Concert inaugural – Orga Salii Radio

Invitata speciala a serii este Jennifer Bate (Marea Britanie), instrumentista ce se numara printre marii organisti ai lumii.

Programul concertului va cuprinde lucrari de R. Schumann, F. Liszt, C. Franck, A. Guilmant, L. Vierne si L. Boellmann.

Proiectul destinat restaurarii orgii construite in Cehia, in anul 1960 s-a finalizat cu succes, astfel ca de acum inainte publicul se va putea bucura din nou de sonoritatile acestui instrument ce face parte integranta din imaginea Salii Radio.

Este cea mai mare orga din Romania si una dintre cele mai mari din Europa, cu 7600 de tuburi.

Orga, instalata in incinta salii de concerte nu a mai cunoscut de jumatate de secol nici o imbunatatire sau reparatie, ajungand ca in ultimii ani sa nu mai poata fi folosita la adevarata ei capacitate. Reparatia a presupus o refacere integrala a instrumentului, operatiune care a constat in mai multe etape: demontarea si transportarea componentelor in Cehia la aceeasi firma care a construit-o, reparatia ce a durat cateva luni si apoi remontarea piesa cu piesa in Sala Radio, urmata de realizarea acordajului, care a durat aproximativ 2 luni.

Investitia va fi valorificata la nivel national, dar si la nivel international, prin concertele pe care Radio Romania le ofera spre retransmisie prin Uniunea Europeana de Radio in toate tarile partenere.

Jennifer Bate detine un repertoriu impresionant in domeniul creatiilor pentru orga, de la lucrari ale secolului al XVIII-lea la compozitori moderni. O cariera de exceptie include recitaluri in peste 50 de tari, ce s-au bucurat de un succes remarcabil si i-au adus titlul de „Personalitatea Anului”, acordat de un Juriu Special in Franta (1990), fiind al treilea artist din Marea Britanie (dupa Sir Georg Solti si Sir Yehudi Menuhin) omagiat cu aceasta distinctie.

Jennifer Bate este considerata pe plan international o autoritate in materie de interpretare a creatiilor pentru orga ale lui Olivier Messiaen. Insusi compozitorul a fost entuziasmat de inregistrarea integralei lucrarilor sale de orga, realizata de artista in perioada 1980-1982 (in Catedrala din Beauvais), Jennifer Bate devenind interpreta sa preferata.

Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Salii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti, Humanitas si online pe www.eventim.ro.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri