Cum au fost subiectele de la examenul de Bacalaureat 2017, la proba scrisă de la Română, din perspectiva unui profesor?
CONȚINUT VIDEO AVANTAJE
Astăzi a avut loc prima probă scrisă la examenul de Bacalaureat 2017, la Limba și literatura română. Elevii de clasa a XII-a au trecut prin mari emoții, însă au scris tot ce știut ei mai bine, pe foile de examen.
Nu doar elevii au avut emoții, ci și părinții și profesorii lor, care i-au pregătit pentru examenul maturității timp de patru ani și au fost alături de ei în fiecare zi, la orele de clasă.
Cum au fost subiectele de la examenul de Bacalaureat 2017, la proba scrisă de la Română, din perspectiva unui profesor?
Doamna Iulia Pop este profesoară de Limba și Literatura Română la Colegiul Național „Sfântul Sava', din Capitală, care este unul dintre cele mai bune licee din țară. Pentru a obține un loc în această instituție de învățământ, elevii de clasa a VIII – a au nevoie de medii foarte mari, peste 9,50- 9,60. Odată ajunși aici, pretențiile din partea profesorilor sunt la același nivel, așadar, elevii sunt nevoiți să învețe susținut în fiecare an de liceu, la toate materiile, pentru a obține note mari.
Cu ocazia suținerii probei scrise la Limba și Literatura Română la examenul de Bacalaureat 2017, am stat de vorbă cu doamna profesoară, care ne-a spus cum i s-au părut subiectele date anul acesta, dar și felul în care decurge, la clasă, pregătirea pentru acest examen.
„Este o experiență cu foarte mari emoții, atât de mare emoții încât, în ultimele nopți am visat subiecte, am venit, le-am spus. Am venit aici să îi încurajez, să se elibereze de stresul examenului de Română, să se pregătească pentru examenul de Matematică, și nota lor este și nota mea până la urmă, pentru că este nota care dovedește cât i-am pregătit pe copii aceștia.
În fiecare an le spun că la clasa a XII-a nu trebuie să facă pregătire acasă. Pregătirea se face pe parcursul celor patru ani. Ei îmi trimit mie pe mail subiecte rezolvate, iar eu le corectez și le trimit înapoi. Apoi tezele, lucrările, care sunt ceva mai dificile decât examenul de Bacalaureat.
Subiectele de anul acesta sunt de nivel mediu și sub mediu. Sunt subiecte previzibile, sunt ușoare. Nu e prima data când se dă Maniu, copii ar fi trebuit să știe că este un text tradiționalist și să-l comenteze ca atare. Subiectul II este în conformitatea și cu programa, dar și cu modernitatea felului în care acum se lucrează la clasă. Subiectul III este un subiect ușor din punctul meu de vedere, Slavici sau Rebreanu este cât se poate de ușor,' a declarat Iulia Pop, profesoară de Limba și Literatura Română la Colegiul Național „Sfântul Sava', pentru Revista Avantaje.
Pentru a afla mai multe detalii, urmărește materialul video de mai sus!
Foto: Captură Video
Mihaela Tudor
Citește și:
Subiecte Bacalaureat 2017. Uite ce au avut elevii de rezolvat la Limba și literatura română
Bacalaureat 2017. Cum arată calendarul examenului și modelele de subiecte
Bacalaureat 2017. Ce trebuie să știe elevii despre acest examen
Cum să copiezi la examenul de bacalaureat, fără să fii prins