dată de nota la o materie, așa e? E mai important să fii lângă el.

– Nu interveni în problemele lui sau în relaţiile cu alţi copii, decât dacă îţi solicită el ajutorul. Un copil fericit este echilibrat, știe să își gestioneze singur relaţiile, iar intervenţia nesolicitată a părintelui îl va pune într-o postură de vulnerabilitate în faţa altor copii.

– Nu este datoria lui să îţi împlinească visurile, nici să trăiască așa cum îi ceri tu pentru că ești mai mare' sau știi ce e bine pentru el'. Nicio fiinţă nu poate alege în locul alteia cum să își trăiască viaţa, chiar dacă e vorba de propriul copil. Toţi avem lecţii de ȋnvăţat. Copilul tău trăiește pentru el, iar alegerile importante din fiecare etapă a vieţii ar trebui să îi aparţină.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Ce știu tinerii despre educația sexuală? Acestea sunt miturile pe care le consideră informații de bază

Empatia, metoda prin care poți crește un copil fericit. Care sunt regulile de bază pe care trebuie să le respecți?

Adolescenții și tehnologia: 7 sfaturi utile pentru părinți

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Educatie