Ce este Centaurus, noua subvariantă Omicron investigată de OMS?

Detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai și cunoscută și sub numele de BA.2.75, varianta denumită Centaurus se răspândește de cinci ori mai repede și ar putea fi deja în până la zece țări.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) urmărește îndeaproape evoluția virusului SARS-CoV-2 și, în special, cele mai recente sublinii ale variantei Omicron. Cele mai recent identificate sunt cunoscute ca BA.4 și BA.5, care au declanșat infecții în mai multe țări.

Cu toate acestea, în India, oamenii de știință au detectat o nouă subvariantă a lui Omicron despre care se crede că se transmite de până la cinci ori mai ușor decât varianta originală. Acest lucru vine după ce autoritățile sanitare indiene au înregistrat o creștere a infecțiilor cu coronavirus de la 15.000 la 19.000 în ultimele zece zile. Se crede că această creștere ar putea fi cauzată de o variantă cunoscută sub numele de BA.2.75, denumită „Centaurus”.

„Are mutații în proteina care permite accesul la celulele sănătoase ale organismului, ceea ce ridică temeri că ar putea fi mai contagioasă și capabilă să evite mai ușor imunitatea anterioară', a declarat cercetătorul șef al Organizației Mondiale a Sănătății, Soumya Swaminathan.

În ciuda acestui fapt, el a spus că este încă prea devreme pentru a ști dacă este o variantă mai gravă decât altele. Oficialii din India au verificat că această variantă, care se răspândește de cinci ori mai repede decât alte linii genetice, reprezintă deja 20% din noile infecții și ar avea un avantaj de creștere de 18% în comparație cu alte subvariante ale Covid-19.

În ciuda acestui fapt, în acest moment nu există dovezi care să arate că aceasta provoacă simptome grave la persoanele infectate. Cu toate acestea, poate infecta pacienții care au trecut deja prin boală sau care sunt vaccinați împotriva covidului. De asemenea, prezintă până la 8 mutații suplimentare față de BA.5.

India nu este singura țară în care a fost identificată această variantă. OMS a confirmat că această variantă a fost deja detectată în alte zece țări, inclusiv în Germania, Australia, Canada, Statele Unite, Japonia, Noua Zeelandă și Regatul Unit, scrie The Guardian.

Tom Peacock, un virusolog de la Imperial College London, a declarat că, deși niciuna dintre mutațiile detectate în această nouă variantă nu este deosebit de îngrijorătoare, combinația ar putea cauza probleme.

“Niciuna dintre acestea, individual, nu este îngrijorătoare, dar să apară toate împreună deodată este o altă problemă”, a declarat el pe contul său de Twitter.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri