Copiii bolnavi și singuri contează. Pe noi.

copiii bolnavi si singuri conteaza. pe noi

Unul din patru copii ajunși în sistemul de protecție specială a fost părăsit în maternitate la naștere. Probabilitatea ca un copil născut prematur sau cu afecțiuni medicale grave să nu fie luat niciodată acasă este de aproape două ori mai mare decât în cazul unui copil sănătos, reiese dintr-un studiu realizat de UNICEF în 2016, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și Banca Mondială.

Același studiu mai arată că 75% dintre copiii ajunși în sistemul de protecția copilului au fost părăsiți imediat după naștere. Este vorba despre copii născuți prematur sau cu alte afecțiuni, majoritatea provenind din familii cu mame tinere, singure, cu tată necunoscut și fără sprijin din partea familiei.

Din aceste motive – si nu numai – Adelina Toncean a înființat Asociația BLONDIE, al cărei scop este de a le oferi copiilor bolnavi abandonați în spitale șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual.  Asociația BLONDIE își propune să rezolve aceste probleme printr-o strategie în mai mulți pași:

  • Înainte de momentul nașterii – o caravană prin țară pentru monitorizarea gravidelor în risc social.
  • În maternitate (pentru copiii nou-născuți, cu afecțiuni grave, în risc de părăsire) – crearea aplicației mobile Certificat de viață, în parteneriat cu Asociația „Inima copiilor', care să pună în contact, în timp real, toate instituțiile implicate. Aplicația este destinată profesioniștilor din spitale, personalului din cadrul Protecției Copilului, evidenței persoanelor, Poliție etc. Pentru cazul cel mai complex, în care mama nu naște în județul de domiciliu și pleacă din spital, este nevoie ca 11 instituții să comunice pentru salvarea la timp a copilului.
  • În spital (pentru copiii singuri) – programul de voluntariat „Niciun copil singur în spital', în parteneriat cu Asociația “Inima copiilor”, care se desfășoară în prezent în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” din București. Se va extinde la Spitalul Clinic de Copii Victor Gomoiu' din București și în țară la Timișoara și Constanța.
  • La externare – înființarea unui Centru de consiliere pentru mamele copiilor cu afecțiuni grave, care va urmări prevenirea părăsirii copiilor cu afecțiuni grave în spital.
  • Post-spitalizare – proiectul STEP TWO, ce presupune realizarea unui Centru de tranziție pentru copiii cu afecțiuni grave care nu mai necesită internare, dar care încă mai au nevoie de îngrijire medicală pe care mama nu poate să o acorde, din lipsa condițiilor.
  • După întoarcerea în comunitate – susținerea financiară a familiilor care au în îngrijire copii cu afecțiuni medicale grave și monitorizarea evoluției stării de sănătate a acestora.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Și-a comandat rochia de mireasă pe internet și a avut parte de o mare surpriză când a primit coletul. Cum arăta rochia?

A fost readusă la viață după 27 de minute, iar primul lucru pe care l-a cerut a fost un carnețel. Ce a scris a impresionat pe toată lumea

Psihologii avertizează: un copil neînțeles devine un adolescent prins în capcana adicțiilor

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie