Cine este Gina Haspel, prima femeie din istorie care va conduce CIA

Gina Haspel, CIA

Gina Haspel, în vârstă de 61 de ani, are o experiență vastă ca ofițer sub acoperire, cu o carieră de 33 de ani în cadrul CIA, agenția americană de informații externe. Joi, 17 mai, Senatul SUA a confirmat numirea ei la conducerea CIA, devenind astfel, prima femeie din istorie care ocupă această funcție.

Încă de când a fost numită director interimar a CIA, au apărut voci care au vorbit despre implicarea sa în operațiunile de tortură a deținuților din închisorile secrete, potrivit Adevărul.ro

În 2013, ziarul The Washington Post a dezvăluit că Gina Haspela gestionat o închisoare secretă în Thailanda, unde deţinuţi erau supuşi unor simulări ale înecului, privarea de somn şi altor rele tratamente'. Cotidianul amintește și de distrugerea unor înregistrări video compromițătoare în anul 2005, despre torturile aplicate deținuților din Thailanda.

Un raport secret cu privire la acest program de torturi CIA a fost întocmit în 2014 de către Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului, iar democrații se tem acum că numirea Ginei Haspel la conducerea CIA va face acest raport să dispară. În raport, se detaliază metodele de interogare şi condiţiile de detenţie foarte controversate ale suspecţilor, prin folosirea unor tehnici interzise cu scopul de a obţine mărturisiri.

La scurt timp după ce a fost confirmată numirea Ginei Haspel, președintele american Donald Trump i-a transmis felicitările sale printr-o postare pe Twitter.

Autor: Mihaela Chircă

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri