Ce este Operațiunea London Bridge? Care este codul în cazul în care se întâmplă ceva cu noul Rege?
După vestea morții reginei Elisabeta a II-a la vârsta de 96 de ani, pe 8 septembrie, familia regală are un plan special care datează din anii 1960. Intitulat Operațiunea London Bridge, planul prezintă ce se va întâmpla în Regatul Unit după moartea monarhului.
Acum că vestea morții sale a fost făcută publică, planul prevede că Marea Britanie va intra într-o perioadă de doliu în următoarele 10 zile, pe măsură ce se fac aranjamentele pentru înmormântarea sa.
Potrivit Politico, funeraliile de stat vor avea loc la Westminster Abbey, înainte ca ea să fie mutată la locul său de odihnă finală, la Capela memorială King George VI Memorial Chapel de la Castelul Windsor.
Operațiunea London Bridge
Această frază de protocol pentru un deces regal datează de la moartea tatălui reginei Elisabeta a II-a, regele George al VI-lea, în 1952. La acea vreme, formula a fost „Hyde Park Corner”, care a alertat oficialii guvernamentali cheie cu privire la moartea sa.
De atunci, au fost instituite și alte expresii codificate pentru membrii proeminenți ai familiei regale, inclusiv Operațiunea Tay Bridge pentru Regina Mamă și Operațiunea Forth Bridge pentru Prințul Philip.
Cea a Reginei Elisabeta este Operațiunea London Bridge, în timp ce cea a fiului ei, Prințul Charles, se pare că este Operațiunea Menai Bridge. În urma decesului Reginei Elisabeta, planul prevedea că secretarul ei particular, Sir Edward Young, este primul oficial care a transmis vestea (în afară de rude și echipa medicală), potrivit The Guardian.
Ulterior, Young a contactat-o pe prim-ministrul Elizabeth Truss, spunând „London Bridge is down” (Podul Londrei s-a prăbușit) pentru a semnala moartea ei. De la Centrul de Răspuns Global al Ministerului de Externe, vestea morții reginei a fost transmisă către „cele 15 guverne din afara Marii Britanii, unde regina a fost și șef de stat, și către celelalte 36 de națiuni din Commonwealth pentru care a servit ca o figură simbolică”, relatează The Guardian. Liderii mondiali, ambasadorii, guvernatorii generali și mai mulți șefi de stat au fost, de asemenea, notificați.
După ce oficialii au fost informați despre decesul Reginei, anunțul oficial pentru publicul larg a fost transmis prin intermediul unui buletin de știri către Asociația Presei și mass-media din întreaga lume.
După discursul Prințului Charles, vor urma 10 zile de doliu până la funeraliile oficiale ale Reginei Elisabeta. În funcție de locul în care moare regina, sunt puse în aplicare mai multe acțiuni diferite.