Ce boli provoacă pierderea părului

Căderea părului afectează 25% dintre femeile și 50% dintre bărbații cu vârsta de peste 50 de ani. Dar problema aceasta nu este legată doar de vârstă. Iată ce boli provoacă pierderea părului. Unele temporară, altele permanentă.

Căderea părului poate fi rezultatul mai multor factori diferiți. Pot fi incriminați genetica, hormonii, medicamentele sau stilul de viață. Stresul – inclusiv cel cauzat de îmbolnăviri -, traumele emoționale, modificările hormonale care apar în pubertate, sarcina și menopauza pot provoca de asemenea pierderea părului. Adesea, o cădere a părului înainte de vârsta de 50 de ani poate fi efectul secundar al unei boli autoimune. „Exact ca într-o situație de stres intens, organismul oprește creșterea părului pentru a conserva energia', explică omul de știință Dominic Burg. Iată care sunt cele mai frecvente boli autoimune care cauzează căderea părului.

Lupus

Este o boală autoimună cronică ce poate afecta multe sisteme și organe diferite din corp. Pe lângă căderea părului creează o gamă largă de simptome: oboseală, dureri de cap, articulații dureroase, anemie, coagulare anormală a sângelui. Căderea părului apare atunci când anticorpii din organism se infiltrează în foliculii de păr, îi face să fie respinși de organism și să cadă. În perioadele de remisie a bolii, părul poate crește. Totuși, dacă pe foliculi apare o cicatrice, pierderea este permanentă.

Boala Hashimoto

Cunoscută și sub denumirea de tiroidită limfocitară cronică, boala Hashimoto este o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni pentru a regla metabolismul. Unii pacienți se confruntă cu subțierea părului și căderea lui. Afectarea poate fi temporară, normalizându-se în urma tratamentului.

Psoriazis

Această afecțiune a pielii apare cel mai adesea pe coate, genunchi și articulații. Dar poate apărea și pe scalp. Psoriazisul nu provoacă de obicei căderi masive de păr, dar îi poate modifica textura, îl poate subția și expune ruperii.

Boala Graves

Este o perturbare a funcției tiroidiene, aceasta devenind hiperactivă. Sistemul imunitar al organismului suprastimulează glanda tiroidă, determinând-o să producă hormoni în cantități mari. Poate afecta părul de pe scalp și uneori și de pe alte părți ale corpului.

Foto> 123rf

Citeste si>

Cum să-ți colorezi părul în mov fără să îl deteriorezi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Frumusete