Comoara din varful muntelui: crescatoria de struti
Cu 14 ani in urma, Marcel Negrea si sotia lui, Doina, s-au intors acasa, dupa ce Marcel, cu cei 30 de ani de munca la Combinatul Siderurgic Hunedoara, devenise din inginer, „disponibilizat. Acasa, adica in casa batraneasca unde Marcel se nascuse si copilarise, pe o culme de munte cu vecinii la vreun kilometru, intr-un peisaj dumnezeiesc, pierdut intre paduri si drumuri pe care abia le poti bate, intr-un colt de Romanie cocotat pe limita a trei judete, un satuc care si astazi se cheama, la fel ca acum 50 de ani, catun; catunul Dealul Corsorului.
Doar ca nu s-a intors asa, pur si simplu, ci cu un gand de afacere, de-si faceau cruce cei care auzeau: sa faca o ferma unde sa creasca struti.
„Ideea de a amenaja o ferma de struti mi-a dat-o un fost coleg de facultate, care are asa ceva in Ungaria. M-a convins aratandu-mi de la A la Z tot ce trebuia sa fac, dar si cu profiturile foarte mari pe care le poti avea, fiindca de la un strut se valorifica totul, de la pene la piele si de la oua la carne, desi sotia mea nu vroia sa investim toti banii nostri in asta. I se parea prea riscant. Eu insa eram hotarat, mai ales ca aveam in gand sa dezvolt ferma, sa fac si pensiune ecologica si un loc de vacanta absolut natural.
Asa ca am renuntat la oras, la hipermarket si la viata comoda de la bloc, cu apa la robinet si caldura pe teava, si am venit aici, la Rosia. Copiii, un baiat si o fata, au ramas la facultate si acum au cariere la oras; ei n-au vrut, dar pe noi, oltenii, ne cam trage asa, ca sa zic asa, acasa, unde ne-am nascut.
Am facut un tarc pe un tapsan langa casa veche a bunicii si doua hale unde sa tin pasarile, iarna si vara, iar din banii primiti ca plati compensatorii cand s-a inchis combinatul, plus cam toate economiile noastre, am cumparat trei perechi de struti care au costat mai mult de 400.000 lei, o avere.
Ganditi-va insa cum ma priveau cei de aici. Struti africani, pasarile cele mai mari din lume, cocotate pe varf de munte, la Rosia de Amaradia. Normal ca ferma a starnit curiozitatea tuturor din satele din jur, oameni obisnuiti din mosi stramosi cu gaina si curca lor din ograda, astfel ca multi au venit sa vada «minunea de la Amaradia», rade crescatorul.
„Am fost la un pas sa ma despart de sotie'
La inceput a fost destul de greu. In primul an, cand strutii inca nu incepusera sa faca oua, a avut nenorocul sa ii moara una dintre pasari, iar sotia incepuse sa ii faca toate reprosurile posibile pentru ideea nebuneasca si pentru banii pe care ii considera aproape pierduti.
Avea discutii cu familia si certuri din ce in ce mai dese, ba chiar, spune, a fost aproape sa se produca o ruptura. Ca sa poata rezista si sa-si poata creste strutii pana in anul urmator, care trebuia sa fie an de productie, familia Negrea si-a amanetat bijuteriile mostenite si a mai si vandut o parte din ele.
„Apoi, insa, am inceput sa vand ouale (o femela de strut poate face intr-un an 60-80 de oua sau chiar 100) si am primit o comanda mare de la Opera din Cluj, pentru toata cantitatea de pene pe care o aveam in acel moment; ca prin minune, banii au inceput sa vina, putini la inceput, apoi din ce in ce mai multi si am putut sa ne continuam proiectul si sa extindem ferma.
Un fel de „Ferma animalelor' cu struti africani
„Am ridicat alte cladiri, traditionale, ca din batrani, fiindca nu vroiam sa stricam farmecul autentic al locurilor, cladiri cu tigla si ziduri cu mortar de nisip, dar am facut tot confortul inauntru: apa, canalizare, incalzire in podea, am adus apa pe tuburi, de la doi kilometri, apoi am gasit chiar in curte un izvor de apa curata.
Dupa care am construit un incubator pentru ouale de strut, inventat de mine, fiindca nu exista asa ceva, nu foarte mare, cu capacitate de 10 oua, din care scot la 45 de zile cate 10 pui, si am pus la punct procedeele de pastrare a productiei de pene. Curtea am umplut-o cu toate animalele posibile: avem cai, purcelusi, curci, pisici si caini, iar livada e plina de pomi cu fructe, totul este absolut natural, nici urma de chimicale, totul creste asa cum crestea si acum 200 de ani, fara praf, fara toxine, doar din apa curata si pamant.
Si acum, la ferma noastra vin mereu vizitatori, vin oaspeti din strainatate care isi doresc o vacanta intr-un loc traditional, curat, natural 100%, dar confortabil si cu o nota exotica; in special vin grupuri de elevi, sa vada strutii. Vin clase de elevi de la toate scolile din jur, organizeaza excursii pentru ca le plac pasarile exotice si noi le spunem tot ce stim despre struti, apoi facem mici concursuri cu ei si la final fiecare primeste in dar cate ceva care sa le aminteasca de aceste pasari extraordinare, mai spune Marcel Negrea.
Si pe drept cuvant, la ferma familei Negrea ai ce vedea, caci spectacolul pasarilor inalte cat un stat de om, despre care afli ca sunt de fapt niste pui de cateva luni, este deosebit.
Permanent in miscare, „micii struti cu privirile lor curioase sunt la prima vedere tematori, dar te imprietenesti destul de repede cu ei daca le vorbesti si daca le dai ceva de mancare. Trebuie sa fii insa atent cu tot ce este sclipitor, caci incearca imediat sa apuce cu ciocul si sa nu faci miscari foarte bruste pentru ca sunt foarte sensibili si atunci cand se enerveaza lovesc cu piciorul, aceasta fiind de fapt adevarata lor arma.
„Un pui de strut masoara trei metri si traieste 100 de ani'
„Un adult, uite asa cum sunt Felix si Otilia, care sunt «batranii», cei cu care am inceput ferma si care au acum 14 ani, ajunge la 2,80 metri inaltime, are cam 180 kilograme, iar anvergura aripilor este tot de 2,80 metri. Lovitura lui de picior poate fi mortala, caci are o forta uriasa si gheara este ca o lama de cutit, iar de alergat, alearga cam cu viteza legala a unei masini, adica cu 60 kilometri pe ora, deci nu prea poti scapa cu fuga.
Un pui, asa cum este Marcelica asta micu, care are doar un an si jumatate, ajunge la 130 kilograme greutate si are aproape 10 kilograme de pene. Poate sa para exagerat, dar de la struti se valorifica aproape totul, iar beneficiile de la o singura familie ajung la 25.000 euro pe an. Si faceti socoteala ca un strut traieste un secol.
Un ou pentru reproductie se vinde de pilda cu 170 de lei, iar cele pentru consum, care au aproape doua kilograme fiecare, nu au nici un pic de colesterol; un ou de strut echivaleaza cu vreo 26 oua mari de gaina si costa intre 70-100 lei bucata. Iar o femela in varsta de zece ani face cam 160-170 oua pe an. Insa, chiar daca pare greu de crezut, pentru a ajunge la profit, trebuie sa iau in calcul si posibilitatea destramarii unei familii de struti. Strutii sunt foarte gelosi, iar fiecare mascul are nevoie de doua femele, doar ca uneori el se indragosteste mai mult de una dintre femele si o neglijeaza pe cealalta. Aceasta sufera si are, din acest motiv, o productie mai slaba de oua, iar daca greutatea femelei trece cumva de 160 kilograme, adica daca se ingrasa, va pierde total atentia masculului!
Revenind la profit, crescatorul spune ca puii de 1,5 kilograme, cei abia iesiti din ou, costa 100 de euro unul, iar cei de 3-4 luni ajung la 300 euro, carnea lor fiind foarte cautata si considerata cea mai sanatoasa pentru ca are zero colesterol, costa 90 lei kilogramul; de la un strut obtii in jur de 80 kilograme de carne macra, iar pielea unui strut se cumpara cu 2.500 de euro. De la o singura pasare poti jumuli intre 3-4 kilograme de pene, care au intre 10-80 de centimetri si costa intre 10-25 lei bucata.
Adrian Ciltan; foto: Dan Borzan