M-am operat la sân. Și-acum ce urmează?

Lipsa informațiilor despre consecințele intervenției chirurgicale a determinat-o pe Theo, 40 ani, din București, să caute soluții prin care să diminueze durerea și complicațiile.

theo

Acesta nu este un articol științific. Are la bază experiența personală, care m-a făcut să caut informații din surse specializate pentru a putea înțelege cum funcționăm și cum aș putea să mă repun în funcțiune după operația de lumpectomie a unei tumori mamare cu înlăturarea ganglionilor limfatici din axilă.

Este scris pentru ca profani ca mine, care s-au trezit cu mâna ușor umflată, incapabilă să se miște mai mult de 30 de grade, fără a avea un minimum de informație care să îi pregătească pentru efectele postoperatorii („nu ridicați greutăți, nu vă tăiați, nu vă înțepați). Mi se pare important ca femeile și bărbații care trec sau urmează să treacă prin asta, să știe. Și să se pregătească.

Atunci când viața ți se schimbă complet în fața unui diagnostic, e important să ți-o trăiești cu demnitate și să faci tot ce poți pentru a trăi frumos, atât cât ți-e dat.

Începutul

Fie că vorbim despre lumpectomie (operație  parțială de înlăturare a unei tumori), fie că vorbim despre mastectomie – ambele cu înlăturarea ganglionilor limfatici din axilă, acestea aduc o serie de modificări ale corpului și eventualitatea unei noi probleme: limfedemul (o scurtă căutare pe internet a imaginilor legate de acest cuvânt este mai mult decât relevantă).

Senzația de gol în axilă, ca și când ai purta o minge de tenis supraponderală, de căldură pe interiorul brațului, de carne lăsată, în valuri, senzația de cicatrice care te „ține, blocajul umărului, durere, senzația că nu mai simți nimic pe interiorul brațului, amorțirea degetelor/mișcarea lor sacadată – sunt suficiente motive ca atunci când ești trezită din anestezie sau la o zi-două după, să te cuprindă panica. Dar aceasta este o etapă care poate fi remediată.

Limfedemul

Este o acumulare anormală a unui lichid bogat în proteine-limfă în țesuturi) din cauza unui defect în sistemul de drenaj limfatic. Defectul intervine când parte din nodulii limfatici sunt înlăturați și circuitul este astfel mult îngreunat. Odată ce limfa se blochează în țesuturi, nu prea mai poate fi eliminată și se produce blocajul, de-aici problemele grave de motricitate și nu numai.

Cum eviți limfedemul? Renunță la ridicarea greutăților care îți fac axila să se tensioneze sau la ridicarea și menținerea greutății timp îndelungat (adio sacoșe cărate de la piață!). În cazul în care te tai sau te înțepi la mâna operată, dezinfectează imediat și sigilează locul. Unii specialiști recomandă folosirea betadinei pentru dezinfectare și evitarea alcoolului, care poate irita zona. Aceasta în cazul în care nu ești alergic la iod.

Este esențial să nu intre microbi, pentru că limfa nu te mai poate proteja la fel de bine ca înainte. Dacă sângele are un motor – inima – care îl ajută să circule, limfa este ajutată de mișcările musculare. Contracțiile musculare sau chiar și gravitația ajută la circuitul ei în „natură.

Braţele şi picioarele au mulţi muşchi de dimensiuni mari care pun limfa în mişcare, însă prin piept, abdomen şi pelvis, unde se află mulţi ganglioni limfatici în şi în jurul organelor, singura musculatură disponibilă în sensul mişcării lichidului limfatic este diafragma.

Ne putem folosi de câteva elemente care pun în mișcare limfa pentru a reveni la o viață normală: respirația – cea controlată și realizată prin diafragmă, drenajul limfatic (masaj) și mișcarea fizică. De la momentul 0 al operației, cel mai important este să te miști. Astfel, recuperarea va fi mult mai ușoară.

Primele exerciții

Din clipa în care te poți ridica, sau chiar sta în șezut, începe exerciții ușoare, fără să te forțezi. Nu trebuie să forțezi brațul, dar nici să te lași absorbit complet de durere sau de  frica de durere. Începe să folosești mâna normal. Face bine să îți creezi o rutină a exercițiului.

Oricât ar fi de greu începutul, după ce vei termina prima sesiune te vei simți mai bine. După a 10-a, deja ești alt om. Cel de dinainte. Încearcă să-ți găsești orice motivație ca să continui, chiar dacă te simți sfârșită fizic sau psihic. Intră pe acest link și pune în practică exerciții de aici: www. mskcc.org/cancer-care/patient-education/exercises-after-breast-surgery.

Respirația

Respirația diafragmatică îmbunătățește funcționarea sistemului de eliminare a reziduurilor organice. În timpul respiraţiei pranice, diafragma ţi se relaxează şi capătă o rază de mişcare mai mare decât atunci când respiri într-un mod superficial.

Drenajul limfatic

Se realizează prin masajul ușor, dar ferm al mâinii, mereu dinspre încheietură către umăr, fără a se insista obsesiv pe anumite zone. Ideal este să îți arate un specialist, dar dacă nu, la un moment dat vei simți exact cum aduni/miști limfa și cum să o conduci ușor. La început, se recomandă drenaj de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, dar după ce mâna se recuperează, se poate reduce la o singură dată pe săptămână.

Iată câteva activități, unele feminin-banale, pe care nu le vei mai putea face sau le vei face la un nivel minim. 

  • Manichiura – se va face, desigur, prin folosirea de instrumente sterile și renunțarea la tăierea cuticulelor.
  • Epilat cu ceară fierbite – stop. Folosirea lamei de ras pentru axilă sau mână – stop.
  • Dacă îți place grădinăritul – se va face prin folosirea unor mănuși de protecție; ideal ar fi să reduci această activitate cât mai mult.
  • Evită temperaturile extreme – foarte frig/ cald (nu pui gheață pe mână chiar dacă îți pare umflată).
  • Evită dușurile foarte fierbinți.
  • Folosește mânecă de compresie întotdeauna când zbori cu avionul sau atunci când faci mișcări repetitive (ideal este să eviți să le faci). Sunt niște mâneci elastice care comprimă brațul și ajută la buna circulație limfatică. Este esențial să alegi măsura ta.
  • Nu purta bijuterii sau haine strânse pe mână. Nu se fac injecții, prelevare de sânge pentru analize sau luarea tensiunii pe mâna afectată. Pentru toată viața. Este o informație pe care trebuie să o cunoască întreaga familie.

Predispoziție genetică 0

Mă palpez regulat de mulți ani, iar în vară am constatat o mică modificare a sânului, o foarte mică alună, nedureroasă, în partea de jos. A urmat o lună de investigații care au relevat o formațiune suspectă de mici dimensiuni, cu margini neregulate. A urmat operația sectorială, în timpul căreia doctorul a observat doi ganglioni limfatici care au ieșit afectați la biopsia la rece, așa că a decis scoaterea a 15 ganglioni.

Ulterior, la biopsie s-au dovedit a fi 6 din 15 afectați. A urmat partea de recuperare post-operație) și acum fac chimio. Urmează radio și probabil hormono-terapia. Nu am avut niciun fel de factori „favorizanți. Predispoziția genetică 0. Am două nașteri cu alăptare, nu fumez și am un regim preponderent vegetarian.

 

Sursa foto: arhiva personala

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate