Cum îți poți ajuta copilul să aibă mai multă încredere în el

Încrederea în sine este foarte importantă pentru o cât mai bună dezvoltare a copilului, motiv pentru care părinții trebuie să fie foarte atenți la acele aspecte care îi ajută pe cei mici să își cultive această latură.

Un copil care crede în el este capabil să îndrăznescă, să își depășească limitele, să se implice în proiecte ambițioase și să creadă că nimic nu este imposibil. Crescut în acest spirit, un copil va fi mult mai sănătos și va avea mai multe șanse de reușită, tocmai pentru că va fi îndemnat să nu se retragă atunci când în fața lui apar diferite provocări.

Cum îți poți ajuta copilul să aibă mai multă încredere în el?

De cele mai multe ori, încrederea în sine este privită ca fiind cea mai simplă cale spre succes. Având încredere în propriile forțe, un om va reuși să își controleze mult mai simplu emoțiile, reacțiile și va gestiona lucrurile cu mai multă lejeritate. Pentru că este foarte important ca încrederea în sine să fie cultivată încă de la vârste fragede, specialiștii sunt de părere că există câteva tehnici pe care părinții trebuie să le aplice când vine vorba despre educația celor mici.

1. Lasă copilul să ia singur decizii

Atunci când îi lași libertatea de a lua propriile decizii, copilul va înțelege că responsabilitatea unui anumit lucru stă în mâinile lui. Astfel, el se va simți puternic și important, ceea ce îl va face să aibă mai mult încredere în el.

2. Învață-l să adopte o postură corectă

O postură corectă poate schimba în mod radical felul în care ne simțim. Învață-i pe cei mici să stea mereu drepți, cu capul sus și cu umerii trași în spate. Această poziție îi va ajuta să se simtă mult mai încrezători, potrivit huffingtonpost.com.

3. Nu îl lăuda prea mult

Dacă îți lauzi copilul prea nu i se va “urca la cap”, dar va avea alte efecte negative asupra lui. Spunându-i în mod constat că este cel mai bun, cel mai inteligent sau cel mai priceput, atunci când va întâmpina o problemă pentru care nu va găsi o rezolvare, încrederea în sine va scădea și nu va mai fi motivat să descopere noi modalități pentru a o rezolva.

4. Învață-l să își rezolve singur problemele

Știm că ești tentată să îl ajuți de fiecare dată când îți cere ajutorul, dar acest lucru nu va face altceva decât să îl plaseze într-o zonă de confort. Se va obișnui cu ideea că cineva va acționa de fiecare dată când va avea o problemă, iar atunci când acest lucru nu se va mai întâmpla, frustrările și lipsa încrederii în sine își vor pune amprenta asupra lui. Lasă-l să se descurce singur, să nu depindă de tine și oferă-i o mână de ajutor doar atunci când situația o impune.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Motivul pentru care ceasurile de tip analog vor dispărea din școlile britanice

5 trucuri care te ajută să crești un copil fericit

TESTE DE INTELIGENȚĂ PENTRU MICUL EINSTEIN

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie