Ana Maria Tănăsie: “Accept orice sacrificiu pentru gustul victoriei”

ana maria tanasie

Într-o perioadă foarte agitată pentru cariera și sănătatea ei, Ana Maria Tănăsie, una dintre frumoasele handbaliste ale naționalei, și-a făcut timp să vină de la Baia Mare pentru o copertă.

O știam puțin de la televizor, de la meciurile de handbal ale echipei naționale de senioare, selecționată de la HCM Baia Mare. O blondă, frumoasă, cu o alură scandinavă, un zâmbet cuceritor, bineînțeles înaltă și foarte dezinvoltă pe teren.

De la colegii de la Dolce Sport am aflat că se pregătește pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro și vine deseori în București pentru antrenamente, dar și pentru un program de recuperare medicală în urma unor intervenții chirurgicale repetate care trebuiau să repare urmările unui accident. A fost foarte încântată de propunerea noastră de a încerca o transformare completă de stil și de a apărea în paginile revistei.

Din prima clipă a întâlnirii, am știut că va fi imaginea următoarei ediții, și eram curioasă să văd cum arată o sportivă de performanță după ce trece de la echipamentul de handbal și îmbrăcămintea predominant casual, la eleganța și feminitatea pe care le aduce o ședință foto pentru o revistă glossy. Am revăzut-o pe Ana Maria gata machiată, coafată, îmbrăcată într-o rochie albă de piele decupată și mulată pe corp.

Bronzată ușor la solar, cu o siluetă sculpturală și mușchi perfect lucrați, bucle ombre – părea mai degrabă un fotomodel sau o stea a showbizului care avea ceva din aerul și atitudinea Shakirei.

A acceptat deschis toate propunerile stilistei Alexandra Calafeteanu, a sărit pe tocuri de 10, a făcut piruete dezinvolte, ca să aflu apoi că avea câteva șuruburi recent implantate în genunchiul drept, din cauza unui accident sportiv care a trimis-o de cinci ori în sala de operații și pentru care făcea un program intens de recuperare medicală, astfel încât să poată reveni pe teren să se antreneze pentru Jocurile Olimpice, prima ei experiență de acest gen.

ana maria tanasie1

M-a impresionat tenacitatea ei de sportiv de performanță, lipsa oricărui moft sau fiță de vedetă, absența oricărei văicăreli, deși era evident că după o astfel de intervenție chirurgicală, orice mișcare bruscă îi provoca durere. Am regăsit în Ana Maria mentalitatea de învingător – nici un sacrificiu nu e prea mare nici pentru performanța sportivă, nici pentru performanța de a apărea pe coperta unei reviste la doar 21 de ani!

Handbalul – o tradiție în familie

Am început să practic acest sport la 12 ani datorită surorii mele care practica deja handbalul. La început, era o joacă pentru mine, dar în scurt timp acest sport a devenit cel mai important lucru din viața mea. Antrenoarea care m-a format, Paraschiva Balici, a știut să mă facă om în adevăratul sens al cuvântului.

Dincolo de colaborarea sportivă, de evoluția mea în handbal, păstrez legătura cu ea și acum, după atâția ani de când am plecat din Hunedoara. Ea îmi e o a doua mamă și o foarte bună prietenă, vorbim despre orice! Alt sport în afară de handbal?

ana maria tanasie

Mi-ar fi plăcut să fac atletism; oricum, participam la concursuri, deși practicam handbalul. Eram cea mai bună din județul Maramureș la atletism, pe țară am ieșit a doua la 800 de metri. Dar pentru că iubeam handbalul, am renunțat la tot ce a însemnat atletismul și m-am dedicat în exclusivitate pasiunii mele.

Ce o motivează pentru sportul de performanță

Victoria. Îmi place atât de mult senzația pe care o am după ce câștigăm un meci! Îmi place să înving mereu… Dar orice eșec îmi dă puterea să lupt mai mult și mai mult. Am jucat de mică la toate loturile naționale – cadeți, juniori, tineret – iar acum la naționala de senioare. Toate aceste performanțe și trăiri care vin odată cu ele nu au cum să nu te motiveze.

Citește continuarea în pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate