„Ce aș fi vrut să știu înainte de chimioterapie“

Theo, 40 ani, din București, a descoperit, după un palpat al sânilor de rutină, o modificare cât un bob de mazăre care a dus la operația de lumpectomie și, ulterior, la chimioterapie.

Oamenii sunt diferiți, prin urmare reacționează diferit în confruntarea cu aceeași boală. Și totuși, experiențele povestite și ascultate, modurile prin care unii au reușit să depășească anumite etape pentru a scăpa de un diagnostic, ne sunt atât de utile – pacienți sau însoțitori – mai ales în momente de cumpănă.

Același efect au și rândurile lui Theo de mai jos, cu atât mai mult cu cât diagnosticul a fost surprinzător: factorul ereditar era 0, stilul de viață, echilibrat, iar Theo este mamă a doi copii.

„După un palpat de sân de rutină, așa cum obișnuiam să fac din când în când, am descoperit o modificare, cât un bob de mazăre. Au urmat pe repede înainte o serie de investigații, o tumoră reperată în sânul drept și o operație sectorială cu înlăturarea ganglionilor limfatici din axilă. Povestea operației poate fi citită aici.

cancer la san mamografie

Chimioterapia

Creierul meu s-ar fi simțit mult mai confortabil să fi avut o listă clară, cu liniuțe, care să îi spună cum se întâmplă chimioterapia vieții, ce reacții apar, când apar, de ce apar, cum pot fi înfruntate sau depășite. Dar o astfel de listă e cam greu de găsit. Și pot înțelege de ce – suntem diferiți, reacționăm diferit la tratament.

Au fost în jurul meu doamne care, cu exact același tratament, au dus totul mult mai ușor, fără efecte secundare considerabile, față de mine, care le-am avut cam pe toate, sau doamne care au dus totul mult mai greu. Cred că este esențial cum te raportezi la tratament și la toate efectele lui. Și trebuie să crezi că vor trece. Într-un fel sau altul, chiar trec.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povestile voastre