Cealalta fata a Litoralului

Dobrogea nu inseamna numai plajele de pe Litoral, ci si pamantul unor stravechi civilizatii. Urmele lor dainuie pana astazi, nu departe de forfota statiunilor.

CONSTANTA
Antica cetate Tomis, care atinge maxima inflorire in timpul dinastiilor romane ale Antoninilor si Severilor, devine, din secolul al IV-lea d. Ch., Constanta (dupa numele imparatului bizantin Constantin cel Mare).
Dupa anul 600, orasul este grav afectat de migratiile slavilor, bulgarilor si avarilor, din secolul al X-lea intra sub stapanirea Bizantului, iar apoi cade sub dominatie otomana, devenind modesta asezare Küstenge. Capitala Dobrogei revine la viata de-abia in 1878, o data cu alipirea provinciei la Regatul Romaniei.
Ce ar trebui sa vizitezi

  • Cetatea Tomis Din orasul antic mai pot fi vazute astazi: Turnul Macelarilor (refacut in timpul imparatului Iustinian), zidul roman de incinta, mari vase antice din ceramica expuse intr-un frumos parc arheologic etc.
  • Edificiul Roman cu Mozaic – monument unic in aceasta parte a Europei – se afla pe terasa unui edificiu comercial roman si are o marime impresionanta (2.000 mp).
  • Moscheea a fost construita in 1910 in stil maur, pe locul vechii geamii din 1822. Este o copie fidela a marii moschei Konia, din Anatolia (Turcia). Din minaretul inalt de 50 m, se deschide o incantatoare panorama asupra orasului si portului.
  • Statuia lui Ovidiu Mai exact, a poetului latin Publius Ovidiu Naso, autorul Tristelor si Ponticelor, exilat aici in anul 8 d. Ch. Statuia este opera sculptorului Ettore Ferrari (1887).
  • Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie este unul dintre cele mai bogate muzee din tara, cu ale sale colectii din epocile greaca, romana, bizantina si medievala.
  • Complexul Muzeal de Stiintele Naturii este format din Acvariu (cu peste 100 specii de pesti), Delfinariu (aici au loc spectacole cu delfini dresati), Planetariu si Observatorul Astronomic.
  • Muzeul Marinei Romane include exponate care tin preponderent de arta navigatiei, dar si piese de arheologie submarina.
  • Farul genovez, care a fost construit intre 1858 si 1860 de catre o companie engleza.
  • Geamia Hunchiar, ridicata in 1867 in stil maur

MANGALIA
Fostul Callatis (intemeiat de greci, infloritor sub romani, apoi sub genovezi) a primit numele de “Mangalia” de-abia in 1593. Este singurul loc din tara unde, iarna, temperatura nu coboara sub 0 grade C. Prezenta izvoarelor cu apa minerala si a zacamintelor de turba cu namol terapeutic a dus, inca din timpuri stravechi, la dezvoltarea unei statiuni balneoclimaterice permanente. Baza de tratament include sectii de recuperare medicala, instalatii pentru bai calde cu apa sulfuroasa si cu apa de mare, namoloterapie, kinetoterapie, sauna, sali pentru gimnastica medicala, cabinete de geriatrie.

Muzeul de Arheologie Callatis (situat pe sos. Constanta, nr. 23) include o importanta colectie de antichitati greco-romane (descoperite in zona veche a fostei cetati): coloane de temple, sarcofage, basoreliefuri, sculpturi, podoabe, inscriptii, ceramica fina de alabastru, mozaic policrom, unelte casnice si agricole, statuete, numismatica si o sectie de arta.
Pe locul fostei cetati poti vedea zidul de incinta, bazilica de tip sirian, cateva locuinte, portul antic, apeductul roman, morminte antice, mormantul cu papirus (sec. al IV-lea i.Ch.). Aici s-a pastrat si cel mai vechi document de limba latina din sud-estul Europei (o inscriptie din anul 72 i.Ch.).

In Vila Hurmuzescu, pe faleza, se afla colectii de pipe si ceasuri vechi, picturi, sculpturi, lucrari de grafica, stampe si litografii.
Moscheea Esmahan Sultan, construita in 1525 in stil maur, cu minarete de 30 m inaltime, adaposteste o colectie de covoare orientale, obiecte de cult valoroase, fantana rituala, lapidariu (loc unde se pastreaza pietre vechi, basoreliefuri etc.).

LACUL TECHIRGHIOL
La 18 km sud de Constanta se afla statiunea balneoclimaterica permanenta Techirghiol, situata pe malul lacului cu acelasi nume. Lacul Techirghiol este lacul cel mai bogat in namol terapeutic si cel mai intins lac salin (11,7 kmp) din Romania.
Acest liman fluvio-maritim formeaza o rezervatie faunistica unde traiesc peste 124 de specii de pasari, multe dintre ele raritati.
Statiunea dispune de baze de tratament cu instalatii pentru bai calde cu namol, impachetari calde cu namol, aerosoli, hidroterapie, precum si bazine cu apa sarata concentrata, provenita din lac.

CETATEA HISTRIA
Aflata la 62 km nord de Constanta, cea mai veche (657 i. Ch) asezare greceasca de la noi, a fost, timp de 1200 de ani, un important port si un puternic centru economic, bucurandu-se de ocrotirea getilor si apoi de cea a romanilor.
Poti vedea aici templul Afroditei, templul lui Zeus, termele romane, forumul, piata. Langa ruinele cetatii se afla si un muzeu care adaposteste vase, statui si fragmente de perete.
Pretul de acces atat la ruinele cetatii, cat si la muzeu este de 20.000 lei.
CERNAVODA
“Apa neagra” este denumirea slava a fostei cetati tracice Axiopolis (“orasul intunecat”). Orasul merita vazut, in drumul spre sau dinspre Litoral, pentru vestigiile sale, unele datand din neolitic: Cultura Hamangia (figurine de lut ars, intre care Ganditorul si perechea lui); Cultura Gumelnita; Cultura Cernavoda (un cimitir geto-dacic din secolul al IV-lea i. Ch); ruinele cetatii Axiopolis (asezare antica, intemeiata de regele Traciei, Lysimachos, ulterior vatra geto-daca, romana, bizantina).
Cei care au mai mult timp la dispozitie si sunt pasionati de geologie pot sa mearga si la punctul fosilifer Cernavoda, unde, pe un fundal de calcar cretos, se observa urme de fauna fosila.

Text si foto: Adrian Caraboi; www.romaniatrip.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta