Pe urmele fostilor ghetari

Vara este sezonul drumetiilor montane. Chiar daca nu esti pregatita pentru ascensiuni, poti sa te bucuri de frumusetea unei excursii in Retezat. Drumul este accesibil, peisajele tulburatoare, iar vacanta va fi de neuitat.

Muntii Retezat se inalta intre doua depresiuni importante: Petrosani si Hateg, inconjurate de Muntii Tarcu, Godeanu si Valcan. Partea cea mai importanta a masivului, Retezatul Mare, este alcatuita in principal din roci cristaline.
Maretia sa impresioneaza pe oricine, fara exceptie. Din intregul lant al Carpatilor romanesti, aici se ridica cele mai multe varfuri cu inaltimea de peste 2.000 m (peste sase piscuri care depasesc 2.200 m altitudine: Papusa 2.502 m, Retezat 2.482 m etc., culminand cu Peleaga – 2.509 m).

Lacurile glaciare

Pentru calatori, Retezatul este un munte al superlativelor: creste si custuri dantelate, caldari glaciare, campuri de grohotisuri, vai admirabil invesmantate cu vegetatie, dar mai ales numeroase lacuri glaciare – elemente de maxima atractie, care dau un farmec aparte peisajului.
Ghetarii care "au dormit" aici o vreme au schimbat peisajul in decursul a mii si mii de ani prin curgerea lor lenta. Pe locul acestora, stau acum amfiteatre glaciare pe trepte suspendate. Maretia circurilor glaciare este fara pereche in muntii Romaniei. "Ghirlanda" de aproximativ 100 de lacuri si iezere completeaza frumusetile muntelui.
La 2.041 m se afla Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din Carpati (10,9 ha si 1,8 milioane mc3 de apa). Tot aici gasesti si cel mai adanc (29 m) lac glaciar de la noi: Zanoaga. Cele mai frumoase si vizitate caldari glaciare se afla in zona centrala a Retezatului, iar cascadele Lolaia, Ciumf, Rovine uimesc prin frumusetea lor.

 

Pesterile

Aceste masive sunt strabatute de o retea deasa de ape curgatoare, cu debit bogat si permanent. Exceptie face Retezatul Mic, unde circulatia apelor la suprafata este slaba sau intermitenta, zona in care cei care doresc sa-i cunoasca frumusetile trebuie sa aiba in rucsac cativa litri de apa.
Deosebit de interesante, de frumoase sunt pesterile situate la inaltime, pe versantii stancosi. Ele sunt bogat "invesmantate" in concretiuni (agregate minerale) de tip coralic. Cele mai cunoscute sunt Pestera Zeicului si Pestera din Dalma cu Brazi (cu un lac subteran si pereti bogat incrustati cu cristale de calcit). In zona calcaroasa din Dealul Toplita se afla Pestera La Paroasa.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta