Ce analize medicale sunt necesare la început de an școlar: „Ca să înceapă un copil anul şcolar”

Încă puțin și începe școala. Mulți părinți deja au început pregătirile pentru noul an școlar, începând de la haine, rechizite și alte lucruri necesar. În plus față de acestea, se pare că multe unități educaționale le-au cerut părinților și câteva analize medicale și adeverințe din care să reiasă starea de sănătate a elevilor.

În acest caz, au intervenit medicii de familie și asociațiile de părinți care susțin că astfel de cereri sunt ilegale.

Potrivit Observator, reprezentanții unei grădinițe din București le-au comunicat părinților o serie de analize necesare micuților care au trecut grupa mare.

„Un aviz de intrare în colecitivitate ce se emite de medicul de familie. Pentru dosărelul lui medical, copie după certificatul de vaccinări, se va face un copro şi un nazal, dacă nu le are deja să ni le daţi. Şi nazalul”.

De asemenea, mulți părinți sunt un pic debusolați, astfel că nu știu exact când ar trebui efectuate aceste analize pentru a fi valabile până la începerea anului școlar.

„Nouă ne-a spus că două săptămâni sunt valabile şi că se fac după 15 august. Şi noi suntem la o creşă privată şi noi avem nevoie de ele', a scris un părinte pe un grup, potrivit sursei de mai sus.

Medicii de familie susțin că aceste analize sunt cerute în mod abuziv și că nu-și au rostul.

„Cer culturi, exudate faringiene. Nu, nici vorbă, nu e nevoie de aşa ceva. Nu pe 5 septembrie, exclus. Ca să înceapă un copil anul şcolar nu are nevoie de niciun document, nici analize. Le voi spune foarte clar, le dau şi scris dacă vor, nu este necesar niciun fel de document la intrarea în colectivitate. Nu trebuie să dovedesc că nu sunt parazitat, că n-am infecţie faringină, că n-am infecţie … Doamne fereşte să mă apuc acum să fac şi coproculturi pentru diaree. Dacă acel copil e sănătos, clinic vorbind, dacă nu are semne de boală, nu am de ce să-l investighez”, spune Gheorghe Alexandrescu, medic de familie, mai scrie Observator.

Cu toate acestea, există și câteva excepții când sunt cerute adeverințe medicale la intrarea în colectivitate, însă nu pentru cei care revin la grădiniță sau la școală după vacanță.

„Toate lucrurile astea ţin de necunoaşterea regulamentului şi de către părinţi, ce să mai vorbesc de directori. Se cer aceste adeverinţe la început de ciclu de învăţământ, nu când se revine din vacanţă şi pentru toţi anii, nu la clasa a II-a, nu la a III-a, nu la a IV-a”, a precizat și Iulian Cristache, Asociaţie Părinţi.

Pentru a fi pregătite, clinicile private au conceput pachete cu analize specifice care se regăsesc în lista anumitor unități de învățământ. Costurile variază între 50 și 150 lei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri