Ce este non-monogamia etică? Dacă te gândești la o relație deschisă, pune-ți mai întâi aceste 5 întrebări
Dacă folosești aplicații de dating, probabil că ai întâlnit câteva profiluri pe care scrie „ENM”, ceea ce indică faptul că persoana respectivă caută non-monogamia etică.
„Non-monogamia este un termen generic pentru o gamă largă de tipuri diferite de stiluri de relații. Oameni căsătoriți care au bilete de voie
să se culce cu alte persoane în timpul călătoriilor de serviciu, până la stilul anarhic de relații în care pot exista mai mulți parteneri romantici”, spune Avital Isaacs, terapeut la Manhattan Alternative Wellness Collective, potrivit CNBC.
Un tip comun de ENM este o relație deschisă, adică atunci când o persoană are unul sau mai mulți parteneri romantici sau sexuali în același timp.
Potrivit unui articol publicat în Journal of Social and Personal Relationships în 2015, aproximativ 4% până la 5% dintre relații au fost consensual non-monogame. Între timp, probabil acest număr a crescut.
Dacă te gândești să intri pentru prima dată într-o relație deschisă, există câteva întrebări pe care ți le poți pune pentru a te asigura că este dinamica potrivită pentru tine.
Non-monogamia, cinci întrebări pentru a afla dacă este pentru tine
- Ce vreau eu?
Acest lucru pare evident, dar este important să iei o pauză și să te gândești la ceea ce cauți de fapt.
„De multe ori, oamenii vor accepta aranjamente care nu sunt perfecte pentru ei pentru că se simt atrași de cealaltă persoană. Dacă gândul este: Chiar îmi doresc această persoană și voi spune da la orice
, atunci aceasta este o informație importantă”, spune Isaacs.
Gândește-te la relația ta ideală, fără persoana cu care vorbești, și dacă aceasta seamănă mai mult cu monogamia sau cu nonmonogamia.
- De ce vreau să explorez o relație deschisă?
Mulți terapeuți care îi consiliază pe cei care sunt curioși în legătură cu non-monogamia, îi roagă să se gândească la ceea ce cred că vor obține dintr-o relație deschisă.
„Poate că ești într-o relație care durează de ceva timp, dar îți dai seama că tu și partenerul tău aveți nevoi relaționale nesatisfăcute. Gândindu-te care sunt aceste nevoi și la ceea ce le împiedică să fie satisfăcute în prezent, te va pregăti pentru o relație de succes”, spune și Megan Hanafee Major, terapeut pe probleme de cuplu, potrivit sursei de mai sus.
- Ce sper ca va îmbunătăți la viața mea o relație deschisă?
Fii sincer în legătură cu obiectivele tale și cu faptul că o relație deschisă nu îți va rezolva toate problemele, spune Major.
„Există relații, oricât de minunate ar fi, nu te pot satisface pe deplin. De exemplu, dacă îți dai seama că ești în căutarea unei validări externe care își are rădăcinile într-o nesiguranță profundă, s-ar putea să fie nevoie să îți revizuiești obiectivele”, spune ea.
Isaacs este de acord că o relație deschisă nu este o scuză pentru a nu lucra la propriile probleme.
„Un citat este: ceea ce nu integrăm sau nu acceptăm despre noi înșine vom proiecta asupra celorlalți
', spune ea.
Un exemplu obișnuit este acela că, dacă nu te-ai vindecat de rănile provocate de părinți, ai putea proiecta acest resentiment asupra soțului/soției.
Oricare ar fi problema, este important să îți „faci temele”, spune Isaacs, astfel încât relațiile tale să poată înflori.
- Există răni sau experiențe din trecut pe care ar trebui să le depășesc înainte de a intra într-o relație deschisă?
Dacă ai avut parte de infidelitate în trecut, o relație deschisă ar putea fi un factor declanșator pentru tine. Totuși, poți continua să urmărești una, spune Major.
„Este posibil să dorești să lucrezi cu un terapeut sau cu un alt sistem de sprijin pentru a te simți confortabil în legătură cu propria ta stare de bine emoțională în prealabil”, spune ea.
- Care este cel mai bun scenariu?
Atunci când te gândești la o relație deschisă, creierul tău ar putea să se gândească la „ce se întâmplă dacă partenerul meu se îndrăgostește de altcineva?”. Luptă împotriva acestui impuls, spune Isaacs.
„Când vorbim despre non-monogamie există o tendință de a provoca o catastrofă”, spune ea.
În schimb, imaginează-ți cum ar arăta viitorul tău dacă totul ar merge bine și dacă asta este ceea ce îți dorești.
Foto: 123RF