Ce am făcut bun sau rău în anul care a trecut?

Luna decembrie este o lună cu adevărat magică. Este perioada când cei mari și cei mici se gândesc la bradul împodobit, dar și la cadourile pe care și le doresc de la Moș Crăciun.

Însă nu ar trebui să uităm faptul că, în această lună, sărbătorim în primul rând, Nașterea Mântuitorului Hristos. Această sărbătoare ar trebui să ne ajute, pe fiecare dintre noi, să ne lăsăm sufletele să zburde, pentru a culege din atmosfera de basm acele trăsături ce ne pot împlini cu adevărat.

Totul în jurul nostru pare desprins dintr-o poveste de demult, în care muzica proprie colindelor ne curge ca un nectar prin vene, acompaniată de mii de luminițe magice ce dansează prin dantelăria unui cer presărat cu nori de pluș.
Întreaga natură ne îndeamnă la visare, cerându-ne parcă să ne închidem, măcar pentru o clipă, ochii, pentru a ne privi, cu sinceritate, în suflet. Oare, în toată această magie, eu… eu unde sunt? Ce am făcut bun sau rău în anul care a trecut? Ce promisiuni deșarte își așteaptă încă menirea în sufletele celor dragi? Dezamăgit-am oare pe cineva, în fuga după ziua de mâine?

Contabilitatea primară a sufletului
Putem spune, fără teama de a greși, că luna decembrie poate fi o lună de bilanț. O lună în care ne putem scutura sufletul de povara acumulată în anul ce dă să se termine, pentru a putea începe un an nou, rodnic și bun, pentru că am înțeles ce și cui am greșit. Și-mi pot promite să nu mai repet greșelile trecutului, pentru a deveni un om mai bun.
În acest sens, în psihoterapie există un exercițiu simplu, pe care vă îndemn să
îl facem cu toții.
Primul pas constă în a ne gândi la noi. Am muncit un an întreg pentru a ne îndeplini anumite visuri. Oare a meritat? Care sunt cu adevărat lucrurile pentru care merită să îmi ofer timpul și viața, cu scopul de a le avea? Ne avem pe noi înșine, pentru noi înșine, oare ne suntem suficienți?
Ce am învățat bun și unde am greșit? Doar așa pot deveni mai buni, pentru anul care vine.

Familia e totul
Pasul doi, să ne gândim la persoanele dragi din familie. Ce înseamnă o familie cu adevărat? Am vorbit cât ar trebui cu copilul? M-am jucat îndeajuns cu el? Oare ce va spune, când va fi mare, că a învățat de la mine? Partenerei i-am oferit oare ceea ce îi promiteam când visam doar să fie a mea, la început? Cât din povestea noastră de iubire a mai rămas acum? Un filosof spunea odată că: „știm că a murit iubirea atunci când cerem lucruri, uitând a le mai câștiga.' La noi iubirea mai este vie? Dar părinții mei, au simțit ei oare că au un copil căruia i-au dat totul și pentru care și-ar da și viața dacă ar trebui? Eu ce le-am oferit? Familia înseamnă iubirea din fiecare zi, înseamnă o îmbrățișare, un sărut, un gest, o atingere, o vizită. Iubirea din familie este ca o ființă ce are nevoie de hrană în fiecare zi, pentru a putea supraviețui. Cât mi-am hrănit familia cu iubire în anul care a trecut?

Să fim magicieni!
Pasul trei. Să ne gândim la prieteni, colegi, colaboratori, cunoștințe. Toți sunt importanți, toți merită un gând bun, un mulțumesc. Sau, acolo unde am greșit, o scuză și o promisiune că, pe viitor, totul va fi bine.
Pasul patru. Să ne gândim la cei mai puțin norocoși decât noi. Sunt prea multe familii sărmane din sate uitate
de lume sau chiar lângă noi, copii ce se culcă înfometați, pentru care sărbătorile înseamnă să fie spectatori la un spectacol pe care îl urmăresc de undeva de departe, zgribuliți, înfo-metați, cu gândul că niciodată nu va exista un loc și pentru ei. Sărbătorile ar trebui să ne învețe să oferim daruri și celor mai puțin norocoși, de care nu ar trebui să uităm nici în restul anului.
Apoi să ne gândim la bietele animăluțe ce s-au născut într-o lume nu foarte prietenoasă și unde își târâie zilele în cutii mult prea mici și friguroase din adăposturi sau pe stradă, printre picioarele oamenilor.
Sărbătorile sunt magice, dacă oamenii își doresc să fie magicieni! Imaginați-vă că aveți o baghetă magică cu care puteți să împărțiți din magia voastră, multă sau puțină, tuturor. Și veți descoperi faptul că dragostea adevărată și iubirea necondiționată sunt la tot pasul. Oriunde vă uitați, puteți schimba vieți și destine, puteți aduce bucurie, puteți aduce fericire, cu propria baghetă magică. În fond, sărbătorile sunt doar pentru a ne aduce aminte cât de minunați suntem sau cât de ușor ne este să fim buni.
Un filosof spunea odată că: „universul nu îți dă ceea ce ceri, ci îți dă ceea ce ești'. Fiți magici și veți primi magie. Fiți magici într-o lună în care totul este de partea voastră și lăsați-vă purtați de bucuria a ceea ce simțiți. Pentru că viața voastră, în anul care vine, dar și în cei ce vor urma, vă încurajează să vă fiți propriul vrăjitor, ce-a reușit să își transforme viața într-un basm, pornind de la o baghetă magică, într-un an în care ați decis să vă lăsați purtați de o poveste frumoasă scrisă-ntr-o revistă de un mic povestitor.

psihoterapeut specialist: Constantin Cornea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Relatii