Ce nu trebuie să lipsească din trusa ta de vacanță

Oricând pleci în concediu, fie vară fie iarnă, tot trebuie să ai la tine o trusă cu necesarele în caz de… orice. Iată ce îți propunem noi pentru o trusă de vacanță 'cu  de toate':

trusa-vacanta

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să pregăteşti bagajele pentru concediu pe ultima sută de metri, iar de trusa de medicamente să uiţi complet? Există farmacii, poţi spune, la care să mergi în cazul în care s-ar întâmpla ceva nedorit. Pe de altă parte însă, imprevizibilul nu ţine cont de oră, şi-atunci nu e mai bine să fii pregătită, decât să cauţi cu disperare, în toiul nopţii, o farmacie deschisă? Pentru a evita să umpli în grabă geanta cu medicamente şi să nu ştii sigur ce-ai luat, acordă pregătirii trusei de vacanţă nu mai mult de o oră în care să te gândeşti la cele mai frecvente probleme ivite în vacanţă, pe de o parte, şi la afecţiunile la care sunt predispuşi membrii familiei, pe de altă parte.

Copiii sunt cei mai sensibili din acest punct de vedere, pentru că sunt o țintă sigură atunci când vine vorba despre înţepăturile de insecte, sunt şi foarte sensibili la mâncare, astfel că orice schimbare de alimentaţie ar putea fi primită cu reticenţă de organism, dar sunt şi năzdrăvani, astfel că ar fi ceva ieşit din comun să încheie vacanţa fără lovituri şi vânătăi. Adulţii au tendinţa de a exagera cu expunerea la soare şi cu nopţile prelungite, însă nici ei nu sunt scutiţi de sensibilităţi digestive. Pentru astfel de situaţii, dar şi altele, în funcţie de istoricul medical al fiecăruia, trebuie să fii pregătită. Iată câteva dintre variantele pe care trebuie să le iei în considerare:

Tăieturi, julituri, lovituri

Cel mai rapid mod de a curăţa o rană este să o ţii sub un jet de apă rece, spălând zona din jurul ei cu săpun şi apă. În cazul în care rana sângerează, aplică un pansament steril peste şi ţine-l aşa circa o jumătate de oră. În funcţie de locul în care este rana, aceasta ar putea sângera mai mult sau mai puţin, din cauza zonelor vascularizate. Utile sunt în acest caz şi unguentele care cicatrizează rapid rănile.

Pişcături, înţepături

Reacţiile la veninul insectelor sunt de obicei locale şi se manifestă prin durere şi mâncărime la locul înţepăturii sau pe o suprafaţă mai mare, prin înroşire, inflamaţie, eritem, edem. Împotriva efectelor locale există soluţii la îndemână: spală zona inflamată cu apă rece şi săpun, aplică o loţiune mentolată sau o cremă specială şi asigură-te că ai la îndemână antihistaminice, cum este, spre exemplu, Claritine. Pentru destinaţii celebre datorită numărului mare de insecte, precum Delta Dunării, nu uita de spray-urile speciale, pentru a le ţine la distanţă.

Răul de călătorie

Cunoscută şi sub denumirea de rău de mişcare, această senzaţie neplăcută – care, din fericire, nu este de lungă durată – poate fi adesea un motiv bine întemeiat pentru care am prefera să rămânem acasă, cu riscul de-a pierde toată distracţia. Răul de mişcare se caracterizează printr-o stare generală de disconfort, paloare, transpiraţii reci, greaţă şi vărsături, pe care însă le poţi atenua. Spre exemplu, dacă zbori cu avionul, optează sau fă schimb de locuri cu cineva, astfel încât să ocupi scaunul de la fereastră. În maşină, încearcă să-ţi stabileşti un punct fix şi să priveşte acolo, pentru a-ţi ţine poziţia capului nemişcată. Dacă ai de parcurs o distanţă scurtă, încearcă să nu mănânci sau să bei pe durata călătoriei, şi nici să citeşti, oricât de tentant ar fi subiectul cărţii. Dacă ştii că senzaţia de rău nu poate fi evitată, foloseşte pastile speciale pentru aşa ceva, pe care ar trebui să le iei înainte de călătorie.

Digestive

Specialiştii consideră că afecţiunile di-gestive sunt cele mai frecvente pro-bleme în concediu. Provocate de un drum solicitant, de schimbarea de me-diu, de apă sau alimentaţie, problemele digestive nu intră niciodată în vacanţă. Arsuri, constipaţii, indigestii, toate acestea pot fi prevenite dacă ţii cont de faptul că nu trebuie să consumi alimente sau preparate culinare de la vânzătorii ambulanţi, nu mânca fructe sau legume crude, dacă nu le poţi decoji şi nu exagera cu mâncarea şi băutura, chiar dacă dorinţa de a experimenta gusturi noi este foarte mare. Consumă multe lichide, din surse sigure.

Alergii

Fie că te ştii sau nu cu alergii, poţi împiedica manifestarea acestora, astfel încât să ai un concediu tihnit. Nu folosi parfumuri dulci şi puternice, care ar putea atrage insectele, porneşte la drum dimineaţa devreme, când cantitatea alergenilor este mai mică, iar atunci când alegi camera, verifică să nu existe surse de umezeală sau mucegai. Din trusa medicală nu trebuie să lipsească un antihistaminic cu administrare orală şi un repelent.

Obligatoriu de avut în trusa de vacanță

Foloseşte-te de lista de mai jos pentru a face economie de timp în realizarea trusei de medicamente:

○ pansament steril

○ unguent cicatrizant

○ antihistaminice

○ spray insecte

○ pastile împotriva răului de mişcare

○ laxative

○ antidiareice

○ produse cu factor de protecţie solară ridicat

○ termometru

○ şerveţele umede şi uscate

○ un rulou de faşă elastică

○ o forfecuţă şi o pensetă

Evită să iei: ○ siropuri, supozitoare şi tablete efervescente○ pastile în cantităţi mari, mai ales dacă vei călători cu avionul. Ia câteva pastile din fiecare, cu prospect, dacă este posibil ○ verifică la fiecare deplasare termenul de valabilitate

Au, mă doare!Antiinflamatoarele sunt de nelipsit în concediu – le foloseşti pentru tratarea abceselor dentare, a nevralgiilor, a dure-rilor menstruale, însă nu trebuie să abuzezi de ele. Este recomandată folosirea lor pe o perioadă scurtă de timp, apoi este important să consulţi medicul pentru a-ţi prescrie tratamentul potrivit.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Timp Liber