Ce restricții vor fi de Paște? Până la ce oră vor putea merge creștinii la biserică?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2021/02/Florin-Cîțu.jpg)
Paștele este o sărbătoare creștină care simbolizează credința în învierea lui Iisus Hristos. În Noul Testament al Bibliei, se spune că evenimentul a avut loc la trei zile după ce Iisus a fost răstignit de romani și a murit.
Sărbătoarea încheie „Patimile lui Hristos’, o serie de evenimente și sărbători care începe cu Postul Mare – o perioadă de 40 de zile de post, rugăciune și jertfă – și se încheie cu Săptămâna Mare, care include Joia Sfântă (sărbătoarea Cina cea de taină a lui Iisus cu cei 12 apostoli ai săi, cunoscută și sub numele de „Joia Mare’), Vinerea Mare (în care a avut loc răstignirea lui Iisus) și Duminica Paștelui.
La 24 martie 2021 a avut loc o întâlnire între Florin Cîțu, reprezentanții cultelor religioase din România și cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte pentru a aborda problema restricțiilor din noaptea de Înviere.
În urma ședinței s-a hotărât ca circulația creștinilor să fie permisă până la ora două noaptea. Această măsură se aplică atât în cazul creștinilor catolici care vor sărbători Paștele pe 4 aprilie, cât și în cazul Paștelui Ortodox, care va fi pe 2 mai. Cei care vor merge la Slujba de Înviere vor fi nevoiți să respecte toate regulile de protecție sanitară.
La întâlnirea cu reprezentanții cultelor religioase au mai fost prezenți și vicepremierul Kelemen Hunor, șeful DSU Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, consilierul prezidențial Sergiu Nistor – Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale, Secretarul General al Guvernului, Horațiu Gorun, și Secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean.