Crina Popescu, scolarita-alpinist

Initial m-am gandit ca pentru a pune pe hartie istoria performantelor Crinei Popescu nici nu prea ar fi fost nevoie de cuvinte. Erau de ajuns imaginile de pe varfurile lumii pe care Coco, asa cum ii spune toata lumea, le-a urcat la o varsta la care majoritatea fetelor se gandesc doar la moda, zorzoane, mall-uri si muzica.

Apoi, insa, mi-am dat seama ca ar fi fost o nedreptate sa nu povestesc despre visurile si trairile ei, despre munca grea de la scoala si despre antrenamentele de alpinism la care si putini baieti ar putea rezista, despre viata unei „fete-montaniard“ adevarata si despre cum priveste provocarile la o varsta abia desprinsa din copilarie.

Recorduri mondiale. Deocamdata, Crina e singura tanara din Romania care a reusit sa escaladeze unele dintre cele mai inalte varfuri ale lumii: Dente del Gigante, Kazbek, Darmavand, Ojos del Salado, Aconcagua, Carstensz Pyramid, dar, fara indoiala, vor mai urca si alte alpiniste acolo. Insa nu stiu sa mai fi indraznit altcineva o asemenea aventura printre imensitatile salbatice de piatra ale planetei, la numai 15 ani.

Se spune ca drumul unui alpinist adevarat aduna unu la suta talent si 99 la suta truda zilnica si antrenamente fara ragaz. Dar acel unu la suta, aproape nebagat in seama, este cel care da adevarata masura a reusitelor.

„De putin timp m-am intors din expeditia Clubului Montan Altitudine in Australia si Oceania, de pe Carstensz Pyramid, unde am fost  cea mai tanara alpinista din lume. Este al saselea record mondial de varsta, dar daca stau sa rememorez cum a inceput totul, imi dau seama ca nu pot gasi un moment fix. A venit aproape de la sine… M-am nascut si locuiesc in Rasnov, iar Postavarul, Piatra Craiului si Fagarasul au fost locurile de joaca ale copilariei mele. Aici am indragit natura si am invatat sa o respect. Apoi joaca a devenit ascensiune, mai tarziu catarare, apoi alpinism.

«Momentele de suflet» ale copilariei mele au fost: varful Omu, pe care l-am escaladat pe la sase ani, apoi ghizii din Alpi uluiti de ascensiunea mea pe Dente del Gigante, la varsta de zece ani, si Mont Blanc-ul, la 12 ani“, povesteste Crina. Pas cu pas, a inceput sa caute informatii despre inalta performanta – despre muntii inalti din toata lumea, despre rute, dificultati si organizari de expeditii. Era, spune ea, in etapa in care cauta modele si isi stabilea obiective. A auzit despre „Formula 1 a alpinisimului“, „Seven Summit“ si „Seven Volcanoes“, circuitele profesioniste ale alpinismului mondial, si imaginatia i s-a aprins.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Relatii