Urmează zile cu ger năsprasnic și viscol! Meteorologii au emis mai multe avertizări meteorologice

Urmează zile cu ger năsprasnic și viscol! Meteorologii au emis mai multe avertizări meteorologice

Odată cu venirea lunii ianuarie, iarna și-a intrat în drepturi. Meteorogii au emis mai multe avertizări de vreme rea, pentru următoarele zile, semn că vine „gerul Bobotezei', chiar după data din calendar.

Astfel, meteorologii au emis un cod galben, valabil  în itervalul 05 ianuarie, ora 22 – 06 ianuarie, ora 20, în care se anunță ninsori însemnate cantitativ și local viscolite. În această perioadă, aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre Lunca Dunării și va cuprinde sudul, centrul și estul țării, conform meteoromania.ro. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent.

De asemenea, va fi viscol și în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi în jumătatea sudică a Moldovei unde vântul va avea intensificări cu viteze de 50 – 70 km/h. În Carpaţii de Curbură şi zona înaltă din Carpații Meridionali rafalele vor depăşi 80 – 90 km/h, iar zăpada va fi spulberată și troienită. În plus, la începutul acestui interval pe litoral vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei.

Meteorologii au emis de asemenea și un cod portocaliu, valabil pe data de 6 ianuarie între orele 02 – 18, în care se anunță viscol puternic în mai multe regiuni. Astfel, în a doua parte a nopții de joi spre vineri (mai exact 5-6 ianuarie) și în cursul zilei de vineri, în Municipiul Bucureşti şi în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea, temporar viscolul va fi puternic. În plus, rafalele vântului vor atinge 70 – 85 km/h și se va reduce vizibilitatea sub 50 m şi local troienind zăpada.

În plus, specialiștii au mai emis încă un cod galben în perioada 06 ianuarie, ora 20 – 07 ianuarie, ora 10, în care se așteaptă intensificări ale vântului, ninsoare viscolită sau spulberată, potrivit Adiministrație Naționale de Meteorologie. În acest interval, în Dobrogea, Bărăgan și în cea mai mare parte a Moldovei va ninge moderat cantitativ, vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze de 50 – 55 km/h și pe arii restrânse 70 km/h. Din cauza vântului puternic, zăpada va fi viscolită. Totodată, în sud-vestul Olteniei, vântul va avea unele intensificări și va spulbera trecător zăpada depusă anterior.

Începând cu ziua de vineri, 6 ianuarie şi până la începutul săptămânii viitoare, în cea mai mare parte a ţării vremea va fi geroasă atât noaptea, cât şi ziua. Temperaturile vor scădea simțitor, iar cele minime se vor situa frecvent între -25 şi -15 grade.

În acestă perioadă, trebuie să încercați să rămâneți în case, dar dacă acest lucru nu este posibil, îmbracați-vă cât mai gros. Alege-ți mai multe straturi de îmbrăcaminte, pe care să le puteți da jos în spațiile interioare și nu plecați de acasă fără căciulă,  fular și mânuși.

Evitați drumurile care nu sunt neapărat necesare deoarece din cauza cantităților mari de zăpadă și a gerului, este posbil ca traficul să fie îngreunat în gări, pe aeroporturi, dar mai ales pe șosele.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Campionii sanatatii au alergat chiar si pe vreme rea

Top 5 cele mai frumoase mănăstiri românești, din locuri cu Fainoșag

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri