A fost un geniu al șlefuirii și plămădirii formelor din piatră seacă. A fost iubit, căutat și admirat de multe femei, dar a murit singur la 81 de ani, în capitala Franței, Paris. Și totuși, după atâta zbucium, cine a fost marea iubire a lui Brâncuși?
A iubit-o intens dar pentru o perioadă scurtă de timp pe Margit Pogany, o pictoriță talentată în acele vremuri, mai precis în vara anului 1910, și parafrazând cântecul, exact așa a și fost, o iubire de-o vară. Totuși, din acest foc de paie s-a născut una din cele mai faimoase opere ale lui Brâncuși, Domnișoara Pogany.
După o înșiruire de relații cu femei celebre, undeva pe la vârsta înțelepciunii, Brâncuși o cunoaște la Paris pe Maria Tănase, aflată la începutul carierei sale. Era 1938, iar Dimitrie Gusti, Ministrul Cultelor la acea vreme, a organizat o expoziţie de artă populară, printre invitați se regăseau atât Constantin Brâncuși și Maria Tănase. A fost dragoste la prima vedere chiar dacă diferenţa de vârstă dintre cei doi era considerabilă. Brâncuși avea 62 de ani şi tânăra solistă, 25 de ani. Vocea Mariei Tănase devenise deja cunoscută printre iubitorii de muzică autentică, iar solicitările pentru concerte sau recitaluri, chiar și în capitala Franței nu au întârziat să apară. La finalul expoziției de la Paris, interpreta a fost aleasă să cânte melodii din folclorul românesc… doar că n-a mai ajuns să onoreze această invitație. Și-a petrecut seara cu cel mai apreciat sculptor român și de atunci s-a înfiripat cea mai năbădăioasă poveste de iubire.
Diferențele dintre cei doi au ieșit curând la iveală, punându-le piedici în calea împlinirii și desăvârșirii iubirii lor. Brâncuși o umilea, devenise posesiv, gelos, îi interzicea să cânte în anumite restaurante sau localuri. Se amesteca în alegerea repertoriului ei și i-a impus să renunțe la melodiile de petrecere care o făcuseră deja celebră în toată țara. Ambițiile lui Brâncuși pentru iubita lui erau altele, acesta dorea să o determine pe artistă să urce pe marile scene ale lumii şi să cânte în spectacole grandioase de operă. Îi reproșa că nu trebuia să se coboare la nivelul unui simplu cântăreţ într-un restaurant.
„Când te ascult cum le zici, Mărie, aș fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră! Auzi tu, fată, mă înțelegi? Vezi, tu, Mărie! Am colindat toată lumea, mă cunoaște tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de țară, de oltenii tăi și-ai mei, de apa tânguitoare a Jiului, de satul meu… Auzi? Mă-nțelegi?' … îi spunea sculptorul, iubitei lui, una dintre cele mai apreciate voci ale României.
În 1939 la o expoziție de la New York unde au participat cei doi, Maria Tănase a ales să-i cânte președintelui american Franklin Roosevelt, o melodie de petrecere, fapt ce l-a înfuriat teribil pe Brâncuși. Dragostea lor începea să pălească până s-a terminat definitiv.
După câțiva ani, Maria Tănase a încercat să-i urmeze sfatul adoptând un stil muzical diferit, însă publicul român nu a gustat deloc schimbarea de stil din repertoriul Mariei Tănase. Vocea ei era construită pentru trilurile autentice românești…
Foto: Facebook
Citește și:
Vezi şi cine au fost Iuliu Maniu, Nicolae Bălcescu şi George Enescu!