Cum arată și cu ce se ocupă azi jurnaliștii români răpiți în Irak în 2005

Pe 28 martie 2008, întreaga suflare românească era zguduită de o știre: Marie Jeanne Ion (reporter Prima TV), Sorin Mișcoci (cameraman Prima TV) și Ovidiu Ohanesian (reporter “România Liberă”) fuseseră răpiți la Bagdad. Cei trei se aflau acolo pentru a realiza interviuri cu premierul irakian și cu noul președinte al Irakului. Jurnaliștii români răpiți în Irak erau împreună cu ghidul lor irakian, Mohammed Munaf, despre care ulterior s-a aflat că avea și cetățenie americană.

Răpitorii ar fi cerut, în schimbul eliberării jurnaliștilor, ca țara noastră să-și retragă soldații din Irak. Totodată, omul de afaceri sirian Omar Hayssam a anunțat că ar fi fost sunat de răpitori pentru o cerere de răscumpărare de câte un milion de dolari pentru fiecare jurnalist.

După ce au fost ținuți trei zile într-un loc secret în Bagdad, jurnaliștii au fost transferați în beciul unei ferme aflate la 15 km sud de capitala irakiană. Au fost eliberați după 55 de zile, pe 22 mai 2005. În aceeași zi, președintele României, Traian Băsescu, a mulțumit serviciilor secrete de informații străine și române, precum și autorităților americane din Irak, comunității arabe din țară care au contribuit la rezolvarea crizei, precizând că este exclusiv meritul acestora. Altfel spus, România nu a fost nevoită să-și negocieze nici politica externă, nici să plătească vreo răscumpărare în schimbul eliberării jurnaliștilor.

„Am fost răpiţi. Nu e o glumă. Ajutor!'

Acesta a fost anunțul răpirii, trimis de jurnalista Marie Jeanne Ion lui Dan Dumitru, directorul postului Prima TV, printr-un SMS. Pe 30 martie, erau difuzate şi primele imagini pe Al-Jazeera cu cei trei jurnalişti din România. Pe 5 aprilie, Hayssam era reţinut de autorităţile din ţara noastră pentru implicare în acest scandal. De-abia pe 22 aprilie, într-o nouă înregistrare video, se vorbeşte pentru prima dată despre cerinţa ca România să-şi retragă trupele din Irak, în schimbul eliberării jurnaliştilor.

O Românie întreagă a asistat la scene dramatice prezentate într-o înregistrare șocantă transmisă de postul Al Jazeera. Mai exact, Sorin Mișcoci, îmbrăcat în haine portocalii (luând în considerare cazurile precedente de răpiri, hainele portocalii erau purtate de persoanele care urmau să fie executate), în timp ce Ovidiu Ohanesian fusese ras în cap.

Pe 4 mai, Traian Băsescu anunţa că jurnaliştii sunt în continuare în viaţă, dar preciza că lucrurile s-au complicat. Pe 22 mai, președintele anunţa că Sorin Mişcoci, Ovidiu Ohanesian, Marie Jeanne Ion şi însoţitorul lor, Mohamad Munaf, au fost eliberaţi.

Cum arată și cu ce se ocupă azi jurnaliștii români răpiți în Irak în 2005

Odată ajunși în țară, cei trei jurnaliști nu au mai ținut legătura.

Marie Jeanne Ion este tot jurnalistă. A fost editor coordonator la Prima TV, apoi s-a mutat la TVR, după care a început o colaborare cu Euronews.

Ovidiu Ohanesian este în continuare ziarist de investigaţii, dar nu mai colaborează cu niciun trust de presă, desfășurându-și activitatea ca freelancer. Are un blog pe care își expune părerile. A scris și o carte despre experienţa pe care a trăit-o în Irak, “Anatomia unei diversiuni”, pe care a lansat-o la 10 ani de la răpirea din Irak. Este invitat, în calitate de comentator, pe la diferite posturi tv ori de radio.

După revenirea în țară, Sorin Mişcoci s-a mutat la TVR. La doi ani de la nefericitul eveniment, Mișcoci a devenit cameramanul principal al preşedintelui Traian Băsescu. Jurnalistul declara, la acea vreme, că este vorba despre “o detaşare” de pe postul de la TVR la Preşedinţie, “probabil pe perioada mandatului preşedintelui Traian Băsescu“.

Sorin Mișcoci a fost cel mai afectat emoțional de evenimentele din Irak, hainele portocalii în care a fost îmbrăcat avertizând că, în curând, sabia care se afla deasupra capului lui va cădea. Potrivit adevarul.ro, răpitorii ­le-au comunicat românilor din „Celula de criză” că Sorin a fost ucis. Atunci, Traian Băsescu a ieşit cu o declaraţie în care a anunțat că „Lucrurile s-au complicat teribil de rău“, a spus preşedintele.

Timp de o săptămână, la Cotroceni s-a ştiut că eu sunt mort. Şi ăsta este şi motivul pentru care preşedintele s-a ataşat de mine şi m-a îmbrăţişat prelung la revenirea acasă. Mi-a spus: «Măi băiatule, ce emoţii mi-ai dat tu mie!». Consider că datorită lui sunt în viaţă acum“, spunea Mișcoci pentru sursa citată. Relaţia dintre Mişcoci şi Băsescu a devenit şi mai strânsă după ce preşedintele a venit la nunta cameramanului de la Prima TV. „Mi-a zis: «Ai grijă, că poate e mai rău în căsnicie decât în Irak. Eu de aici nu mai pot să te scot»”, a povestit fostul jurnalist pentru Adevărul.

Citeste si

DOSAR SPECIAL Cei mai periculoși criminali ai României: Terente, regele bălților și al femeilor, înrăit de două decepții în dragoste

DOSAR SPECIAL Cei mai periculoși criminali ai României: doctorița Roxana Călin, autoarea celei mai şocante crime pasionale comisă vreodată în România

DOSAR SPECIAL: Cei mai periculoși criminali ai României: adevărata poveste a lui Ion Râmaru, criminalul blondelor'

Surse foto: paginile de facebook ale celor trei jurnaliști, Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete